طرح محدودیت فضای مجازی موسوم به “صیانت از حقوق کاربران در فضایمجازی و ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی” از دستور کار این هفته مجلس ایران خارج شد. سخنگوی مجلس ولی گفته است که بررسی این طرح متوقف نشده است.
روزنامه همشهری چاپ تهران روز دوشنبه ۴ مرداد (۲۶ ژوئیه) از توقف بررسی طرح “صیانت از حقوق کاربران” از طرف مجلس خبر داد و آن را “مقاومت عقلای مجلس در برابر دیوارکشی اینترنتی” توصیف کرد.
نظام الدین موسوی، سخنگوی مجلس در ارتباط با خارج شدن این طرح از دستور کار مجلس به ایسنا گفت طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی از دستور کار مجلس خارج نشده، بلکه در نوبت دستور کار قرار دارد، ولی “امروز” نوبت به بررسی آن نرسید.
سخنگوی مجلس بدون ذکر تاریخ مشخصی اعلام کرده است این طرح به جلسات آینده مجلس موکول خواهد شد.
درباره دلایل واقعی خارج شدن این طرح از دستور جلسه علنی مجلس آن هم در شرایطی که نمایندگان موافق و مخالف برای اظهارنظر درباره این طرح ثبتنام کرده بودند، هنوز توضیحی داده نشده است.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات ایران یک روز پیش از این در نامهای به رئیس مجلس و ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری آینده درباره محدودسازی دسترسی آزاد کاربران به اطلاعات هشدار داده بود.
اعتراضات ایران و بحث اینترنت ملی
جمهوری اسلامی ایران در روزهای گذشته با اوجگیری اعتراضات خوزستان و سایر استانهای کشور اینترنت را در برخی نقاط محدود و قطع کرد.
بحث و طرح محدودسازی اینترنت همیشه با آغاز اعتراضات در ایران از سرگرفته شده است. هربار که مردم در ایران اعتراض کردند بحث اینترنت ملی نیز آغاز شده است.
محمدجعفر نعناکار، مدیرکل حقوقی سابق سازمان فناوری اطلاعات طرح مجلس را معادل اینترنت ملی معرفی کرده است.
برخی از کارشناسان از جمله امیر رشیدی، کارشناس امنیت اینترنت طرح نمایندگان مجلس را “کودتا علیه اینترنت” خواندهاند.
تصویب این طرح در مجلس میتواند باعث فیلترینگ همه سرویسهای مشهور بینالمللی از جمله گوگل، اینستاگرام، واتساپ شود.
براساس تبصره ۲ ماده ۲۸ این طرح تقریبا همه پلتفرمهای مشهور خارجی درصورتیکه پس از گذشت چهار ماه از اجرایی شدن این طرح اقدام به اخذ مجوز و معرفی نماینده در کشور نکنند درصورت معرفی جایگزین باید فیلتر شوند.
حامیان این طرح سرویسهای جایگزین ایرانی را به جای سرویسهایی خارجی معرفی کردند و از موتور جستوجوی “ذرهبین” بهعنوان جایگزین گوگل، “روبینو” جایگزین اینستاگرام و به جای واتسآپ هم از اپلیکیشنهای بومی نام بردند.
روزنامه همشهری در این باره نوشته است که هیچکدام از سرویسهای ایرانی نتوانستهاند با وجود حمایتهای دولتی، کاربران زیادی را جذب کنند.
مخالفت ۴۸ کسب و کار دیجیتال با طرح
۴۸ کسب و کار دیجیتال روز یکشنبه سوم مرداد (۲۵ ژوئیه) با ارسال یک نامه در مورد تصویب احتمالی “طرح صیانت از حقوق کاربری در فضای مجازی” ابراز نگرانی کرد و خواهان تجدید نظر در رابطه با مطرح شدن این طرح در مجلس و توقف آن شد.
در متن این نامه آمده است که “بخشهای قابل توجهی” از این طرح صیانت از حقوق کاربران مجازی قابلیت اجرایی ندارند و تصویب چنین طرحی به “نارضایتی و بیاعتمادی کاربران نسبت به ارائهدهندگان داخلی خدمات، فشار به اقشار مختلف جامعه و کسبوکارهای خُرد” منجر خواهد شد.
در بخش دیگری از این نامه تاکید شده است “محدودسازی سرویسدهندگان خارجی و مسدودکردن آنها به هیچ وجه به کسبوکارهای ایرانی کمک نمیکند”.
در این نامه آمده است: «ما هم کنار مردم که اعتراض خود را با صدها هزار امضا در کارزاری اینترنتی نشان دادند، خواهان تجدیدنظر در رابطه با مطرح شدن این طرح در مجلس و توقف آن هستیم.»
به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید
این نامه را ۴۸ کسب و کار دیجیتال از جمله شرکتهای علی بابا، دیجی کالا، بازار، پاکت، کافهبازار، دیوار، آپارات و فیلیمو امضا کردند.