سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه گفته است که کشورهای غربی می خواهند با احیای توافق هسته ای برجام، “تعهدات بیشتر به ایران تحمیل کنند”.
به گزارش خبرگزاری تاس روسیه، آقای لاروف درباره مذاکرات وین برای احیای برجام که ایالات متحده هم در آن به شکل غیرمستقیم با ایران مذاکره میکند گفته است “شرکای غربی ما از هر طریق ممکن تلاش می کنند تا با ایجاد تغییر در برجام تعهدات بیشتری را به ایران تحمیل کنند.”
هیچکدام از طرف های مذاکرات به طور صریح درباره مسائل حاشیهای اظهار نظر نکردهاند اما شرکای اروپایی و ایالات متحده گفته اند که پس از احیای توافق، برنامه موشکی و سیاست های منطقه ایران باید مورد مذاکره قرار گیرد و محدود شود.
وزیر خارجه روسیه گفته است که برخی از این تعهدات “به طور قابل توجهی نه تنها در متن برجام وجود ندارد بلکه هیچ ارتباطی هم با آن ندارد”.
روسیه یکی از شرکای توافق برجام است و در مذاکرات وین برای احیای آن هم حضور دارد. بخش گستردهای از مذاکرات ایران درباره رفع تحریم های آمریکا و بازگشت برنامه اتمی آن به محدودیت های پیشین با حضور سفیر روسیه در وین انجام می شود.
فایل ظریف؛ انتقاد از لاورف
سخنان آقای لاوروف در حالی عنوان شده است که محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران در یک فایل صوتی که مربوط به مصاحبه ای درباره تجربه هشت سال وزارت وی بوده و قرار بر انتشار فوری آن نبوده گفته بود که شش سال پیش روسیه در راه به دست آمدن توافق اتمی سنگاندازی می کرد و از شخص سرگئی لاوروف انتقاد کرده بود.
آقای ظریف گفته بود که روسیه پس از توافق هم از طریق نیروی قدس سپاه پاسداران و فرمانده وقت آن قاسم سلیمانی که در عملیات هوایی آمریکا کشته شد، درصدد ایجاد مانع در اجرای این توافق بود.
- ایران میگوید هنوز تصمیمی برای پاک کردن اطلاعات دوربینهای آژانس نگرفته است
- روحانی: اگر به عراقچی اختیار بدهیم، همین امروز تحریم میتواند برداشته شود
- مدیرکل آژانس: برای احیای برجام باید منتظر دولت جدید ایران ماند
روسیه از زمان خروج آمریکا از توافق برجام از ایران حمایت کرده و از منتقدان تحریم های ایالات متحده علیه این کشور بوده است.
سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در این تازه ترین اظهارات خود درباره توافق هسته ای برجام گفته است که حتی پس از خروج ایالات متحده از برجام “ایران به انجام تعهدات خود ادامه داد و بعدا به صورت موقت شروع به کاهش برخی از آنها کرد”.
آقای لاوروف افزوده: “ایران همچنین گفت که به محض برقراری توافق در قالب اولیه و کامل آن ، بلافاصله و مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد تعهدات خود را بر اساس این سند از سر میگیرد.”وزیر خارجه روسیه گفته است: “من فکر می کنم که این یک رویکرد بسیار صادقانه برای احیای کامل همه مواردی است که در شورای امنیت سازمان ملل متحد به اتفاق آرا تصویب شده است”.
آمریکا با فرمان اجرایی دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا از توافق برجام خارج شد و سپس همه تحریم های اتمی رفع شده را دوباره علیه ایران به اجرا گذاشت.
دولت آقای ترامپ طی سه سال بعد تحریم های تازه تری هم علیه ایران آغاز کرد که از جمله آنها تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و تحریم دفتر رهبری و شخص آیت الله علی خامنه ای است.
رسانه های آمریکایی اخیرا گفته است که مذاکره کنندگان ایرانی به دنبال رفع تحریم های غیراتمی همچون تحریم آیتالله خامنهای هستند و و باقی ماندن رهبر ایران در فهرست تحریم های ایالات متحده را “توهین آمیز” خوانده است.
در حال حاضر دور ششم مذاکرات احیای توافق هسته ای به پایان رسیده اما هیچ تاریخی رسمی برای دور بعدی آن تعیین نشده است.
دولت حسن روحانی که می گفت این توافق تا پیش از شروع دوره ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی احیا میشود، به تازگی گفته است که احتمال دارد ادامه مذاکرات در دولت بعدی ایران انجام شود.
آیت الله خامنه ای برای احیای توافق برجام شروطی گذاشنه است. ایران می خواهد که با رفع تحریم های آمریکا این اقدام را “راستی آزمایی” کند و پس از موافقت با نحوه رفع تحریم ها، دوباره برنامه اتمی خود را به محدودیت هایی بازگرداند که در متن توافق هسته ای پیش بینی شده بود.