محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان امروز (دوشنبه یازدهم اسد/مرداد) نشست فوق العاده پارلمان را برگزار کرد. این نشست از سوی رئیس جمهوری به اساس قانون اساسی و در تعطیلات اعضای مجلس برگزار شد.
پارلمان نیز در پایان این نشست اعلامیهای در حمایت از نیروهای امنیتی و نظام صادر کرد.
آقای غنی در این نشست گفت که سه ماه گذشته حکومت با یک حالت غیرمترقبه و “با هجوم تبلیغات و شایعات” رو به رو شد. او اضافه کرد که حالا ابهام به میان آمده از بین رفته، استقرار نسبی به میان آمده و تا شش ماه آینده کشور به حالت استقرار کامل برخواهد گشت و “فتنه دفع خواهد شد:.
در سه ماه گذشته حملات طالبان در سراسر این کشور شدت گرفت، مناطق زیادی از جمله شمار زیادی از ولسوالیها و بندرگاههای مرزی به دست جنگجویان این گروه افتاد. اکنون نیز در ادامه موج تازه خشونتها، جنگ به دروازههای چند شهر مهم از جمله قندهار، هرات و لشکرگاه رسیده است.
آقای غنی خطاب به نمایندگان پارلمان گفت: “از شما میخواهم شانه بدهید تا با هم برای افغانستان، آینده روشن را تامین کنیم. هر نماینده و سناتور با هزاران نفر رابطه دارد، از شبکههایتان استفاده کنید تا یک بسیج ملی ایجاد شود و یک جواب قاطع به دشمنان داده شود.”
رئیس جمهوری برنامه امنیتی شش ماه آینده دولت را واضح خواند، بسیج ملی را عنصر اساسی آن، تمرکز بر دفاع از اهداف استراتژیک را وظیفه ارتش، حافظت از شهرها و ولسوالیهای استراتژیک را وظیفه پلیس و بسیج مردمی با نیروهای امنیتی را وظیفه امنیت ملی اعلام کرد که برای عملی شدن آن حمایت مالی و سیاسی جهانی را نیز دارند.
او گفت که خروج نیروهای خارجی تصمیم آنها بود اما مدیریت خطرات این تصمیم با خود افغانها به عهده دارند.
او جنگ فعلی را “تجاوزی با هدف فتنه و تحمیلی” خواند و از آن به عنوان “آزمون بقا” یاد کرد و تاکید کرد برای پیروزی در این جنگ نیازمند به وحدت و اتحاد هستند.
آقای غنی گفت که افغانستان با یورش بیسابقه تروریسم رو به رو است و “طالب کنونی طالب ۲۴ سال پیش نیست و مشددتر، خونخوارتر و جابرتر هجوم آورده است.”
رئیس جمهوری تاکید کرد که خواست اصلی آنها صلح است و آنها برای رسیدن به صلح قربانیهای بزرگ و بهای سنگین پرداختند و با نرمی گامهایی برداشتند که هیچ حکومتی در جهان جرات آن را ندارد.
اما به گفته او “دشمن نه تنها به سمت صلح گام برنداشت بلکه اخلاص و صداقت ما را کم زوری دید و شاهد هستید که جنگ را بر ما تحمیل کرد.”
او گفت که نقشه راه صلح تعیین شده بود اما مشکل از جایی شروع شد که به جای یک روند ملی و واقع بینانه در صلح “روند شتاب زده وارداتی” جایگزین شد که بر فرضیه های خام استوار بود و اساس آن فشار بر جمهوریت بود که وضعیت کنونی محصول آن است.
آقای غنی گفت که آنها در تیم جمهوریت به خصوص تیم مذاکره کننده حکومت به این نتیجه رسیدند که طالبان هیچ اعتقادی به صلح پایدار و عادلانه ندارند.
او تاکید کرد که اکنون یک آزمون ملی در کشور او جریان دارد که نباید در آن شکست در مقابل “اجیران خونخوار” را پذیرفت و اجازه داد که سرنوشت افغانستان در بیرون از این کشور رقم زده شود.
او محاسبه گروه طالبان را برای پیروزی غلط خواند و تاکید کرد که دفاع مشروع مردم پیروز خواهد شد.
آقای غنی پذیرفت که نظام جمهوریت کنونی کاستیهایی دارد اما در حال تغییر و تکامل است با آنهم در مقابل، پیروزی طالبان به جز اندوه و تاریکی و وابسته شدن افغانستان به گروههای تروریستی و تبدیل شدن این کشور به میدان جنگ نیابتی چیزی نیست.
او تاکید کرد که نباید کسی از او توقع اغماض و چشم پوشی داشته باشد و یا بخواهد از روی عواطف تصمیم بگیرد.
آقای غنی گفت: “تعهد من این است که در مقابل نیروهای ویرانگر زانو نمی زنم یا در میز مذاکره زانو به زانو می نشنیم یا در میدان جنگ زانوهای شان را میشکنیم. ما انتخاب خود را کرده ایم. طالب و حامیانشان انتخاب خود را کنند.”
او گفت که ۷۲ سال دارد و دیگر به دنبال هیچ امتیاز شخصی نیست.
پارلمان افغانستان نیز امروز پس از سخنرانی رئیس جمهوری، اعلامیهای را صادر و به اتفاق آرا تایید کرد.
در این اعلامیه آمده که این قوه از جمهوریت، قانون اساسی، آزادی بیان، حقوق زنان، نهادهای انتخاباتی و حقوق شهروندی مردم حمایت میکند و اجازه نمیدهد دستاوردهای دو دهه گذشته نابود شود.
همچنین پارلمان حمایت خود را از نیروهای دفاعی و خیزشهای مردمی اعلام کرد و گفت که حامی هر نوع تلاش برای صلح دوامدار و عادلانه نیز است.
پارلمان از طالبان نیز خواست به بدنام سازی اسلامی خاتمه داده و به صلح بپیوندند و از حامیان جهانی افغانستان نیز تقاضا کرد به حمایت مادی و سیاسی خود از این کشور ادامه داده و برای تامین صلح همکاری کنند.
اما ذبیح الله مجاهد، یکی از سخنگویان طالبان گفتههای امروز آقای غنی را “یاوه سرایی” خواند و گفت او تلاش داشت “وضعیت بد و دستپاچگی خود را کنترل کند”.
او گفته: “ملت فیصله کرده است که خاینان ملی را تعقیب و به میز عدالت میکشاند. اعلان جنگ، وارد کردن اتهامات و ارائه معلومات کاذب عمر غنی را دراز کرده نمیتواند و وقت او به پایان رسیده است.”