وزارت کشور ایران ایجاد اردوگاه‌هایی برای پذیرش مهاجران و بی‌جاشدگان جدید افغانستان را تکذیب کرده و گفت: در صورت حضور اتباع افغانستان در مرزها، این افراد به کشور خود بازگردانده خواهند شد. پیش از این، وزارت کشور ایران، از ایجاد اردوگاه‌هایی برای اسکان موقت مهاجران افغانستان در استان‌های مرزی در شرق ایران خبر داده بود.

مهدی محمودی، مدیرکل امور اتباع و مهاجرین وزارت کشور ایران، در گفتگو با خبرگزاری ایسنا، ضمن تکذیب ایجاد اردوگاه‌هایی برای پذیرش مهاجران جدید افغانستان، از ممانعت نسبت به ورود مردم این کشور به ایران خبر داده و گفت: به تازگی، شایعات و اخباری از کشور افغانستان به گوش می رسد مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی ایران، اردوگاههایی را برای پذیرش آوارگان و مهاجران جدید افغانستان مهیا کرده است که این موصوع از اساس تکذیب می شود.

مدیرکل امور اتباع و مهاجرین وزارت کشور ایران، ضمن هشدار به مردم افغانستان نسبت به عدم توجه به شایعات، افزود: تعدادی از مهاجرین که در روزهای گذشته وارد کشور شده بودند، با توجه به شرایط حاکم در افغانستان به کشور خود بازگشته اند».

همزمان، حسین قاسمی، مدیرکل امور مرزی وزارت کشور ایران، با اشاره به دستورالعمل‌های ابلاغ شده به استان‌های خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و خراسان رضوی، تاکید کرد: در صورت حضور اتباع افغانستان در مرزها آن‌ها به کشور خود بازگردانده خواهند شد و نیروهای مستقر در مرز برابر ابلاغیه‌های صادره مانع ورود احتمالی مردم افغانستان خواهند شد.

به گفته حسین قاسمی، به دلیل شیوع ویروس کرونا، در گذرگاه‌های مرزی مشترک ایران و افغانستان، محدودیت‌های سختگیرانه‌‌ای به اجرا گذارده شده است.

در پی پیشروی نیروهای طالبان در افغانستان و تشدید درگیری‌های نظامی در این کشور، گروهی از شهروندان افغانستان به دلیل نگرانی از حضور نیروهای طالبان در قدرت، به سوی مرزهای ایران حرکت کردند. 

اما این مقام وزارت کشور ایران، با بیان اینکه «شرایط در افغانستان به سوی ثبات میل می‌کند»، تاکید کرد: بدلیل محدودیت‌ و ممنوعیت سنگینی که در مرزهای شرقی کشور به دلیل قطع زنجیره کرونا برقرار است، نیروهای مستقر در مرز برابر ابلاغیه‌های صادره مانع ورود احتمالی مردم افغانستان خواهند شد. 

بر اساس اعلام سازمان ملل متحد، از آغاز سال جاری میلادی، ۲۰۲۱، به دلیل افزایش درگیری‌ها در افغانستان دست‌کم ۳۶۰ هزار نفر دیگر در این کشور آواره و بی‌جا شده‌اند.

حسین قاسمی، با «انتقاد از سازمان‌های بین المللی»، «خواستار توجه ویژه به بحران موجود در افغانستان و مدیریت پیامدهای آن برای کشورهای همسایه شد».

خبرگزاری ایرنا، روز یک‌شنبه ۲۴ مرداد، به نقل از مدیرکل امور مرزی وزارت کشور ایران، گزارش داده بود: از دو ماه قبل طرح اسکان موقت اتباع افغانستان، با توجه به شرایط بحرانی این کشور، در مرز استان‌های خراسان رضوی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان تهیه و اجرا شده است.