در حالی که رئیس جمهوری آلمان در پایان سفر رسمی سه روزه خود به اسرائیل از تغییرات در صحنه سیاست اسرائیل و روی کار آمدن دولتی جدید استقبال کرد، مقامات ارشد این دولت به او گفتند که سیاست اسرائیل در قبال ایران هیچ تغییری نکرده است.
فرانک والتر اشتاینمایر، رئیس جمهوری آلمان، روز جمعه، ۱۱ تیر، در جمع خبرنگاران از پایان بنبست سیاسی چند ساله در اسرائیل که امکان تشکیل ائتلاف جدید دولتی را فراهم کرده، استقبال کرد.
به گزارش بخش انگلیسی دویچهوله و رسانههای اسرائیل، آقای اشتاینمایر گفت خشنود است که پس از چهار انتخابات و تلاطم سیاسی اسرائیل، دوران عدم ثبات در این کشور ظاهرا به پایان رسیده است.
وی ابراز «اطمینان» کرد که آلمان بتواند با دولت جدید اسرائیل که از ائتلاف هشت حزب برپا شده، همکاری کند و دولتمردان جدید اسرائیل که با او دیدار کردهاند، به این همکاری متعهد هستند.
با این حال، رئیس جمهوری آلمان گفت آگاه است که چنین ائتلافی از احزاب اسرائیل که مرام و شیوههای متفاوت دارند، مشکلات خاص خود را دارد.
رئوون ریولین، رئیس جمهوری و نفتالی بنت، نخست وزیر جدید، در دیدارهای جداگانه با فرانک والتر اشتاینمایر تاکید کردند که کشورشان از مذاکرات جاری در وین میان قدرتها با ایران با هدف احیای برجام ناخشنود است و آن را مغایر با منافع اسرائیل میداند.
نفتالی بنت در دیدار روز پنجشنبه خود با رئیس جمهوری آلمان، در اشاره تلویحی به این که آلمان نیز یکی از سه دولت اروپایی در مذاکرات وین است، گفت: «جامعه بینالمللی نباید با بازگشت به برجام، به تقویت ایران کمک کند.»
آقای بنت به آقای اشتاینمایر گفت این واقعیت که ایران این روزها ابراهیم رئیسی را به عنوان رئیس جمهوری انتخاب کرده، خود یک پیام است تا جهان درک کند که با چه رژیم و افرادی میخواهد تعامل کند و کدام رژیم را تقویت میکند.
آقای اشتاینمایر در بخش علنی دیدارها با نفتالی بنت و سایر مقامات اسرائیلی، از اشاره صریح به مواضع متفاوت آلمان و اسرائیل در قبال ایران خودداری کرد.
اما رئیس جمهوری آلمان در آستانه ورود به اسرائیل در روز چهارشنبه ، نهم تیر، به روزنامه هاآرتص گفته بود که با وجود رویکرد متفاوت آلمان و اسرائیل در قبال ایران، هدف هر دو، بازداشتن ایران از دستیابی به سلاح هستهای است. وی به هاآرتص گفته بود که دلایل نگرانی اسرائیل از بابت ایران «موجه است».
دولت نفتالی بنت در سه هفتهای که به روی کار آمده و به دوران ۱۲ ساله نخست وزیری بنیامین نتانیاهو پایان داده، پیوسته در دیدار با مقامات ارشد خارجی تاکید دارد که سیاست این دولت علیه برنامه هستهای و نیز رویکرد منطقهای ایران، با عملکرد اسرائیل در دوران رهبری سیاسی بنیامین نتانیاهو تفاوتی نکرده است.
رئوون ریولین این پیام صریح را در دیدار روزهای اخیر در واشینگتن به جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا گفت.
همزمان، یائیر لاپید، وزیر خارجه جدید اسرائیل، در روزهای گذشته با سفر به خلیج فارس و چند کشور دیگر، و از جمله دیدار با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در دیداری در رم، پایتخت ایتالیا، با محوریت امور ایران، گفت که اسرائیل کماکان ایران را «خطری بزرگ» برای خود تلقی میکند. اما تاکید کرد که اختلافات اسرائیل و آمریکا بر سر ایران را باید در پشت درهای بسته مطرح کرد.
به نظر میرسد، خروج بنیامین نتانیاهو از قدرت و تشکیل دولت جدید در اسرائیل، امکان تعامل و سهولت بیشتری به دولتمردان جدید اسرائیلی در جلب همکاری دولتهای جهانی علیه جمهوری اسلامی ایران داده باشد.
به گزارش بخش انگلیسی دویچهوله، رئیس جمهوری آلمان به همتای اسرائیلی خود گفته است که فارغ از تغییرات سریع در جهان، آلمان کماکان «دوستی ویژه خود با اسرائیل را حفظ میکند» و «همواره در کنار اسرائیل میایستد».
رئیس جمهوری آلمان همچنین روز پنجشنبه در بازدید از موزه هولوکاست در اورشلیم گفت که «رنج غیرقابل بیانی که آلمان به یهودیان (در دوران حکومت نازی) وارد کرد، برای مردم آلمان دردناک و مایه شرمساری است».
وی همچنین متعهد شد که آلمان با یهودستیزی که در سالهای اخیر در خاک آلمان تشدید شده، برخورد کند.
آلمان اقدامات علیه تظاهرکنندگان حامی فلسطینیان در خاک این کشور را در دوره اخیر سختتر کرده است.
مجلس آلمان هفته گذشته در تصمیمی که با حمایت تمامی احزاب متحد دولت گرفته شد، برافراشتن پرچم حماس در خاک آلمان، به نشانه حمایت از فلسطینیان را ممنوع کرد.
با این حال، یهودستیزی از جمله در قالب ستیز با سیاستها و عملکرد اسرائیل، در سالهای اخیر در سراسر آلمان روندی تصاعدی داشته و به اوجی تازه در چند دهه اخیر رسیده است.
روسای جمهوری اسرائیل و آلمان روز جمعه، در آخرین روز از سفر رسمی فرانک والتر اشتاینمایر به اسرائیل، از یک کیبوتص در صحرای «نقب» در جنوب این کشور که محل زندگی و قبر داوید بنگوریون، اولین نخست وزیر و اعلام کننده استقلال اسرائیل بود، دیدار کردند.
رئیس جمهوری آلمان برای دیدار خداحافظی با رئوون ریولین که چهارشنبه این هفته دوران هفت ساله ریاست جمهوری خود را به پایان میبرد، به اسرائیل رفته بود.