اگرچه جزئیات بازبینی سیاست تحریمها هنوز نامشخص است اما دولت جو بایدن در هفتههای اخیر در راستای کاهش تحریمها، از جمله علیه جمهوری اسلامی ایران، تلاشهایی انجام داده است.
روزنامه وال استریت جونال گزارش داده است که دولت جو بایدن در حال بازبینی استفاده از اهرم تحریمهای اقتصادی علیه کشورهای متخاصم، در راستای هماهنگی بیشتر با شرکای خود به جای اتخاذ رویکرد یکجانبه و جلوگیری از خسارتهای اقتصادی است.
این گزارش از قول یک مقام آمریکایی گزارش داده است که سند اجرایی بازبینی شده سیاست تحریمهای آمریکا تقریبا تکمیل شده است و انتظار میرود تا پایان تابستان امسال رونمایی شود.
اگرچه جزئیات بازبینی سیاست تحریمها هنوز نامشخص است اما دولت جو بایدن در هفتههای اخیر در راستای کاهش تحریمها، از جمله علیه جمهوری اسلامی ایران، تلاشهایی انجام داده است.
آمریکا در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ بهصورت گسترده از اهرم تحریمها برای پیشبرد منافع و سیاستهای خود، بویژه در قبال ایران، چین، ونزوئلا و کره شمالی استفاده کرد.
وال استریت جورنال گزارش داده است که سیاستهای جدید تحریمی توسط مقامات سابق و کنونی دولت آمریکا در نشست با نمایندگان کنگره تبیین میشود و سیاست جدید به نحو چشمگیری از رویکرد دولت ترامپ در استفاده از فشار اقتصادی مقابل دشمنان آمریکا فاصله دارد.
این گزارش میافزاید سیاست فشار اقتصادی علیه ایران و ونزوئلا باعث کوچکتر شدن اقتصاد این کشورها شد و ارتباط کره شمالی با نهادهای مالی و تجاری بینالمللی را قطع کرد، اما این تنها یک موفقیت «کوتاهمدت» است.
ایران طی دو سال گذشته بهصورت تدریجی از تعهدات هستهای خود عدول کرده و نگرانیها از رسیدن تهران به نقطه بدون بازگشت تولید بمب هستهای افزایش یافته است.
دولت بایدن طی ماههای گذشته خواستار احیای برجام شده و گفته است که اگر ایران به تعهدات هستهای خود بازگردد، آماده لغو تحریمهاست.
تاکنون شش دور مذاکره میان طرفین در وین برگزار شده است و گزارشها حاکی از «پیشرفت» در این گفتوگوهاست، با این حال هنوز بین آمریکا و ایران برای بازگشت به تعهدات برجامیشان «اختلافات اساسی» وجود دارد.
وال استریت جورنال مینویسد سیاست فشار حداکثری روی زندگی میلیونها شهروند کشورهای تحریم شده تاثیر گذاشته است و لذا دولت بایدن میخواهد از اهرمهایی دقیق، سودمند و کارا استفاده کند که در هماهنگی با دیگر شرکا باشد.
آمریکا طی چند هفته گذشته چند شرکت و شهروند ایرانی را از لیست تحریمها خارج کرده است.
با اینحال، تغییر در سیاست خارجی آمریکا، از جمله مذاکرات برجام انتقادهایی علیه دولت بایدن بر انگیخته است و مخالفان میگویند که دولت جدید آمریکا در صدد است تمام دستاوردهای فشار حداکثری علیه ایران را بر باد دهد.
دولت بایدن و شرکای اروپایی آن میگویند «بهترین راه» برای جلوگیری از دستیابی ایران به بمب هستهای، ملتزم کردن این کشور به تعهدات برجامی است.