گروه طالبان روز یکشنبه ٢٢ اوت اعلام کرد که «صدها تن از نیروهای» این گروه بسوی درۀ پنجشیر، از نادر مناطقی که تحت کنترل آنان قرار ندارد، در حرکتند. اعزام نیرو به این منطقۀ واقع در شمال شرقی کابل هنگامی صورت میگیرد که مبارزان وفادار به احمدشاه مسعود و اینک فرزند او، احمد مسعود، زیر نام «جبهۀ ملی مقاومت» خود را برای رویاروئی با طالبان آماده میکنند. سخنگوی این جبهه اعلام کرد که نیروهای مقاومت افغانستان، در صورت عدم حصول توافق با طالبان، برای «یک نبرد دراز مدت» آمادگی دارند.
گروه طالبان خبر اعزام صدها تن از نیروهای خود به پنجشیر را در حساب توئیتری گروه به زبان عربی اعلام کرد. بر پایۀ این خبر «صدها تن از مجاهدین امارت اسلامی، در پی خودداری مقامات محلی پنجشیراز واگذاری مسالمت آمیز این ولایت، برای بدست آوردن کنترل آن بسوی این ولایت در حرکت هستند».
اعلام اعزام این نیرو در پی تشکیل واحدهای نظامی با پیوستن شماری از نفرات اردوی ملی افغانستان به جبهۀ مقاومت تحت فرماندهی احمد مسعود، صورت میگیرد.
مسئول روابط خارجی «جبهۀ ملی مقاومت»، علی میثم نظری، به خبرگزاری فرانسه گفت که «هزاران افغان برای مبارزه با حکومت تازه در کابل، به درۀ پنجشیر آمدهاند». در تصاویری که این خبرگزاری از تمرینات آموزش نظامی این افراد برداشته، خودروهای زرهی هاموی در رفت و آمد دیده میشوند.
بگفتۀ علی میثم نظری، این جبهه در حال حاضر دارای یک نیروی ٩٠٠٠ نفرۀ مسلح است که در صورت عدم توافق با طالبان، خود را برای یک «نبرد دراز مدت» آماده میکند.
بگفتۀ وی شماری از افغانها نیز در جستجوی یک پناهگاه امن برای داشتن یک زندگی آرام به درۀ پنجشیر روی آوردهاند.
جبهۀ ملی مقاومت، بگفتۀ مسئولان آن، خواستار یک نظام حکومتی تازه است که تمرکززدائی ستون فقرات آن را تشکیل میدهد.
علی میثم نظری در این باره تاکید میکند که «شرط دست یافتن به یک توافق صلح با طالبان برقراری یک نظام غیرمتمرکز و تضمین کنندۀ عدالت اجتماعی، برابری و حقوق و آزادی برای همه است». بگفتۀ او اگر طالبان تن به چنین سازشی ندهند، جبهۀ ملی مقاومت وارد «یک نبرد دراز مدت» خواهد شد.
بگزارش خبرگزاری رویترز احمد مسعود در گفتگو با کانال تلویزیونی «العربیه» تاکید کرده است که وی خواستار «گفتگو [با طالبان] و پایان دادن به جنگ» است، اما «اگر طالبان گفتگو را نپذیرند، چنگ نیز اجتناب ناپذیر خواهد بود».
بگفتۀ علی میثم نظری، در روزهای اخیر شماری مردان مسلح در برخی ولسوالیها ظاهر شده، با این جبهۀ ارتباط گرفته و به مقاومت در برابر طالبان پرداختهاند. او تاکید کرد که احمد مسعود «در این زمینه فرمانی صادر نکرده است، اما این نیروها، همگی با جبهۀ ملی مقاومت پیوند دارند». او هشدار داد که این جبهه از «پنجشیر دفاع خواهد کرد و اگر کوچکترین حملهای صورت گیرد، ما به دفاع از خود خواهیم پرداخت».
احمد مسعود در دو نامۀ جداگانه که در «ژورنال دو دیمانش» و «واشینگتن پست» منتشر شد، برای مقاومت در برابر طالبان از فرانسه و آمریکا تقاضای کمک نظامی کرد. علی میثم نظری میگوید «درۀ پنجشیر به کمکهای بشردوستانه برای تغذیه و تامین سلامتی همۀ کسانی که به این منطقه پناه میآورند نیز نیاز دارد».
مسئول روابط خارجی جبهۀ ملی مقاومت یادآوری میکند که «افغانستان کشوری است که از اقلیتهای قومی تشکیل شده و تسلط یک قوم بر قدرت سیاسی و حضور حاشیهای دیگر اقوام هرگز دوام دار نیست و به جنگ منجر میشود». او تاکید میکند که مقاومت احمد مسعود و دیگران برای دست یافتن به تغییر در این زمینه ضروری است.
علی میثم نظری در بارۀ حضور امرالله صالح، معاون رئیس جمهوری پیشین این کشور محمد اشرف غنی، در پنجشیر گفت که وی با آمدن به این منطقه «ماندن در کشور را برگزیده و فرار نکرده است». او تصریح کرد که «امرالله صالح سخت ضدطالبان و ضدپاکستان است، در حالیکه احمد مسعود خواستار روابط حسنۀ با اسلام آباد است».
درۀ پنجشیر علاوه بر افرادی که برای مبارزۀ مسلحانه در برابر طالبان خود را آماده میکنند، در روزهای اخیر مقصد هزار تن از افراد جابجا شده و بویژه روشنفکران، هنرمندان، زنان کنشگر و مدافع حقوق بشر نیز بوده است. این افراد در تلاش محفوظ داشتن خود از تهدیدات طالبان به این منطقه پناه آوردهاند.