آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد درباره بروز یک فاجعه انسانی در افغانستان هشدار داد. گوترش گفت بیش از نیمی از مردم افغانستان به کمکهای بشردوستانه جهانیان نیاز دارند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد پس از خروج آخرین سربازان آمریکایی از افغانستان درباره فروپاشی کامل خدمات پایه و کمکهای اولیه در افغانستان هشدار داد و گفت “یک فاجعه انسانی در این کشور در حال شکلگرفتن است”.
گوترش عصر سهشنبه ۸ شهریور (۳۱ اوت) با صدور یک بیانیه در نیویورک اعلام کرد مردم افغانستان دسترسی به کالاهای اساسی را از دست میدهند. تقریبا نیمی از جمعیت افغانستان یعنی حدود ۱۸ میلیون نفر به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
او افزود از هر سه شهروند افغانستان یک نفر نگران تامین وعده غذای بعدی خود است.
گوترش از اوضاع فعلی افغانستان تصویری تاریک ارائه داد و به ویژه توجه جهانیان را به وضعیت کودکان افغانستان جلب کرد. او گفت انتظار میرود بیش از نیمی از کودکان زیر پنج سال در سال آینده دچار سوء تغذیه شدید شوند.
دبیر کل سازمان ملل متحد در بخش دیگری از بیانیه خود گفته است کودکان ، زنان و مردان افغان اکنون بیش از هر زمان دیگری نیاز به حمایت و همبستگی بینالمللی دارند و بایستی منابع مالی به افغانستان اختصاص یابد.
گوترش افزود سازمان ملل در حال حاضر به هشت میلیون شهروند افغانستان کمک میکند اما با توجه به خشکسالی شدید و زمستان سخت قریبالوقوع نیاز فوری به مواد غذایی و سرپناه وجود دارد. او از جامعه جهانی خواست هر چه زودتر تجهیزات پزشکی به افغانستان بفرستند.
سازمان ملل برآورد کرده شمار افغانهایی که کشور خود را پس از قدرتگیری طالبان ترک میکنند تا پایان سال جاری میلادی میتواند به ۵۰۰ هزار نفر برسد.
کشورهای اتحادیه اروپا نیز قصد دارند به افغانستان کمک کنند. در این راستا وزیران کشور اعضای اتحادیه اروپا سهشنبه ۳۱ اوت در یک نشست فوقالعاده در بروکسل گرد هم آمدند تا درباره تدبیرها و سیاستهای مشترک در مورد موج گسترده مهاجرت از افغانستان رایزنی کرده و تصمیم بگیرند اما آنها نتوانستند در این باره به توافق برسند.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان روز سهشنبه در برلین گفت بین ۱۰ تا ۴۰ هزار شهروند افغان باید به آلمان منتقل شوند. به گفته مرکل این افراد از جمله همکاران محلی نهادهای آلمانی و بستگان آنها هستند که شمار دقیق آنها باید مشخص شود.
کناوس، کارشناس امور مهاجرت میگوید باید انتظار داشت که در آیندهای نزدیک افراد زیادی در افغانستان مجبور به فرار شوند. این کارشناس اما این پرسش مهم را مطرح میکند که آیا میتوان از افغانستان فرار کرد؟
در پاسخ به این پرسش خود کارشناس میگوید این موضوع بستگی به کشورهای همسایه دارد. اگر پاکستان و ایران مرزهای خود را ببندند، همانطور که همه همسایگان سوریه امروز این کار را میکنند، افراد زیادی نخواهند توانست از افغانستان خارج شوند و به اروپا بیایند.