ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، در تماس تلفنی با امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه با انتقاد از “عدم پایبندی” سه کشور اروپایی حاضر در برجام به تعهدات خود، گفته است که در هر مذاکره‌ای باید حقوق و منافع ایران تامین شود. به گفته کاخ الیزه آقای مکرون هم در این مکالمه از ایران خواسته “نقض برجام” را فورا متوقف کند و برای به نتیجه رسیدن تلاش‌ها برای برجام به مذاکرات وین برگردد.

این اولین تماس یکی از رهبران قدرت‌های غربی با رئیس جمهوری جدید ایران است. فرانسه در کنار بریتانیا و آلمان سه کشور اروپایی امضا کننده توافق هسته‌ای با ایران (برجام) هستند.

مذاکرات وین برای احیای برجام و رفع تحریم‌های آمریکا علیه ایران در آستانه به قدرت رسیدن دولت آقای رئیسی متوقف شد و هنوز اظهار نظر روشنی درباره ادامه آن صورت نگرفته است.

آقای رئیسی در مراسم تحلیف خود گفت که از هر طرح دیپلماتیک که باعث لغو تحریم‌ها شود استقبال خواهد کرد.آ

اما اظهارات مقام‌های مسئول و مرتبط با مذاکرات حاکی از وجود اختلاف‌های جدی و اساسی میان ایران و آمریکا است که به صورت غیر مستقیم و با وساطت اروپایی‌ها در وین مذاکره می‌کردند.

هشدار درباره امنیت خلیج فارس ودریای عمان

مرسر استریت
توضیح تصویر،عکسی از کشتی مرسر استریت بعد از حمله

از سویی آغاز ریاست جمهوری آقای رئیسی با مجموعه از رخدادهای امنیتی در آب‌های جنوبی ایران و همین طور بالا گرفتن تنش میان حزب‌الله لبنان و اسرائیل هم‌زمان بود.

به گفته کاخ الیزه، آقای مکرون در این تماس تلفنی بر موضع فرانسه برای حفظ امنیت و آزادی تردد دریایی تاکید کرده و خواهان گفت‌وگو درباره ثبات و امنیت در خاورمیانه شده است.

به گزارش سایت ریاست جمهوری ایران در این “مکالمه یک ساعته” آقای رئیسی هشدار داده است که جمهوری اسلامی درباره “تامین امنیت و حفظ بازدارندگی در منطقه خلیج فارس و دریای عمان بسیار جدی است و با عوامل سلب کننده امنیت مقابله خواهد کرد.”

کشورهای غربی ایران را به دست داشتن در حمله پهپادی به کشتی مرسر استریت متهم کرده‌اند که تحت مدیریت یک شرکت اسرائیلی است.

اما جمهوری اسلامی ایران این اتهام را رد کرده و گفته است که با هر گونه اقدام تلافی‌جویانه با قاطعیت برخورد می‌کند.

بنا بر بیانیه دفتر ریاست جمهوری فرانسه، ابراهیم رئیسی و امانوئل مکرون درباره تحولات لبنان و عراق هم صحبت کرده‌اند.

آقای مکرون ابراز امیدواری کرده که ارتباطات میان دو کشور برای “واکنش بهتر به چالش‌های جهانی پیش رو” تقویت شود.