حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در آخرین جلسه هیات دولت پیش از روی کار آمدن ابراهیم رئیسی گفت که رهبر جمهوری اسلامی در ۱۳ دیماه سال گذشته برای بازگشت آمریکا به برجام و اجرای کامل برجام توسط ایران “به ما اعلام کرده بودند که چه کاری انجام بدهیم” و “میتوانستیم براساس همان دستورات و چارچوب اجرا کنیم و تحریم را برداریم اما در جای دیگر گرفتار شدیم.”
آقای روحانی میگوید که “اگر این اتفاق نیفتاده بود امروز در شرایط بهتری دولت را به اتمام میرساندیم”.
به گفته وی “در گذشته با مردم صحبت و اعلام کردیم چیزی برخلاف واقعیت نبوده است و آنچه واقعیت بود را به مردم گفتیم. البته بخشی از واقعیت را به مردم نگفتیم و از نظر من نمیشد آنها را بیان کنیم به دلیل اینکه من آنها را مفید نمیدانستم.”
آقای روحانی گفت که در پی نوسازی تجیهزات نظامی بوده “که ارتش و سپاه ما را به مدرنترین سلاحها مجهز کنیم” و ” قرارداد این موضوع بسته شد و جزئیات آن نیز انجام شد ولی گفتند وقتی تحریم سازمان ملل برداشتیم” و “ما این تحریم را نیز برداشتیم. در مهرماه سال گذشته تحریم سلاح برداشته شد ولی به دلیل تحریم و عدم فروش نفت پول خرید نداشتیم ولی قرارداد آن کاملا آماده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت که “میدانم افتخار اینکه امروز بتوانیم صدها هزار نفر را در روز واکسینه کنیم، برای تولید داخلی، ورود خارجی چقدر سخت بود اما اینکار انجام گرفت.”
ظریف: به هیچکس اعتماد نداریم
محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران هم در حاشیه آخرین جلسه هیات دولت در پاسخ به سوالی در مورد چرایی اعتماد به آمریکا و غرب گفت که “ما به غیر از خدا و مردم خودمان به هیچکس اعتماد نداریم که راه زندگی در دنیا این است. ما به هیچ بیگانهای اعتماد نداریم ولی اعتماد نداشتن به معنای تعامل نکردن نیست.”
وی گفت “اینکه آمریکا و اروپا کشورهای بدعهدی هستند و نتوانستند به عهد خودشان وفا کنند نشان دهنده این نیست که ما به آنها اعتماد کردیم، نشانه این نیست که ما بد مذاکره کردیم بلکه نشان دهنده این است که یک رشته از کشورها در دنیا هستند که به مقررات بینالمللی متعهد نیستند.”
آقای ظریف گفت “من شهادت میدهم که هیچکدام از مذاکره کنندگان، هیچگاه به آمریکا اعتماد نکردند. اگر ما میخواستیم اعتماد کنیم، نتیجه کار ما همان سند دو صفحهای میشد که ترامپ با برخی امضا کرد”.
وزیر خارجه ایران میگوید “در نامه ای که دو هفته قبل به دبیر کل سازمان ملل متحد نوشتم، تاریخچه بدعهدیهای آمریکا را به شکل کتاب امروز و فردا منتشر میشود.”
پیشبینی آمریکا از مذاکرات با دولت رئیسی
همزمان رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در خصوص احتمال ادامه مذاکرات وین پس از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی به نشریه نیویورک تایمز گفته است که “این خطر وجود دارد که دولت آینده ایران با خواستههای غیرواقعی به مذاکرات بازگردند.”
این نشریه مینویسد که “تنها چند روز مانده به روی کار آمدن رئیس جمهور تندرو در ایران، مقامات دولت بایدن نسبت به شانسشان برای بازگشت به توافقنامه برجام بدبین شدهاند”.
نیویورک تایمز نوشته است: “مقامات دولت بایدن میترسند که دولت جدید تهران با سرعت بیشتری در زمینه تحقیقات هستهای و تولیدات هستهای پیش برود، که این برابر با خواستههای جدیدی از آمریکا خواهد بود”.
مذاکرات وین با هدف رفع تحریمهای ایران و احیای برجام، بعد از شش دور بدون نتیجه متوقف شده است و ایران میگوید که بعد از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی از سر گرفته خواهد شد.
ایران و آمریکا در این مذاکرات به طور غیر مستقیم و با حضور کشورهای گروه ۱+۴ گفتوگو میکردند.