سخنگوی وزارت خارجه ایران روز یکشنبه ۲۸ شهریور گفت که با نزدیک شدن به دومین سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس، دادگاه مربوط به پرونده قتل او «احتمالا» برگزار خواهد شد.

سعید خطیب‌زاده گفت که مقدمات این دادگاه در قوه قضائیه و با تعیین قاضی ویژه آغاز شده است.

قاسم سلیمانی در ۱۳ دی سال ۹۸ هنگامی که با گروهی از شبه‌نظامیان شیعه عراقی از فرودگاه بغداد خارج می‌شد، هدف حمله پهپادهای آمریکایی قرار گرفت و کشته شد.

سخنگوی وزارت خارجه ایران در نشست خبری خود گفت که در مورد این دادگاه، وزیر خارجه دولت ابراهیم رئیسی «در همان روزهای اول کاری، جلسه‌ای با حضور همکاران وزارت خارجه برگزار کرد و بلافاصله جلسه‌ای نیز با تمام سازمان‌های ذی‌ربط از جمله قوه قضائیه، دادستانی، نیروی قدس سپاه پاسداران، وزارت اطلاعات، سپاه پاسداران و همچنین همکاران من در وزارت خارجه تشکیل شد».

آقای خطیب‌زاده گفت که در مورد این پرونده نکاتی را «در چند صد صفحه آماده کردیم»، «در داخل کشور دادخواست‌های لازم تهیه شده و مقرر شد که علیه متهمین این پرونده نیز کیفرخواست تنظیم شود».

هنوز معلوم نیست مقام‌های ایرانی از طریق کدام مرجع بین‌المللی به‌دنبال برگزاری چنین دادگاهی هستند اما سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت که در جلسه یادشده «در خصوص این‌که در حوزه بین‌الملل از چه مسیرهایی می‌توان مقامات سابق ایالات متحده را مورد سؤال قرار داد … بحث شد».

حسین امیرعبداللهیان که وزیر خارجه دولت جدید ایران است پیش از این سخنگوی ستاد قاسم سلیمانی بود و در مورد او گفته بود که در جریان جنگ سوریه، قاسم سلیمانی «بعضی شب‌ها به خواب دوستان» می‌آمده و «نقشه راه اجرای عملیات» علیه اسرائيل را نشان می‌داد.

تهران همواره گفته است که «انتقامی سخت» در انتظار عاملان کشته شدن فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران است.

در آستانه اولین سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی، مقام‌های ارشد نظامی دولت دونالد ترامپ گفتند واشینگتن اطلاعاتی کسب کرده است که نشان می‌دهد ایران در آستانه سالروز کشته شدن سلیمانی، در حال آماده شدن برای حمله به اهداف آمریکایی یا هم‌پیمانان آن است.

آمریکا به عنوان هشدار بازدارنده نسبت به چنین حمله‌ای، ناو هواپیمابر نیمیتز و بمب‌افکن‌های استراتژیک بی-۵۲ خود را به منطقه گسیل کرد و ژنرال کنث مک‌کنزی، فرمانده وقت نیروهای آمریکایی در خاورمیانه، سنتکام، نیز تهدید کرد اگر ایران بخواهد در سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی دست به حمله‌ بزند، «آماده واکنش به آن هستیم».

یک ماه پس از این تحولات، در بهمن‌ماه ۹۹ دادگاه کیفری بحرین هیجده شهروند این کشور را «به دلیل اتهام‌های تروریستی و امنیتی» به حبس محکوم کرد و گفت که این افراد در حال برنامه‌ریزی برای گرفتن انتقام کشته شدن قاسم سلیمانی بوده‌اند.

سخنگوی وزارت خارجه ایران در نشست خبری روز یکشنبه خود از «متهمین» این پرونده نامی نبرد اما مقام‌های ایرانی پیشتر از مقام‌های مختلف دولت پیشین آمریکا در این رابطه نام برده‌اند.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا، و مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین، در دفاع از این عملیات گفته بودند که جهان بدون قاسم سلیمانی، جهانی امن‌تر است.

مقامات وقت آمریکایی همواره کشتن قاسم سلیمانی را بخشی از برنامه کشورشان در «مبارزه با تروریسم در منطقه و جهان» نامیده و تاکید می‌کنند که اقدامات قاسم سلیمانی در منطقه خاورمیانه، امنیت آمریکاییان را به خطر انداخته بود.

سخنگوی وزارت خارجه ایران در بخش دیگری از نشست خبری روز یکشنبه خود خبر داد که حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه، روز دوشنبه برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل، عازم نیویورک می‌شود، اما گفت که در جریان سفر هیئت ایرانی به نیویورک برنامه‌ای برای ملاقات هیئت‌های ایرانی و آمریکایی وجود ندارد.