آنتونی بلینکن می‌گوید که ایالات متحده کنار مردم ایران ایستاده است تا صدای آن‌ها شنیده شود و گفت که مردم ایران خواهان آزادی و احترام حکومت به حقوق‌شان هستند.

وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه هفتم مرداد در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی «اسکای نیوز عربی» گفت: ما شاهد این بودیم که اعتراضات اخیر در ایران از خارج از تهران آغاز شد و حال به خود تهران رسیده است.

او افزود: این اعتراضات در ابتدا ناشی از سرخوردگی عمیق مردم از ناکارآمدی حکومت در تامین نیازهای اولیه‌شان از جمله تامین آب بود. حال شاهد این هستیم که مردم ایران آمال و آرزوهای بزرگتر خود را برای آزادی و این‌که حکومت به آن‌ها و حقوق‌شان احترام بگذارد ابراز می‌کنند.

آقای بلینکن با بیان این‌که واشینگتن در کنار مردم ایران ایستاده است تا صدای آن‌ها شنیده شود، گفت که «قویا» از جمهوری اسلامی می‌خواهیم تا از کاربرد خشونت و سرکوب برای خاموش کردن صدای آن‌ها خودداری کند.

اعتراضات شهرهای مختلف ایران ابتدا از استان خوزستان آغاز شد که جرقه اولیه آن اعتراض به بی‌آبی و قطع برق بود ولی بعد رنگ‌وبوی سیاسی به خود گرفت و معترضان علیه سیاست‌های حکومت جمهوری اسلامی و رهبران آن شعارهای تندی سر دادند.

این اعتراضات که دو هفته ادامه داشت با قطع اینترنت و سرکوبی معترضان توسط نیروهای امنیتی و انتظامی روبرو شد و در جریان آن چند نفر کشته و صدها تن بازداشت شدند.

با این حال دامنه اعتراضات و همبستگی با مردم خوزستان به برخی دیگر از شهرهای ایران از جمله تهران، پایتخت، نیز کشیده شد.

«ایران باید درباره برجام تصمیم‌گیری کند»

وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از مصاحبه خود به موضوع مذاکرات برای احیای برجام اشاره کرد و گفت ما مصمم هستیم که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند.

آقای بلینکن در پاسخ به این سوال مصاحبه‌کننده که «اگر مذاکرات با ایران شکست بخورد آیا گزینه نظامی روی میز خواهد بود؟» گفت نمی‌خواهد وارد گمانه‌زنی‌ها شود.

او گفت بازگشت دو کشور به تعهدات خود در برجام هم به نفع ایران است و هم به آمریکا، «ولی این بستگی به ایران دارد که در این زمینه تصمیم‌گیری کند».

وزیر خارجه آمریکا پیشتر در کویت گفته بود که مذاکرات بر سر احیای برجام نمی‌تواند نامحدود ادامه داشته باشد و گفت اکنون زمان تصمیم‌گیری ایران است.

تهران توقف مذاکرات را تقصیر واشینگتن دانسته و کاظم غریب‌آبادی، نماینده ایران در سازمان‌های بین‌المللی در وین، روز ششم مرداد در مصاحبه با سایت رهبر جمهوری اسلامی گفت که «آمریکایی‌ها بسیاری از خواسته‌های جمهوری اسلامی را برای احیای این توافق از جمله برداشتن تحریم‌های ۵۰۰ شخص و نهاد نپذیرفته‌اند».

ایران همچنین خواستار خارج کردن سپاه پاسداران از فهرست «سازمان‌های تروریستی» آمریکا شده که واشینگتن آن را مشروط به گفت‌وگوهای بعدی با تهران بر سر منطقه و برنامه موشکی تهران کرده است.

جمهوری اسلامی ایران همچنین از آمریکا تضمین خواسته است تا دوباره از برجام خارج نشود، که گزارش‌ها حاکی از رد این تقاضا توسط واشینگتن است.