اسحاق هرتسوگ، رئیس‌جمهور جدید اسرائیل، در سفری محرمانه به امان، با ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن هاشمی دیدار و گفت‌وگو کرده‌است.

اسحاق هرتسوگ، رئیس‌جمهور جدید اسرائیل، در سفری محرمانه به امان، با ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن هاشمی دیدار و گفت‌وگو کرده‌است.

رسانه‌های اسرائیل خبر این دیدار را یک هفته پس از بازگشت آقای هرتسوگ از سفر منتشر کرده و نوشتند که پادشاه اردن از رئیس‌جمهور اسرائیل برای این دیدار در روز هفتم شهریور در کاخ سلطنتی «دعوت کرده بود».

دربار اردن در این باره بیانیه‌ای صادر نکرده اما بر اساس بیانیه دفتر رئیس‌جمهوری اسرائیل، «مسائل راهبردی در سطح روابط دو جانبه و منطقه‌ای» و همچنین «دادوستد بازرگانی، کشاورزی و همکاری در زمینه‌های انرژی و زیست‌محیطی» از دیگر موضوعات عنوان شده در این دیدار بوده‌است.

اسحاق هرتسوگ نیز به رسانه‌ها گفت که اردن «کشوری بسیار مهم» و ملک عبدالله «رهبری تراز اول و بازیگری حائز اهمیت در تحولات منطقه است که به تازگی هم با جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر، دیدار کرده‌است».

با وجود آن‌که اردن از سال ۱۹۹۴ با اسرائیل مناسبات کامل دیپلماتیک دارد، روابط آنها در سال‌های گذشته سرد و تیره شد. اردن که با وضعیت سخت اقتصادی ناشی از کرونا روبروست، از کاهش حق‌آبه خود از آب‌های مشترک عمیقاً ناخشنود بود زیرا این امر بر کشاورزی اردن اثر منفی داشته‌است.

دربار اردن از برخی عملکرد منطقه‌ای و نیز رفتارهای شخصی بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر پیشین، عمیقاً ناخشنود بود.

پس از آنکه نیروهای امنیتی اسرائیل چند ماه پیش هیئت همراه ولیعهد اردن را در نقطه مرز زمینی مورد تفتیش قرار داده و خواهان کاهش شمار محافظین او شدند، ولیعهد اردن با ناخشنودی، به کشور خود بازگشت.

اردن پس از آن به بنیامین نتانیاهو اجازه نداد که هواپیمایش با ورود به حریم هوایی اردن، به سفر مهم سیاسی به امارات برود و آن دیدار لغو شد.

اردن همچنین زمین‌های را که از زمان امضای صلح با اسرائیل به این کشور رهن داده و در اختیار کشاورزان اسرائیلی بود، پس گرفت و حاضر به تمدید آن نشد.

اما نفتالی بنت بعد از کنار گذاشتن بنیامین نتانیاهو از قدرت، اعلام کرد که روابط با اردن را بهبود خواهد داد. آقای بنت دو ماه پیش در دیدار محرمانه به اردن، با ملک عبدالله به گفت‌وگو نشست.

به گزارش شبکه کان اسرائیل، دولت بنت در طرح تشکیل «ناتوی خلیج فارس» که به دولت آمریکا ارائه داده، خواهان عضویت اردن با هدف «مهار ایران» شده‌است. اردن این امر را تأیید نکرده‌است.

برخی مقامات اسرائیل در دوره اخیر ابراز نگرانی کرده‌اند که اردن به سوی گرم کردن مناسبات با ایران پیش می‌رود.