در حالی که پیش از این گفته شده بود روسیه قرار است ۶۰ میلیون واکسن کرونا به ایران بدهد، یک عضو کمیسیون بهداشت مجلس ایران می‌گوید که روس‌ها خواهان سهم عمده‌ای از خط تولید واکسنی هستند که در حال راه‌اندازی آن در ایران هستند.

مرتضی خاتمی روز یک‌شنبه، ۴ مرداد، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا، با اشاره به این‌که روسیه به تعهدات خود در مورد تحویل واکسن عمل نکرده‌ است، گفت: « انتظار این بود که تمام تولید این خط داخلی برای خودمان باشد، اما روسیه از خطوط تولید در هر کشور سهم عمده‌ای را دریافت می‌کند».

بحث سهم‌خواهی روسیه از خط تولید مشترک در حالی مطرح می‌شود که پیش از این کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، در واکنش به محقق نشدن وعده تحویل ۶۰ میلیون واکسن به ایران، گفته بود «روسیه برای تعهدات تحویل واکسن‌ها روی تولید مشترک حساب باز کرده بود».

ایران و روسیه علاوه‌ بر قرارداد دو میلیون دُزی واکسن اسپوتنیک‌وی که بهمن ۹۹ میان دو طرف امضا شده بود، اواخر فروردین امسال نیز توافق کردند که روسیه تا آذر ماه سال جاری، ۶۰ میلیون دز دیگر به ایران ارسال کند ولی این قرارداد عملی نشد.

آقای خاتمی درباره اشکالات قرارداد واکسن با روسیه گفته است که در این قرارداد، محاسبات لازم درباره نحوه و زمان‌بندی تحویل واکسن‌ لحاظ نشده است.

کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، نیز روز شنبه ۲ مرداد در صفحه اینستاگرام خود نوشت یک عضو ستاد کرونای روسیه به او گفته است به دلیل محدودیت تولید واکسن در روسیه، این کشور هیچ واکسنی به کشورهای دیگر ارسال نمی‌کند و مقامات این کشور پس از بهبود روند واکسیناسیون در آن به تعهدات خود که به آن پایبند هستند، عمل می‌کنند.

بر اساس قرارداد تولید مشترک واکسن که بین ایران و روسیه امضا شده است، شرکت دارویی «اکتووِرکو» تحت لیسانس گامالیای روسیه قرار است این واکسن را تولید کند.

فعالیت‌های این شرکت که قرار بود ۹۵۰ هزار واکسن در ماه تولید کند، نیز در ماه‌های گذشته با ابهامات و حاشیه‌هایی مواجه بود، از جمله اینکه سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران،‌ پیش از رسیدن به وزارت بهداشت برای دوره‌ای مدیرعامل شرکت «اکتووِرکو» بوده است.

آقای نمکی که از مدافعان جدی این واکسن بوده است، وعده داده بود که واکسن روسی بیش از هر واکسن دیگر به ایران وارد می‌شود و «اولین فردی که واکسن اسپوتنیک روسی را تزریق می‌کند، فرزند خودم است».

با وجود این وعده‌ها تاکنون روسیه به قول خود عمل نکرده و اکنون نیز از خط تولید مشترک با ایران که احتمالا تا پایان تابستان وارد فاز تولید شود، سهم‌خواهی می‌کند.

روند واکسیناسیون در ایران در روزهای اخیر سرعت بیشتری یافته است و بنا بر اعلام وزارت بهداشت مجموع واکسن‌های تزریق‌شده تا سوم مرداد در کشور به حدود ۱۰ میلیون و ۲۶۶ هزار دُز رسیده است.