ابراهیم رئیسی، در اولین سفر خارجی خود بعد از ریاست جمهوری برای شرکت در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای به دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، رفته است.
محور گفتوگوها در این دور از مذاکرات شانگهای بحران افغانستان است. ایران که مانند افغانستان عضو ناظر است، سالها به دنبال آن بوده که به عنوان عضو ثابت سازمان همکاری شانگهای انتخاب شود.
روسیه از حامیان انتخاب ایران به عنوان عضو ثابت است اما در اجلاس امسال ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه به دلیل قرنطینه کرونا به دوشنبه نخواهد رفت. ضمن آنکه سران چین و هند هم به صورت ویدئویی در اجلاس خواهند بود.
ولادیمیر پوتین اولین رهبر جهان بود که در ساعات نخست اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران در خرداد ۱۴۰۰ پیروزی ابراهیم رئیسی را به او تبریک گفت.
آقای پوتین گفته چون چند نفر از اطرافیانش کرونا گرفتهاند خود را قرنطینه خواهد کرد.
تاجیکستان، میزبان دو رویداد بزرگ: از نتیجه دو نشست با محوریت افغانستان چه انتظاری میرود؟
آقای رئیسی پیش از سفر به دوشنبه در فرودگاه مهرآباد تهران گفت که برای همکاریهای منطقهای اهمیت زیادی قائل است و سازمان شانگهای یکی از زمینهها برای این همکاری است.
سازمان شانگهای سال ۲۰۰۱ میلادی برای مبارزه با اسلامگرایی افراطی و نگرانیهای دیگر امنیتی در چین، روسیه و چهار کشور دیگر از جماهیر سابق شوروی تاسیس شد.
ابراهیم رئیسی همچنین قرار است با میزبان و همتای تاجیک خود امامعلی رحمان دیدار داشته باشد.
او گفته «متاسفانه مناسبات خوب دو کشور ایران و تاجیکستان با وقفهای مواجه شده است که با این سفر یک فصل جدیدی را برای روابط در زمینههای مختلف سیاسی، فرهنگی و اقتصادی با این کشور رقم خواهیم زد.»
نظامالدین زاهدی، سفیر تاجیکستان در تهران گفته بود که عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای از محورهای این اجلاس است.
دیروز چهارشنبه ۱۵ سپتامبر شمار دیگری از سران عضو سازمان شانگهای وارد دوشنبه شدند و آقای رحمان با آنها دیدار کرد از جمله روسای جمهور قزاقستان و بلاروس و هیات نمایندگان روسیه.
بر اساس گزارشها افغانستان موضوع مهم مذاکرات این رهبران منطقهای بوده است.
سه ماه پیش شورای وزیران خارجه کشورهای عضو این سازمان در همین شهر دوشنبه جلسه داشتند تا وضعیت آن زمان افغانستان را بررسی کنند. در ۱۴ ژوئیه که جلسه برگزار شد طالبان هنوز کابل را تصرف نکرده بود.
نشست امسال در بیستمین سالگرد تاسیس سازمان همکاری شانگهای تشکیل میشود که روسیه، چین، تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان، قزاقستان، هند و پاکستان در آن عضو اصلی هستند و افغانستان، ایران، بلاروس و مغولستان در مقام کشور ناظر در آن حضور دارند.
عربستان سعودی و مصر هم برای عضویت در سازمان همکاری شانگهای درخواست کردهاند که قرار است مورد بررسی قرار بگیرد.