سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد روز جمعه ۲۶ شهریور گفت که قرار نیست ملاقاتی میان وزیران خارجه آمریکا و ایران در جریان نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک انجام شود.
به گفته لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، آنتونی بلینکن قصد ندارد هفته آینده با همتای جدید ایرانی خود در گردهمایی سالانه رهبران جهان در سازمان ملل دیدار کند.
خانم گرینفیلد در عین حال بر لزوم «تداوم» گفتوگوهای غیرمستقیم میان آمریکا و ایران در جریان مذاکرات وین تاکید کرد.
او در جمع خبرنگاران تصریح کرد که آمریکا خواهان حل مسائل مربوط به احیای برجام است و از مذاکره با ایرانیها استقبال میکند.
پیشتر مجید تخت روانچی، سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد، اعلام کرده بود که هیات جمهوری اسلامی ایران به سرپرستی حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه دولت ابراهیم رئیسی، در نیویورک حضور خواهد داشت.
بر این اساس، رئیس جمهوری ایران سهشنبه آینده (سیام شهریور) در اجلاس سران هفتاد و ششمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد بهصورت مجازی سخنرانی میکند. ابراهیم رئیسی از آبان ۱۳۹۸ در فهرست تحریم وزارت خزانهداری ایالت متحده آمریکا و از سال ۱۳۸۹ در فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا قرار گرفته است.
ابراهیم رئیسی به عنوان یکی از اعضای هیئت مرگ در تابستان ۶۷ به نقش داشتن در اعدام هزاران زندانی سیاسی متهم است و گفته میشود انتخاب او به عنوان رئیسجمهوری در ایران، مصونیتی دیپلماتیک در برابر این تحریمها ایجاد خواهد کرد.
با وجود این، از زمان انتخاب آقای رئيسی به عنوان رئيسجمهوری ایران در انتخاباتی که به گفته فعالان سیاسی از سوی شورای نگهبان مهندسی شده بود، نهادهای حقوق بشری و مخالفان جمهوری اسلامی، همواره بر ضرورت تعقیب نقش رئيسی در نقض گسترده حقوق بشر در ایران تاکید کردهاند.
به دنبال روی کار آمدن دولت جو بایدن در آمریکا و تمایل او به بازگشت به برجام، مذاکرات احیای این توافق هستهای در وین، پایتخت اتریش، با حضور غیر مستقیم آمریکا آغاز شد.
تاکنون شش دور از این گفتوگوها انجام شده است. با این حال ، ایران از ۳۰ خرداد امسال رایزنیها را متوقف کرده است و هنوز معلوم نیست با چه شرایط و پیششرطهایی قصد بازگشت به میز مذاکرات را دارد.
تغییرات گسترده در وزارت خارجه ایران در روزهای اخیر از جمله جایگزینی عباس عراقچی، مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران، با علی باقری کنی، از منتقدان جدی برجام، سبب بروز نگرانیهایی شده است.
انتصاب علی باقری کنی در شرایطی انجام گرفته است که اعضای اروپایی برجام همراه با آمریکا در هفتههای گذشته بارها خواستار از سرگیری سریع مذاکرات هستهای با ایران شدهاند. حسین امیرعبداللهیان پیشتر در گفتوگوی تلفنی روز دوشنبه خود با دومینیک راب، وزیر خارجه وقت بریتانیا، اعلام کرده بود «مشورتهای داخلی در مورد نحوه ادامه مذاکرات وین» در حال انجام است.