ایران در انتظار روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی از ۳۰ خرداد امسال مذاکرات هسته‌ای با اعضای برجام و آمریکا را متوقف کرده و هنوز معلوم نیست تحت چه شرایط و پیش‌شرط‌هایی قصد بازگشت به میز مذاکرات را دارد.

بعد از تغییر دولت ایران، تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای هم تغییر کرده و علی باقری‌کنی، از منتقدان جدی توافق هسته‌ای، جایگزین عباس عراقچی، عضو تیم مذاکره‌کننده ایران در دولت حسن روحانی، شده است.

در این فضا بود که آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده روز ۱۷ شهریور هشدار داد که زمان برای بازگشت ایران به برجام در حال پایان یافتن است.

در مقابل حسین امیرعبداللهیان در دیدار با جوزپ بورل از آمریکا انتقاد کرده است:‌ «بایدن با وجود آن که به صورت زبانی از سیاست‌های ترامپ انتقاد کرده، اما در عمل در قبال ایران همان سیاست‌ها را دنبال می‌کند.»

رئیس‌جمهوری ایالات متحده روز سه‌شنبه در مجمع عمومی سازمان ملل تاکید کرد که آمریکا همچنان به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای پایبند است.

همه این‌ها در حالی است که به گفته سعید خطیب‌زاده،‌ سخنگوی وزارت خارجه ایران، گفت‌وگوهای هسته‌ای وین «به‌زودی و طی چند هفته آتی از سرگرفته خواهد شد و این به اطلاع اعضای برجام رسیده است».

وزیر خارجه ایران همچنین از طرف‌های اروپایی برجام نیز انتقاد کرده است: «سه کشور اروپایی به جای فشار به آمریکای ناقض برجام برای بازگشت به تعهداتش، مدام خواستار تعجیل ایران به انجام مذاکرات هستند. همه طرف‌ها باید بدانند، برجام می‌بایست برای ایران نتایج ملموس داشته باشد و در عمل، برداشتن تحریم‌های غیرقانونی را ببینیم.»

این جدال میان ایران از یک سو و طرف‌های دیگر برجام از سوی دیگر یک سالی است که در جریان است: ایران خواستار برداشتن تحریم‌هاست، در حالی که آمریکا و شرکایش می‌گویند تهران باید ابتدا گام‌هایی را که در نقض برجام برداشته به عقب برگردد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تازه‌ترین گزارش فصلی خود اعلام کرد تولید اورانیوم ۶۰ درصد غنی شده ایران به بیش از ۱۰ کیلوگرم و میزان اورانیوم ۲۰ درصدی ایران نیز به بیش از ۸۴ کیلوگرم رسیده است. این میزان در مقایسه با وضعیت سه ماه پیش، جهش چشم‌گیری را نشان می‌دهد.