آخرین و تنها یهودی که در افغانستان باقی مانده بود و یک کبابفروشی داشت و حتی ماه گذشته، پیش از ورود طالبان تاکید داشت که آنجا میماند، سرانجام روز سهشنبه افغانستان را ترک کرد.
آخرین و تنها یهودی که در افغانستان باقی مانده بود و یک کبابفروشی داشت و حتی ماه گذشته، پیش از ورود طالبان تاکید داشت که آنجا میماند، سرانجام روز سهشنبه افغانستان را ترک کرد.
رسانههای یهودی و اسرائیلی خبر دادهاند که زابلون سیمینتوف، شهروندی که سالهای طولانی آخرین یهودی باقیمانده در افغانستان بود، این کشور را روز سهشنبه، شانزدهم شهریور، ترک کرده و در مسیر پرواز به مقصد آمریکا است.
جزئیات خروج زابلون سیمینتوف، ۶۲ ساله، از افغانستان و اینکه از کدام کشور در مسیر پرواز به سوی آمریکا است، اعلام نشدهاست.
اما یک روزنامهنگار یهودی ارتدکس آمریکایی به نام شلویمی زایونک اعلام کرده که او برای کمک به خروج آقای سیمانتوب در روزهای گذشته به کابل رفته بود.
آخرین یهودیان افغانستان، عمدتاً از منطقه هرات، دههها پیش این کشور را ترک کرده و عمدتاً راهی آمریکا شدند. با این حال گروهی از آنها نیز ساکن اسرائیل شدند.
به نظر میرسد دولت آمریکا در پی درخواست سازمانهای یهودی، با اعطای موقعیت ویژه، امکان خروج امن زابلون سیمینتوف از افغانستان، یک هفته پس از خروج آخرین نظامیان آمریکایی از این کشور، و پرواز او به سوی آمریکا را فراهم کردهاست.
با این حال، زابلون سیمینتوف پنج ماه پیش، در پی تصمیم جو بایدن برای بیرون بردن نظامیان آمریکایی از افغانستان پیشبینی کرده بود که «با رفتن نظامیان آمریکا خلأئی ایجاد شود که طالبان آن را پر خواهد کرد».
او بهار امسال به رادیو اروپای آزاد گفت: «اگر طالبان برگردند، ما را با لگد بیرون خواهند انداخت».
همچنین وی اوایل بهار به عربنیوز گفت که در اعیاد پاییزه یهودیان، افغانستان را ترک خواهد کرد. اکنون خبر خروج او از افغانستان در عید سال نو یهودی اعلام شدهاست.
با این حال، رسانههای اسرائیلی سه هفته پیش، در پی روی کارآمدن طالبان در افغانستان، نوشتند که آقای سیمینتوف تصمیم گرفته در زادگاه خود بماند.
شبکه کان اسرائیل گفته بود در روزهایی که هزاران افغانی در فرودگاه کابل برای بیرون رفتن از کشورشان تجمع کردند، آقای سیمینتوف گفته که به نظامیان آمریکایی مراجعه نخواهد کرد.
او پیشتر هم به رسانههای خارجی گفته بود که هیچگاه از دیدن سربازان آمریکایی در افغانستان خشنود نبوده است.
سهیل شاهین، یک سخنگوی طالبان، در نخستین روز روی کار آمدن این گروه در افغانستان گفت که امارت اسلامی طالبان امنیت و سلامت همه شهروندان، از همه اقوام، ملیتها و مذهبها را تأمین میکند.
این سخنگوی طالبان از دوحه قطر، بدون آنکه آگاه باشد که یک خبرنگار اسرائیلی با او تماس گرفته، افزوده بود که طالبان از وجود یهودی در افغانستان آگاهی ندارد اما اگر هست، جان و مال او مانند همه شهروندان افغانستان در امنیت خواهد بود.
زابلون سیمینتوف و اسحاق لوی سالها تنها یهودیان باقیمانده در افغانستان بودند که دوران حکومت پیشین طالبان را تجربه کردند. اما آندو تا مرگ اسحاق لوی در سال ۲۰۰۵، از یکدیگر متنفر بوده و با هم حرف نمیزدند.
آقای سیمانتوب گفته بود که باقی ماندنش در افغانستان برای این است که از کنیسه قدیمی کابل «مانند شیر» مراقبت کند.
زابلون سیمینتوف، که اصلیتش از هرات است، فروشنده قالی و عتیقه بود و چند سالی نیز یک قصابی و کبابی داشت.
همسر و دو دختر زابلون سیمینتوف از ۲۳ سال پیش در اسرائیل زندگی میکنند.
رسانههای اسرائیل دو هفته پیش خبر دادند که همسر آقای سیمینتوف از مدتها پیش از دادگاه مذهبی یهودی در اسرائیل درخواست طلاق کرده اما از آنجا که زابلون سیمینتوف حاضر به طلاق دادن همسرش نیست، دادگاه نمیتواند خطبه طلاق را جاری کند.
آقای سیمینتوف گفتهاست تا مرگ، همسرش را طلاق نخواهد داد تا او رنج ببرد و نتواند به «آزادی» مورد نظر خود برسد. طبق اصول یهودیت، اگر مردی همسر خود را طلاق ندهد، هیچ دادگاهی نمیتواند طلاق او را جاری کند.
با خروج زابلون سیمینتوف از افغانستان، زندگی یهودیان در این کشور که قدمت دو هزار ساله دارد، به پایان رسید.