ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه درباره خطر “سرازیر شدن اسلامگرایان افراطی” به منطقه بعد از تحولات افغانستان هشدار داده است.

آقای پوتین در جلسه‌ای مجازی با رهبران کشورهای آسیای میانه، تلاش برای جلوگیری از ورود اسلامگرایان تندرو به کشورهای منطقه‌ را مسئله‌ای “حیاتی” خواند.

به گفته کرملین رئیس جمهور روسیه در این جلسه درباره وضعیت قاچاق مواد مخدر افغانستان بعد از تغییر شرایط در این کشور هم هشدار داد.

به گفته دولت روسیه آقای پوتین و رهبران کشورهای آسیای میانه در جلسه امروز از این که گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) همچنان در افغانستان حضور دارد و می‌تواند تهدیدی برای این کشورها باشد هم ابراز نگرانی کرده‌اند.

رهبران این کشورها موافقت کرده‌اند که اقدامات خود در قبال تحولات افغانستان را هماهنگ کنند.

کشورهای منطقه تلاش می‌کنند بعد از پیشروی سریع طالبان در افغانستان و تسلط غافلگیرکننده این گروه بر کابل، به سرعت سیاست‌های خود در قبال وضعیت جدید افغانستان و طالبان را تعیین و هماهنگ کنند.

آقای پوتین روز یکشنبه ۲۲ اوت هم درباره طرح کشورهای غربی برای انتقال پناهجویان افغانستان به کشورهای نزدیک و همسایه روسیه هشدار داد و گفت روسیه نمی‌خواهد که در مرزهایش “شبه‌نظامیان در قالب پناهجو ظاهر شوند.”

بر اساس این طرح پیشنهاد شده پناهجویان افغان به کشورهای آسیای مرکزی منتقل ‌شوند تا روند رسیدگی به درخواست ویزای آنها برای ورود به آمریکا و اروپا طی شود.

آقای پوتین با انتقاد از این طرح گفت اگر غربی‌ها حاضر نیستند پناهجویان را بدون ویزا بپذیرند، چرا می‌خواهند آنها را بدون ویزا به کشورهای منطقه بفرستند.

کشورهای غربی به ویژه آمریکا و بریتانیا برای خروج شهروندان و کارکنان افغان خود از طریق فرودگاه کابل با مشکلات زیادی روبرو شده‌اند.

مقام‌های آمریکایی و بریتانیایی که در روزهای گذشته بارها از “غافلگیر شدن” خود از پیشروی طالبان صحبت کرده‌اند، اکنون به دنبال آن هستند که فرصت تعیین شده برای خروج چندین هزار نیروی خود را تمدید کنند که برای تخلیه شهروندان این کشورها در فرودگاه کابل مستقر شده‌اند.

اما طالبان اعلام کرده است که ضرب‌الاجل ۳۱ اوت (۹ شهریور) قابل تمدید نیست و نیروهای خارجی باید تا آن زمان خاک افغانستان را ترک کنند.

جلسه اضطراری مجازی اعضای پیمان امنیت دسته‌جمعی

همزمان امروز، دوشنبه، ۲۳ اوت، جلسه اضطراری شورای پیمان امنیت دسته‌جمعی به صورت مجازی برگزار شد و در آن شرکت‌کنندگان وضعیت افغانستان و تأثیر آن بر امنیت کشورهای عضو پیمان امنیت دسته‌جمعی، همچنین واکنش مشترَک مؤثر به چالش‌ها و تهدیدهای احتمالی فرامرزی محور مباحثات بوده است.

براساس گزارش‌ها با درنظرداشت حضور فزاینده آنچه که شرکت‌کنندگان “پیکارجویان سازمانهای بین‌المللی تروریستی” در افغانستان خواندند، رهبران کشورهای عضو پیمان امنیت دسته‌جمعی توافق کردند که برای توسععه همکاری در مبارزه با چالشها و تهدیدهای ناشی از قلمرو افغانستان تلاش‌های بیشتر خواهند کرد.

آنها در مورد بررسی و تصویب هرچه زودتر برنامه مشترَک بین دولتی برای تحکیم حفاظت از مرز تاجیکستان و افغانستان به توافق رسیدند.

ریاست این جلسه را امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان بر عهده داشت. ریاست دوره‌ای این سازمان امسال با تاجیکستان است.

روسیه، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان در این سازمان عضوی هستند؛ اما با توجه به وضع منطقه شوکت میرزیایف، رئیس جمهوری ازبکستان، هم به این اجلاس دعوت شده بود.

قرار است ۱۶ سپتامبر، یعنی کمتر از یک ماه دیگر شهر دوشنبه میزبان نشست شورای امنیت دسته‌جمعی پیمان امنیت دسته‌جمعی شود. وضعیت افغانستان و به قدرت رسیدن طالبان در این کشور، منجر به نشست اضطراری امروز رهبران کشورهای عضو پیمان دسته‌جمعی شده است.