رئیس جمهور ترکیه در گفتوگو با همتای تازه خود در اسرائیل از اهمیت مناسبات دو کشور و تمایل آنکارا به دیالوگ و همکاری با تلآویو سخن گفته است. روابط دو کشور به رغم برخی مناقشات رو به گسترش بوده است.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در یک گفتوگوی تلفنی کمسابقه ۴۰ دقیقهای با همتای جدید اسرائیلی خود بر “اهمیت زیاد مناسبات دو کشور برای ثبات و امنیت منطقه خاورمیانه” تاکید کرد.
بنا بر دادههای دفتر ریاست جمهوری ترکیه اردوغان در گفتوگوی خود با اسحاق هرتسوگ گفته است که به رغم اختلاف نظر میان دو کشور در پارهای مسائل آنکارا علاقهمند است به دیالوگ و همکاری با تلآویو ادامه دهد.
مناسبات دو کشور اغلب زیر تاثیر نگاه دو کشور به مسئله فلسطینیها و مناقشه میان اسرائیل و حماس دچار تنش شده است. دولت ترکیه از حامیان سرشناس گروه اسلامگرای حماس در نوار غزه به شمار میرود. در اردیبهشت گذشته که جنگ تازهای میان اسرائیل و حماس در نوار غزه درگرفت، اردوغان اسرائیل را به رفتارهای تروریستی متهم کرد.
دو روز پیش از گفتوگوی اردوغان با رئیس جمهور اسرائیل او با محمود عباس، رهبر تشکیلات خودمختار فلسطین هم دیدار داشت. اردوغان به عباس قول داد که با توجه به “سرکوب فلسطینیها توسط اسرائیل” سکوتی در این باره نخواهد کرد.
اردوغان در گفتوگو با هرتسوگ هم بر “انتظار جامعه جهانی در زمینه ضرورت شکلگیری دو کشور مستقل در کنار یکدیگر” انگشت گذاشت. او عرصههایی مانند انرژی، توریسم و فناوری را از جمله زمینههایی ذکر کرد که ترکیه و اسرائیل میتوانند همکاریهای خود را در آنها گسترش دهند.
اسحاق هرتسوگ هفته گذشته به عنوان رئیس جمهور جدید اسرائیل سوگند یاد کرد. این رهبر سابق حزب کارگر اسرائیل از جمله حامیان ایجاد دو کشور اسرائیل و فلسطین در کنار یکدیگر به شمار میرود.
گرچه از سال ۲۰۰۹ مناسبات میان ترکیه و اسرائیل از جمله بر سر نوع حمایت آنکارا از جنبش حماس با مناقشاتی توام بوده است، ولی روابط امنیتی و تجاری و توریستی دو کشور کماکان ادامه داشته و حجم مبادلات تجاری دو کشور بعضا به بالای ۶ میلیارد دلار در سال رسیده است.
در یکی دو سال اخیر، برخی عوامل و تغییرات در معادلات منطقه دوباره ترکیه را به داشتن مناسبات نزدیکتر با اسرائیل سوق داده است. نزدیکشدن شماری از کشورهای عربی رقیب ترکیه به اسرائیل، گرایش آنکارا به استفاده از مناسبات اقتصادی و فناوری و امنیتی با اسرائیل و نیز بهرهگیری از تاثیر این کشور در عرصه سیاست آمریکا برای مقابله با سیاست احتمالا سختگیرانهتر دولت بایدن از جمله این عوامل تلقی میشوند.