رونالد نومن، سفیر پیشین آمریکا در افغانستان، با اشاره به خروج آشوبزده آمریکا از افغانستان به نشریۀ آمریکایی واشنگتن پست گفته است : “اگر دونالد ترامپ پایه‌های اعتماد جهانی به آمریکا را لرزاند. رفتارهای جو بایدن از جمله تصمیم او برای خارج کردن نیروهای آمریکایی از افغانستان و به هدر دادن همۀ تلاش‌های صورت گرفته فصل دوم از تضعیف اعتقاد و اعتماد بنیادین به ایالات متحد آمریکا به‌شمار می‌رود.”

روزنامۀ فرانسوی لوموند خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را اولین بحران بین‌المللی جو بایدن نامیده که به بدترین نحو ممکن اداره شده است. تا چند هفتۀ پیش مقامات آمریکایی امیدوار بودند بتوانند در مذاکره با طالبان به نوعی راه حل و مصالحه با آنان دست یابند. اما، اکنون اولویت اول و آخر دولت آمریکا خارج کردن ده هزار شهروند آمریکایی و همکاران و متحدان افغان آنان از افغانستان است و  در این بین چگونگی فتح کابل توسط طالبان سقوط سایگون در سال ١٩٧٥ را تداعی می‌کند، هر چند، به نوشتۀ لوموند، سقوط سایگون دو سال به درازا کشید، در حالی که طالبان طی چند هفته کل افغانستان و سپس بدون کمترین مقاومتی پایتخت و ارگ ریاست جمهوری این کشور را فتح کردند.

بدتر حتی به نوشتۀ نیویورک تایمز بایدن از طالبان خواسته بود که به او مهلت کافی برای خارج کردن شهروندان آمریکایی از افغانستان را بدهد. زلمی خلیلزاد، مسئول مذاکرات آمریکا با طالبان، از این گروه خواسته بود که پیش از خروج کامل شهروندان آمریکایی از افغانستان وارد کابل نشوند. اکنون واضح است که طالبان چنین مهلتی را به رئیس جمهوری آمریکا نداده‌اند.

جو بایدن مسئول این آشوب و سرشکستگی را رئیس جمهوری پیشین آمریکا، دونالد ترامپ می‌داند و او را متهم می‌کند که در گفتگوهای خود با طالبان به آنان قول داده بود که تا اول ماه مه ٢٠٢١ ارتش آمریکا را از افغانستان خارج کند. بایدن یادآوری کرده است که حتی ترامپ قصد داشت در آستانۀ یازدهم سپتامبر ٢٠١٩ طالبان را به کمپ دیوید دعوت کند.

با این همه، جو بایدن همچنان از تصمیم خود دربارۀ خارج کردن آمریکا از افغانستان حمایت می‌کند. به نوشتۀ لوموند، رئیس جمهوری آمریکا از مدت‌ها پیش جنگ افغانستان را از دست رفته دانسته و معتقد بود که حضور آمریکا در افغانستان دربرگیرندۀ هیچ راه حلی برای منازعۀ این کشور نیست.

روزنامۀ واشنگتن پست یادآوری می‌کند که جو بایدن در مصاحبه با شبکۀ “سی‌بی‌اس” در اوایل سال ٢٠٢٠ گفته بود که او هیچ مسئولیتی در قبال زنان و دختران افغان در صورت روی کار آمدن دوبارۀ طالبان ندارد و آمریکا توانایی آن را ندارد که با اتکاء به نیروی نظامی خود مشکلات داخلی جهان را حل کند. در این مصاحبه بایدن تصریح کرده بود که زنان و کودکان در بسیاری از کشورها سرکوب می شوند و این سرکوب به منافع حیاتی آمریکا و متحدانش لطمه نمی زند.

با این حال، لوموند به نقل از واشنگتن‌پست یادآوری می‌کند که مقامات ارشد نظامی آمریکا از جمله ژنرال آستین میلر، فرماندۀ نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان، به بایدن هشدار داده بودند که خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان به سقوط سریع رژیم کابل منجر خواهد شد و ژنرال مایک مایلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، از بایدن خواسته بود که همۀ نیروهای آمریکایی را از افغانستان خارج نکند. بر اساس یک نظرسنجی ٧٠ درصد مردم آمریکا با خروج نیروهای این کشور از افغانستان موافق بوده اند.