سخنگوی کاخ سفید میگوید که رئیسجمهوری ایالات متحده برنامهای برای دیدار با رهبران جمهوری اسلامی ندارد.
جی ساکی روز دوشنبه ۳۱ خرداد در یک نشست مطبوعاتی در واکنش به اظهارات ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری منتخب، مبنی بر عدم تمایل وی به دیدار با همتای آمریکایی خود، گفت: از نظر رئیسجمهوری و دولت آمریکا، تصمیم نهایی درباره مذاکرات هستهای را رهبر جمهوری اسلامی میگیرد و لذا آقای بایدن برنامهای برای دیدار با رهبران جدید ایران ندارد.
اظهارات خانم ساکی واکنشی به سخنان روز دوشنبه آقای رئیسی است که در یک نشست مطبوعاتی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا در صورت لغو تحریمها، حاضر به دیدار با آقای بایدن است، با تاکید و قاطعیت اعلام کرد: «خیر».
با این حال وی از حل مناقشه هستهای ایران حمایت کرد.
خانم ساکی میگوید ششمین دور مذاکرات هستهای روز یکشنبه به اتمام رسید و اکنون آمریکا منتظر است ببیند این مذاکرات به چه سمتوسویی خواهد رفت.
او گفت ایران و آمریکا با هم روابط دیپلماتیک ندارند و از قبل از انتخابات ایران، امروز و احتمالا در آینده موضع دولت و رئیسجمهوری آمریکا این خواهد بود که صرفنظر از نتیجه انتخابات ریاستجمهوری ایران، تصمیمگیر نهایی در مذاکرات هستهای آیتالله خامنهای است و ما هیچ برنامهای برای دیدار رؤسای جمهوری دو کشور نداریم و معلوم نیست آیا در آینده چیزی تغییر کند یا نه.
سخنگوی کاخ سفید تصریح کرد: با انتخاب رئیسی، تغییر کمی در حوزه مذاکرات هستهای اتفاق افتاده و مادامی که مذاکرات ادامه دارد، آمریکا آن را دنبال خواهد کرد.
خانم ساکی همچنین گفت آمریکا پیشبینی نمیکند کجا و چه تاریخی مذاکرات به نتیجه برسد.
ششمین دور مذاکرات هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی یکشنبه هفته جاری به پایان رسید و هنوز تاریخی برای از سرگیری مذاکرات آتی مشخص نشده است.
مقامات دولت حسن روحانی نیز قبلا گفته بودند تصمیم درباره مذاکرات توافق هستهای در سطوح بالای نظام گرفته میشود و با تغییر دولتها، موضع جمهوری اسلامی تغییر نخواهد کرد.
جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز روز دوشنبه ابراز امیدواری کرد که انتخابات ایران و رئیسجمهوری جدید آن تاثیر منفی روی مذاکرات هستهای برای بازگشت ایران به برجام نداشته باشد.
وی گفت که این موضوع برای ما «بسیار مهم» است.
جیک سالیوان مشاور کاخ سفید روز یکشنبه اعلام کرد اختلافات «کلیدی» در مذاکرات هستهای باقی مانده است و تصمیم نهایی پیرامون این اختلافات منوط به اراده رهبر جمهوری اسلامی است.
به گفته وی، هنوز فاصله قابل توجهی برای رسیدگی به مسائل کلیدی مانند رفع تحریمها و بازگشت ایران به تعهدات هستهای باقی مانده است.
در همین زمینه میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در کمیسیون مشترک برجام گفته است متن سند توافق تقریبا آماده است و مذاکرهکنندگان در روزهای گذشته توانستند بسیاری از بندهای مربوط به تحریمها را حلوفصل کنند.
او درباره اختلافات باقیمانده گفت: «هیات ایرانی تاکید زیادی دارد که تحریمها علیه علی خامنهای برداشته شود».
با این حال سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه مدعی شد که «ایران هیچ گاه وصول به توافق را منوط به افراد نکرده است».
آقای سالیوان میگوید این مسئله که کدام تحریمها علیه ایران باید لغو شود، هنوز مورد بحث است: برخی از تحریمها اصولا به برنامه هستهای ایران ارتباطی ندارد و در رابطه با برنامه موشکی، نقض حقوق بشر و غیره اعمال شده است.