در دهمین روز از اعتراضات تابستان ۱۴۰۰ عدهای در تبریز تجمع کرده و همبستگی خود را با معترضان خوزستان اعلام کردند.
با وجود آنکه تظاهرات در تبریز کاملا مسالمتآمیز بود موتورسواران پلیس به معترضان حمله و برخی از آنان را زخمی کردند.
تصاویری که از تبریز به بیبیسی فارسی رسیده نشان میدهد که چند صد نفر در خیابانهای این شهر تظاهرات کرده و شعار میدهند: “آذربایجانا اویاخدی، خوزستانا دایاخدی [آذربایجان بیدار است، حامی خوزستان است]”.
در شهر سقز، در استان کردستان نیز اعتراضات مشابهی برگزار شد.
این چندمین تظاهراتی است که در استانهای دیگر ایران در همبستگی با خوزستان برگزار میشود.
در روزهای گذشته علاوه بر ادامه اعتراضات در شهرهای مختلف خوزستان، در استانهای تهران، اصفهان، بوشهر، کرمانشاه و لرستان هم تجمعاتی برگزار شده است.
گزارشهای تاییدنشده همچنین حاکی از برگزاری تجمعهای مشابهی در ایلام و در بجنورد، در خراسان شمالی است.
تاکنون دست کم ۹ نفر در این اعتراضات کشته و به گفته فعالان حقوق بشر دهها نفر، اغلب در خوزستان، بازداشت شدهاند.
امروز شنبه، ۲ مرداد/۲۴ ژوئیه، معترضان ظاهرا بر اساس یک فراخوان از ساعت شش عصر به خیابانهای مرکزی تبریز آمدند.
تصاویری که پیش از این منتشر شده بود حاکی از جو سنگین امنیتی در تبریز بود.
گزارشها همچنین حاکی از بازداشت چند نفر از فعالان سیاسی و مدنی و حضور چشمگیر نیروهای امنیتی در شهرهای ایران، از جمله دیگر شهرهای ترکنشین بود.
ماموران پلیس سوار بر موتور با باتوم و سپر به تجمعکنندگان در تبریز حمله کردند. بعضی از معترضان در هجوم ماموران زخمی شدند.
زنان حضور قابل توجهی در تظاهرات تبریز داشتند.
در یکی از ویدئوها پس از حمله ماموران در حالی که به نظر میرسد آنها قصد بازداشت معترضان را دارند چند نفر از تجمعکنندگان با آنها درگیر میشوند و فریاد میزنند “بی شرف، بی شرف”.
تظاهرات تبریز تا ساعات اولیه شب و تاریک شدن هوا ادامه داشته است.
تظاهرات شهر سقز نیز با حمله نیروهای امنیتی همراه بود. در ساعات پایانی شنبه برق مناطقی از استان کردستان همزمان با گسترش اعتراضات به این استان قطع شد.
معترضان در تبریز شعار میدادند “هیهات منا الذله [هرگز به ذلت تن نمیدهیم]”، “نه شاهچیام، نه شیخچی، میلتچیام، میلتچی [نه طرفدار شاهم، نه طرفدار شیخم، طرفدار ملتم]” و “آزادلیق، عدالت، میلّی حکومت[آزادی، عدالت، حکومت ملی]”، “آذربایجان، الاحواز، اتحاد، اتحاد”.
“الاحواز” یکی از نامهایی است که برخی گروههای خواهان جدایی خوزستان از ایران و همچنین گروههای حامی حقوق اقلیت عرب در ایران برای اشاره به مناطق جنوبی ایران از آن استفاده میکنند.
همزمان با تداوم اعتراضات دسترسی به اینترنت در خوزستان مختل شده و مدیر روابط عمومی مخابرات خوزستان با “فنی” خواندن مشکل گفته: “زمان رفع مشکل و وصل شدن شبکه اینترنت مشخص نیست.”
مقامهای ایرانی پیش از این در آبان ۱۳۹۸ از قطع اینترنت برای کشتار معترضان در سکوت خبری استفاده کردند. خوزستان، به ویژه ماهشهر، صحنه شدیدترین سرکوبها بود و قطع اینترنت در آن بیش از دیگر مناطق ایران به درازا کشید.
اسماعیل بخشی، یکی از رهبران جنبش کارگری در خوزستان در حساب توییتر خود هشدار داده: “با قطع اینترنت در روزهای گذشته جو شهرهای خوزستان بسیار امنیتی شده و فرصتی مناسب برای نهادهای امنیتی تا در بی پوششی اخبار دست به بازداشت گسترده مردم زدند.”
آقای بخشی گفت روز شنبه بعد از دو روز دسترسی به اینترنت ممکن شد “اما احتمالا تا ساعاتی دیگر برای ادامه سرکوبها قطع خواهد شد.”