منی که گفته میشود نوجوانی ۱۷ ساله است، امروز به خاک سپرده شد.
هادی بهمنی ۲۹ تیرماه شب در اعتراضات بیآبی در ایذه کشته شد. گزارش شده که او نوجوان کارگر اهل روستای سوسن از توابع ایذه بوده و برای کار گچکاری به این شهر استان خوزستان رفته بوده است.
فعالان حقوق بشر میگویند دست کم پنج نفر از معترضان با گلوله کشته شدهاند. مقامهای ایرانی نیز میگویند یک مامور پلیس در ماهشهر کشته شده است.
عصر پنجشنبه ۳۱ تیرماه، گزارشها و تصاویری هم منتشر شده که بر اساس آن گفته میشود ناآرامیها به گناوه در استان بوشهر کشیده شده است.
امروز حسن روحانی، از مردم خوزستان خواسته بود که اعتراضشان را از طریق “قانونی” پیگیری کنند و اجازه “سوءاستفاده دشمن” را ندهند. رئیس جمهور ایران گفته بود اعتراض حق مردم خوزستان است اما در عین حال به گفته او در میانه اعتراضات ممکن است “فرد نااهلی” هم به سلاح متوسل شود.
به دنبال اعتراضات یک هفته اخیر، آب انباشته پشت سدها رها شده است.
در عین حال مقامهای مختلف قضایی و امنیتی گفتهاند با “ضدانقلاب” برخورد شدید خواهند کرد، یکی از نمایندگان خوزستان در مجلس خبرگان هم از مسئولان حکومتی خواسته تا “انتقام ظلم ضدانقلاب” را بگیرند.
دسترسی به اینترنت نیز برای کاربران در خوزستان مختل شده است و بیم آن میرود که حکومت مانند آبان ۱۳۹۸ از سکوت خبری برای سرکوب شدید استفاده کند.
در یک هفته گذشته شهرهای استان خوزستان صحنه تظاهرات ضدحکومتی بوده که اعتراض به بیآبی و قطع پیاپی برق یکی از دلایل اصلی آن است.
حضور اقلیت عرب ایران در این تظاهرات پررنگ بوده، هرچند اعتراضات به آنها محدود نمیشود و تجمعهایی، از جمله در کرج، یزدانشهر اصفهان و تهران، در همبستگی با مردم خوزستان برگزار شده است.
ویدئوهای متعددی از معترضان از تاکید آنها بر مدنی و مسالمتآمیز بودن اعتراضاتشان حکایت دارند.
حسن روحانی روز پنجشنبه با اشاره به اعتراضات در خوزستان گفت: “این اعتراضات حق مردم است… یک نااهلی هم این وسط میآید از سلاح گرم استفاده میکند و عزیزی هم کشته میشود. از مردم خوب خوزستان چه عرب زبان، چه فارس زبان و لر که کنار هم مردم عزیز ما هستند خواهش میکنم اگر مشکلی است از طریق قانونی انجام شود نگذارید دشمنان ما خوشحال شوند و اجازه ندهند دشمنان از حرکتی سو استفاده کنند.”
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور منتخب ایران هم گفته با لاپوشانی مشکلات مخالف است.
آقای رئیسی گفته: “باید به مردم اطمینان داد که خسارتهایی که در این قضیه متحمل شدهاند به نحو مقتضی تامین شود و عزیزانی که دچار خسارت شدهاند خسارتهای آنها به نحوی مورد توجه قرار گیرد و این نکته مورد توجه است.”
او امروز با علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی در ایران جلسهای در همین ارتباط داشته است.
آقای شمخانی، که خود اهل اهواز و از معدود مقامهای عالی عرب در ایران است، پس از جلسه با آقای رئیسی گفت: “امیدواریام نسبت به جدیت ایشان برای حل مشکلات انباشته بیش از گذشته شد.”
دادگستری خوزستان با انتشار بیانیهای شعارهای ضدحکومتی را از “خواستههای به حق مردم شریف خوزستان” جدا کرده است و گفته با “اغتشاشگران، عوامل مزدور بیگانه، منافقین کوردل، تجزیه طلبان و عناصر پلید ضد انقلاب” برخورد خواهد کرد.
فرماندار دزفول نیز با “اغتشاش” خواندن اعتراضات گفته “به شدت با اغتشاشگران” برخورد خواهد شد.
علی فرهمندپور به ایرنا گفته: “این اغتشاشات به هیچ وجه ربطی به آب کشاورزی ندارد. اغتشاشگران افرادی فرصت طلب هستند که با فراخوان ضدانقلاب وارد صحنه میشوند.”
پس از یک هفته اعتراض، آب انباشته پشت سدها رها شده و رسانههای رسمی ایران در گزارشهایی به استقبال آن رفتهاند.
شمار زیادی از حسابهای کاربری هوادار حکومت ایران در توییتر نیز همزمان با اختلال اینترنت در خوزستان با همرسانی عکسها و متنهای تکراری و یکسان هشتگ “خبر خوب خوزستان” را داغ کردهاند.
در مقابل منتقدان و مخالفان حکومت با همرسانی اخبار مربوط به اعتراضات و سرکوب هشتگ “خوزستان در خون” را به ترند اول توییتر در ایران تبدیل کردهاند.