به گزارش خبرگزاری رویترز، خلبانهای افغانی که توسط آمریکا آموزش دیدهاند و از زمان تصرف طالبان در اردوگاهی در ازبکستان بسر میبرند، از دیروز یکشنبه ۱۲ اوت، با کمک آمریکا در حال خروج به سمت امارات متحده عربی هستند.
این خلبانان و دیگر پرسنل هواپیما و خانوادههایشان که با هواپیماهای خود یک ماه پیش در ازبکستان فرود آمده بودند، طبق توافق آمریکا و ازبکستان از این کشور خارج میشوند. این در حالی است که طالبان خواستار بازگشت این افراد و هواپیماها به افغانستان شده بود.
این خبر در حالی منتشر میشود که در روزهای اخیر گزارشهایی از نگرانی خلبانها و دیگر پرسنل منتشر شده بود حاکی از اینکه آنها ممکن است به افغانستان بازگردانده شوند و به دست طالبان به قتل برسند.
دولت آمریکا و ازبکستان در این مورد این گزارشها اظهارنظری نکردهاند.
پس از سقوط کابل و تسلط طالبان، خلبانهای افغان ۴۶ هواپیما، از جمله هواپیماهای سبک آ-۲۹ و هلیکوپترهای بلکهاک و یواچ-۶۰ را با خود به ازبکستان بردند.
خلبانی که نخواسته است نامش فاش شود، به خبرگزاری رویترز گفته است که اولین گروه در مرحله اول وارد امارات متحده عربی میشوند تا سپس به مکان سومی نقل مکان داده شوند. عملیات خروج قرار است چند روز طول بکشد.
بعضی از مقامات پیشین آمریکا از این اقدام آمریکا و ازبکستان برای نجات خلبانهای افغان استقبال کرده و ابراز امیدواری کردهاند که این هواپیماها به طالبان برگردانده نمیشوند.
در گزارش خبرگزاری رویترز آمده است که طالبان ازبکستان را تحت فشار قرار داده بود که همه پرسنل و هواپیماها را تحویل آنها دهد.
طالبان در این مورد هنوز اظهار نظری نکرده است.
گروه طالبان از زمان تسلط بر کشور گفته است که از همه پرسنل نظامی سابق دعوت به همکاری میکند و هیچ خطری متوجه آنها نیست.
این در حالی است که بسیاری معتقدند که این صحبتهای طالبان ادعایی بیش نیست.
از زمان شروع حملههای طالبان که از شمال این کشور شروع شد و ولسوالیها یک به یک سقوط کردند، خبرهای متعددی از خشونت، کشتار، انتقامجویی، و اعدامهای صحرایی توسط طالبان در نقاط مختلف کشور به دست رسیده است.
با پیشروی نیروهای طالبان، بسیاری از نیروهای نظامی افغانستان به کشورهای همسایه ازجمله تاجیکستان و ایران پناه بردند. بسیاری از نیروهای پلیس هم یا از ترس جانشان فرار کرده و یا مخفی شدهاند.