سفیر بریتانیا در سازمان ملل متحد روز جمعه گفت که شواهد و مدارک دخالت ایران در حمله به نفتکش مرسر استریت در آبهای عمان را در اختیار شورای امنیت سازمان ملل قرار داده است.
باربارا وودوارد در پاسخ به پرسش خبرنگار رویترز در خصوص شواهد و قرائن دخالت ایران در این حمله گفت، ما اطمینان داریم، ارزیابی ما که بر اساس جمع آوری بقایا به دست آمده از این حمله از کشتی مرسر استریت است٬ نشان میدهد که از سیستمی برای این حمله استفاده شده همان است که در پهپاد شاهد ۱۳۶ بکار رفته است و این نوع پهپاد تنها در ایران ساخته میشود.
نفتکش «مرسر استریت» که تحت مدیریت شرکت اسرائیلی زودیاک است و با پرچم لیبریا تردد میکند روز هفتم مرداد در آبهای دریای عمان هدف قرار گرفت.در این حمله دو خدمه کشتی که شهروندان رومانی و بریتانیا بودند، کشته شدند.
سفیر بریتانیا در آغاز صحبتهای خود اظهار داشت، در نشست امروز صبح شورای امنیت بریتانیا به همراه فرانسه، ایالات متحده، نروژ، ایرلند و استونی موضوع حمله به ۲۹ ژوئیه به نفتکش مرسر استریت را مطرح کردند. بریتانیا شواهد این حمله را به شورای امنیت ارائه کرد و این شواهد بسیار روشن و صریح هستند.
باربارا وودوارد اضافه کرد: بریتانیا میداند که ایران مسئول این حمله است. ما میدانیم این حمله عمدی و حساب شده بود. هیچ توجیهی برای آنچه رخ داد وجود ندارد.
او در ادامه گفت، فعالیتهای ایران و حمایت این کشور از نیروهای نیابتی و شبه نظامیان، صلح و امنیت بین المللی را تهدید میکند. بریتانیا از ایران میخواهد تا این فعالیتها را متوقف کند . ما از همه طرفهای (درگیر) میخواهیم که نقش سازندهای در راستای تامین صلح و ثبات در منطقه ایفا کنند.
این خبرنگار در ادامه پرسید که گام بعدی چه خواهد بود؟ آیا به دنبال بیانیه شورای امنیت خواهید بود یا انتظار اقدامات دیگری را دارید؟
باربارا وودوارد در پاسخ گفت که این موضوع را در نشست هفته آینده شورای امنیت در خصوص امنیت کشتیرانی مطرح خواهد کرد.
واکنش ایران
زهرا ارشادی، سفیر و معاون نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد، در واکنش هرگونه دخالت جمهوری اسلامی را در این حمله رد کرد و اسرائیل را عامل بی ثباتی در منطقه دانست.
زهرا ارشادی که اندکی پس از اظهارات باربارا وودوارد در محل نشست مطبوعاتی خارج از شورای امنیت صحبت میکرد، اظهار داشت: «ما همین الان سخنان تحریفشدهای را درباره حادثه کشتی مرسر استریت شنیدیم.»
با این حال معاون نماینده دائم ایران توضیحی در خصوص اظهارات سفیر بریتانیا در مورد پهپاد شاهد ۱۳۶ بیان نکرد.
در همین زمینه، مجید تخت روانچی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «امروز اسرائیل و حامیانش اطلاعات جعلی درمورد حوادث اخیر در آبهای منطقه ارائه کرده تا شورای امنیت را متقاعد کنند، ایران را محکوم کند و شکست خوردند.»
او اضافه کرد: «ما این ادعاها را به شدت رد میکنیم»
پیش از اظهارات سفیر بریتانیا در همین روز ستاد نیروهای مرکزی آمریکا، سنتکام نیز اعلام کرد حمله به مرسر استریت با پهپاد انفجاری انجام شده که به مرگ دو خدمه این کشتی منجر شد.
ستاد نیروهای مرکزی آمریکا میگوید که حمله پهپادی حفرهای به قطر ۶ فوت (یک متر و ۸۰ سانتیمتر) در بخش کابین کاپیتان ایجاد کرد و به فضای داخلی کابین آسیب جدی رساند.
سنتکام میگوید نظامیان این ستاد چند قطعه از پهپاد را از دریا بیرون کشیده و بازیابی کرده و به این نتیجه رسیدند که مشابه نمونههای پیش گردآوری شده از پهپادهای تهاجمی ساخت جمهوری اسلامی ایران بوده است.
تحقیقات مواد یادشده در مقر ناوگان پنجم دریایی آمریکا در منامه، پایتخت بحرین، آغاز شد و برای تایید دقیقتر، به لابراتوارهای ارتش در خود آمریکا منتقل شد.