سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز شنبه پنجم تیرماه گفته است احیای توافق هستهای موسوم به برجام امکان پذیر است، اما جمهوری اسلامی «مذاکره بیپایان نخواهد کرد.»
سعید خطیبزاده در خصوص مذاکرات بر سر احیای برجام در وین پایتخت اتریش در حساب کاربری خود در توییتر نوشت که ایران «به واسطه تعهد جدی خود به حفظ توافقی که ایالات متحده تلاش کرده بود آن را نابود کند، فعالترین طرف» در مذاکرات هسته ای در وین بوده است و اغلب پیشنویسها را این کشور پیشنهاد داده است.
ایران و آمریکا در چارچوب مذاکرات وین و با میانجیگری کشورهای باقی مانده در توافق برجام به طور غیر مستقیم در حال مذاکره هستند تا به توافقی برای بازگشت به تعهدات خود دست یابند. تاکنون شش دور از این مذاکرات برگزار شده است اما اختلافات بین تهران و واشینگتن همچنان پابرجاست.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در ادامه گفته است که «توافق امکانپذیر است مشروط بر آنکه ایالات متحده تصمیم بگیرد که میراث شکست خورده ترامپ را کنار بگذارد.»
سعید خطیبزاده در همین روز پیشتر دولت آمریکا را متهم کرد که «توازن برجام» را برهم زده و «عملا مانع اجرای برجام است».
این در حالی است که روز پنجشنبه یک مقام ارشد آمریکا روز پنجشنبه گفته بود، در صورتی که اختلافات اساسی بین تهران و واشینگتن بر سر بازگشت به تعهدات در چارچوب برجام در «آینده قابل پیش بینی» قابل حل و فصل نباشد، ایالات متحده ممکن است در رویکرد خود در قبال ایران تجدید نظر کند.
این مقام ارشد آمریکایی در گفت وگو با خبرنگاران گفته بود، ما همچنان اختلافات جدی داریم. در مورد موضوعات مختلف، خواه درباره اقدامات و گامهای هستهای باشد که ایران برای بازگشت به تعهدات بردارد، یا تحریمهایی که ایالات متحده قرار است بردارد یا ترتیبات اقدامات دو طرف باشد.
این مقام ارشد آمریکا که خواست نامش فاش نشود در ادامه تاکید کرده بود، این فرایند برای همیشه باز نخواهد بود، ما اختلافاتی داریم و اگر نتوانیم آنها را در آینده قابل پیشبینی حل و فصل کنیم، من فکر میکنم باید دوباره سازماندهی کنیم و ببینیم چطور میشود به جلو حرکت کرد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا هم روز جمعه در مصاحبه با روزنامه نیویورک تایمز هشدار داد که تداوم «پیشرفت برنامه هستهای ایران» میتواند به یک مانع غیر قابل حل بدل شود.
وزیر امور خارجه آمریکا تصریح کرد، اگر این (پیشرفت برنامه هستهای ایران) ادامه پیدا کند و چرخش سانتریفیوژهای پیشرفته در سطوح بالا و بالاتر ادامه یابد٬ به نقطهای خواهیم رسید که دیگر عملا بازگشت به پارامترهای توافق هستهای اولیه بسیار دشوار خواهد شد.
تاریخ مشخصی هنوز برای دور هفتم مذاکرات احیای برجام در وین تعیین نشده است و طرفین درباره نحوه لغو تحریمها و همچنین اجرای تعهدات ایران اختلاف نظر دارند.
علاوه بر این مهلت توافق نظارتی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز به پایان رسیده است و آژانس و کشورهای غربی خواستار تمدید مهلت هستند٬ اما نماینده ایران در این آژانس گفت٬ جمهوری اسلامی الزامی برای تمدید تفاهم با آژانس ندارد.