چند سناتور جمهوری‌خواه در نامه‌ای به جو بایدن خواستار عدم صدور ویزا برای ابراهیم رئیسی و مقامات ایران جهت شرکت در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل شدند. آنها خواسته‌اند، رئیسی طبق قوانین آمریکا تحت تحریم باقی بماند.

تام کاتن (سناتور ایالت آرکانزاس)، چاک گرسلی (سناتور ایالت آیووا)، مارشا بلک برن (سناتور ایالت تنسی)، ریک اسکات (سناتور ایالت فلوریدا)، مارکو روبیو (سناتور ایالت فلوریدا) و تد کروز (سناتور ایالت تگزاس) روز چهارشنبه ۲۷ ژوئیه (ششم مرداد) در نامه‌ای به جو بایدن از او خواستند تا مانع صدور ویزا برای ابراهیم رئیسی، رییس‌جمهور بعدی ایران و هیأت همراه او در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل شود.

این سناتورهای جمهوری‌خواه رئیسی را به نقض حقوق بشر متهم کرده و نوشتند، سوابق او در این زمینه “طولانی و واضح” است. آنها با اشاره به نقش ابراهیم رئیسی در “کمیته مرگ” خاطرنشان ساختند که او به همراه سه عضو دیگر این کمیته “بر کشته شدن بیش از پنج هزار زندانی از جمله زنان و کودکان” در تابستان سال ۱۹۸۸ (۱۳۶۷) نظارت داشته است.

این شش سناتور آمریکایی در نامه خود تأکید کردند که ابراهیم رئیسی “باید طبق قوانین آمریکا تحت تحریم باقی بماند”.

پس از اعلام نام رئیسی به عنوان پیروز انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰، شماری از فعالان مدنی و کنشگران مدافع حقوق بشر ایران نیز خواستار محاکمه او به اتهام “جنایت علیه بشریت” در یک دادگاه مستقل بین‌المللی شده بودند. آنها با اشاره به نقش رییسی در “کمیته مرگ” گفته بودند، رییسی در مقام معاونت دادستانی تهران نقشی کلیدی و تعیین‌کننده در اعدام هزاران زندانی سیاسی وابسته به اپوزیسیون و عمدتا اعضای سازمان مجاهدین خلق ایفا کرده است.

نشست آتی مجمع عمومی سازمان ملل ماه سپتامبر در شهر نیویورک برگزار می‌شود. مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری در ایران روز ۱۴ مرداد (پنجم اوت) اجرا خواهد شد.

سناتورهای جمهوری‌خواه در نامه‌ای که به رئیس‌جمهور آمریکا نوشته‌اند، تصریح کردند چنانچه مجمع عمومی سازمان ملل متحد برنامه فعلی خود برای برگزاری شماری نشست حضوری را حفظ کند، “کاخ سفید باید مانع از صدور روادید برای رئیسی و دیگر مقامات ایران شود.”

این سناتورهای جمهوری‌خواه در پایان نامه خود تأکید کرده‌اند: «اجازه دادن به رئیسی برای سفر به ایالات متحده آمریکا− درست به همان شهری که رژیم ایران اخیرا در آن برای ربودن یک شهروند آمریکا تلاش کرد− به معنای مشروعیت بخشیدن به سرکوب او، تضعیف رهبری اخلاقی آمریکا و به خطر انداختن بالقوه امنیت ملی ما با توجه به احتمال حضور مأموران امنیتی در هیأت ایرانی است.»

دادگستری آمریکا اخیرا اعلام کرد تلاش یک تیم اطلاعاتی جمهوری اسلامی برای ربایش مسیح علی‌نژاد، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی مدنی و انتقال او به ونزوئلا را با موفقیت خنثی کرده است. در بیانیه‌ای که این وزارتخانه منتشر کرد آمده بود که اعضای این تیم قصد داشتند با ربودن مسیح علی‌نژاد از خانه‌اش در نیویورک او را با قایق به ونزوئلا برده و از آنجا به ایران منتقل کنند.

جمهوری اسلامی این اتهام را رد کرده است.

  • ابراهیم رئیسی که رئیس جمهور ایران شده، مدت کوتاهی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، فعالیت قضایی خود را در ۲۰ سالگی به عنوان دادستان کرج و سپس همدان آغاز کرد. او در سال ۱۳۶۴ به تهران منتقل شد و جانشین دادستان این شهر شد. رئیسی در این سمت عضو هیئت مرگ شد و احکام اعدام هزاران نفر را امضا کرد. (عکس در کنار اسدالله لاجوردی، رئیس پیشین زندان اوین و دادستان انقلاب تهران و اسدالله جولایی)