مذاکرات وین بر سر احیای برجام دستخوش وقفه شده است. حال آنکه فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی تشدید شده است. با گذشت زمان امکان بازگشت به توافق هسته‌ای روزبه‌روز دشوارتر می‌شود. چه راه‌های دیگری برای دولت بایدن باقی است؟

جمهوری اسلامی ایران بر دامنه فعالیت‌های هسته‌ای خود افزوده است. گفته می‌شود که این کشور تا نقطه گریز هسته‌ای فاصله چندانی ندارد. این در حالی است که مذاکرات کمیسیون مشترک برجام نیز به علت جابه‌جایی سیاسی در دفتر ریاست جمهوری ایران متوقف شده است.

سایت “بلومبرگ” با انتشار گزارشی به گزینه‌هایی اشاره کرده که در صورت به شکست انجامیدن مذاکرات هسته‌ای با ایران در برابر دولت آمریکا قرار دارد.

این سایت به نقل از منابع مطلع در آمریکا که خواسته‌اند هویت‌شان فاش نشود، نوشته است که دولت بایدن در حال حاضر مشغول بررسی گزینه‌های مختلف درباره مذاکرات وین است.

تحریم و بمب

بلومبرگ در گزارش خود نوشته که جمهوری اسلامی راه‌هایی برای دور زدن تحریم‌های آمریکا یافته و به روند افزایش توان هسته‌ای خود برای تولید بمب اتمی شتاب بخشیده است.

از سوی دیگر، با شروع کار ابراهیم رئیسی، احتمال کسب توافق با جمهوری اسلامی ایران بر سر مناقشه هسته‌ای کاهش یافته است.

گفت‌وگوی تلفنی امانوئل مکرون با ابراهیم رئیسی را نیز باید در این راستا تفسیر کرد. مکرون نیز از جمهوری اسلامی ایران درخواست کرده هر چه زودتر به پشت میز مذاکره بازگردد.

کسب توافق با ایران در شمار اولویت‌های دولت بایدن محسوب می‌شود. مذاکرات غیرمستقیم آمریکا با جمهوری اسلامی در چارچوب نشست‌های کمیسیون برجام نیز با این انگیزه و هدف صورت گرفته است. مذاکراتی که به نوشته بلومبرگ، دولت بایدن به‌رغم مخالفت اسرائیل، عربستان و دیگر کشورهای منطقه با ایران دنبال می‌کند.

این در حالی است که اقدامات اخیر جمهوری اسلامی، از احتمال کسب توافق کاسته است. بلومبرگچ به حمله پهپادی به تانکر اسرائیلی مرسر استریت در دریای عمان اشاره کرده است.

از سوی دیگر، پرتاب موشک از سوی حزب‌الله لبنان به خاک اسرائیل نیز به حساب اقدامات تحریک‌آمیز ایران در منطقه گذاشته شده است.

به نوشته بلومبرگ، در حالی که آمریکا خواستار بازگشت جمهوری اسلامی به مذاکرات با هدف رسیدن به یک “توافق قوی‌تر و طولانی‌تر” است، جمهوری اسلامی با استفاده از فروش روی آب نفت خام و استفاده از رمزارزها برای دریافت پول خود، راه‌هایی برای دور زدن و خنثی‌کردن تحریم‌های آمریکا یافته است.

ابراهیم رئیسی گرچه از آمادگی ایران برای بازگشت به مذاکرات وین سخن گفته‌‌، اما هنوز زمانی برای آغاز دور هفتم این گفت‌وگوها تعیین نشده است. دور ششم این گفت‌وگوها روز ۳۰ خرداد به پایان رسید.

بلومبرگ در ادامه گزارش خود نوشته که ممکن است آمریکا با لغو برخی از تحریم‌ها از ایران بخواهد به پایبندی به برخی از تعهدات برجامی خود بازگردد.