جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا، در اولین نطق خود هفتاد و ششمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل تاکید کرده است که به دنبال یک جنگ سرد تازه با چین نیست و توسل به گزینه نظامی در قبال بحران های بین المللی، گزینه آخر ایالات متحده خواهد بود. او همچنین گفته است که آمریکا آماده بازگشت به توافق هستهای با ایران است، به شرط آن که جمهوری اسلامی نیز به طور کامل آن را اجرا کند.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، نیز روز سه شنبه (۳۰ شهریور) در نطق مجازی خود با انتقاد شدید از سیاست های آمریکا گفت که جمهوری اسلامی «گفتگویی را مفید میداند که نتیجه آن لغو تحریمهای ظالمانه باشد.»
جو بایدن که هم اکنون برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی به مقر سازمان ملل متحد در نیویوریک سفر کرده است صبح سه شنبه در نطق خود گفت که با خروج از افغانستان، ایالات متحده برای اولین بار طی ۲۰ سال گذشته در جنگی شرکت ندارد.
او گفت از گروه طالبان که حکومت افغانستان را در دست گرفته است انتظار دارد که ضوابط جهانی حقوق بشر را رعایت کنند. او افزود: ما خواستار آن هستیم که زنان و دختران افغانستان از حقوق کامل برخوردار شوند
آقای بایدن همچنین گفت دولتش به زودی برنامه جدیدی برای مقابله با کرونا از جمله کمک به واکسینه کردن جهانیان اعلام خواهد کرد.
جو بایدن در این سخنرانی به اختصار به ایران اشاره کرد و گفت که همچنان به جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هستهای متعهد است.
او گفت: آمریکا آماده بازگشت به توافق هستهای با ایران است به شرط آن که تهران هم به طور کامل آن را اجرا کند.
رییس جمهوری آمریکا افزود با چین، روسیه، بریتانیا، فرانسه و آلمان همکاری می کند تا با ایران به طور دیپلماتیک تعامل شود و جمهوری اسلامی به برجام بازگردد.
از طرف دیگر، ابراهیم رئیسی، رییس جمهوری ایران، بخش قابل توجهی از نطقش را به حمله به آمریکا و انتقاد از سیاست های تحریمی واشنگتن اختصاص داد و «نظام سلطه آمریکا» را بی اعتبار خواند.
او گفت: امروز آمریکا از عراق و افغانستان خارج نمیشود بلکه اخراج میشود.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران که می گوید به “به دلیل کرونا” به نیویورک سفر نکرده است به طور مجازی در برای حاضران در نشست مجمع سخنرانی کرد.
او افزود: امروز برای جهان مهم نیست که آیا آمریکا اول است یا اینکه آمریکا برگشته است. اگر عقلانیت در دستورکار تصمیمگیران باشد باید بفهمند که استقامت ملتها قویتر از قدرت ابرقدرتهاست.
ابراهیم رئیسی گفت: آمریکا به اشتباه فکر میکرد ما مستأصل میشویم اما ایستادگی ما جواب داده و همواره جواب خواهد داد. مقاومت هوشمند و پویای جمهوری اسلامی، برآمده از عقلانیت راهبردی است. ما به وعدههای دولت آمریکا اطمینان نداریم.
او گفت: جمهوری اسلامی ایران گفتگویی را مفید میداند که نتیجه آن لغو تحریمهای ظالمانه باشد.
نشست مجمع عمومی یک هفته ادامه خواهد داشت. حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران هم در این اجلاس شرکت کرده است.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته است که قرار نیست وزرای ۱+۴ در حاشیه نشست افتتاحیه مجمع عمومی سازمان ملل نیویورک با یکدیگر ملاقات و در مورد برجام گفتگو کنند.
او گفت که دور بعدی مذاکرات برجام طی چند هفته آینده با شرکت جمهوری اسلامی در وین برگزار خواهد شد.
آقای خطیب زاده که وزیر امور خارجه ایران را در سفر به نیویورک همراهی میکند، گفت که قبل از مذاکرات وین، لازم است که “تیم سیاست خارجی دولت جمعبندی نهایی خود در خصوص کم و کیف گفتگوها را انجام دهد.”
مذاکرات برجام از مدتی قبل از انتخاب ابراهیم رئیسی به حالت تعلیق درآمد تا در دولت جدید ادامه یابد.
به گفته سعید خطیب زاده، انتظار میرود در دیدارهای جوزف بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با هر یک از وزیران خارجه کشورهای گروه ۴+۱ در نیویورک موضوع برجام هم مطرح شود.