اعتراضات معلمان ایران به اجرا نشدن طرح رتبه‌بندی برای بهبود میزان حقوق ماهانه، روز پنجشنبه یکم مهرماه همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید، در شمار زیادی از شهرهای ایران ادامه یافت.

بر اساس گزارش‌های رسیده به رادیو فردا، این تجمع‌های اعتراضی ازجمله در کرمانشاه، قزوین، زنجان، تبریز، همدان، دیواندره، قم، کوهدشت، کرج، سمنان، ساری، آبادان، مشهد، اراک، شاهرود، یزد و اردبیل برگزار شد.

این اعتراضات در روزهای اخیر در شهرهایی چون سنندج، خرم‌آباد، اهواز، ایذه، الیگودرز،‌ تهران، اصفهان و شیراز نیز برگزار شده بود.

در صورت اجرای طرح رتبه‌بندی، حقوق معلمان آموزش و پرورش به میزان ۸۰ درصدِ دستمزد اعضای هیئت علمی دانشگاه‌های ایران افزایش می‌یابد، اما دولت و سازمان برنامه و بودجه با این طرح مخالفت کرده‌اند.

دولت و مجلس وعدۀ افزایش ۲۰ تا ۲۵ درصدی حقوق معلمان را هم داده‌اند، اما این موضوع نیز نارضایتی شدید معلمان را در پی داشته است.

براساس فصل ششم سند تحول بنیادین آموزش و پرورش که در سال ۱۳۹۰ در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید٬ می‌بایست حقوق معلمان بر اساس سطح کیفی آن‌ها مشخص شود، ولی این طرح هیچگاه اجرا نشد.

در واکنش به این اعتراض‌ها، رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس روز چهارشنبه ۳۱ شهریور از نهایی شدن لایحۀ رتبه‌بندی معلمان خبر داد و گفت در صورت تصویب لایحه در مجلس، «دریافتی معلم از تاریخ ۳۱ شهریور نباید کمتر از ۸۰ درصد حقوق و فوق‌العاده‌های یک استاد دانشگاه باشد».

در سوی دیگر و هم‌زمان اعتراضات جمعی از معلمان «کارنامه‌سبز» نیز ادامه یافت و وارد بیستمین روز شد.

معلمان «کارنامه سبز» اصطلاحی است برای قبول‌شدگان آزمون استخدامی سال ۱۳۹۹ که نمرۀ قبولی علمی را دریافت کرده‌اند، اما پس از مرحلۀ مصاحبه پذیرفته نشده‌اند.

در واکنش به این اعتراضات، ناصر سلیمان‌زاده، رئیس مرکز منابع انسانی و امور اداری وزارت آموزش‌ و پرورش گفته‌ است معرفی داوطلبان به مراکز مصاحبه و بررسی مدارک حقی برای استخدام آن‌ها ایجاد نمی‌کند.

در سال‌های اخیر با تشدید بحران اقتصادی و گسترش فقر در میان اقشار گوناگون جامعه، ‌معلمان ایران اعتراض‌های صنفی بسیاری را شکل داده‌اند که اغلب این اعتراضات نیز متوجه مشکلات معیشتی بوده است.

این اعتراضات در حالی صورت گرفته که در روزهای اخیر اخبار مربوط به خودکشی دو معلم در استان‌های فارس و خراسان رضوی نیز توجه افکار عمومی را متوجه مشکلات معیشتی معلمان کرده است.

ازجمله خودکشی یک دبیر ریاضی در استان فارس به‌دلیل «تنگنای مالی» و ناتوانی برای تامین پیش‌شرط وام ۵۰ میلیون تومانی که خبر آن را کانال صنفی معلمان ایران روز پنج‌شنبه ۲۵ شهریور منتشر کرد.

کانال صنفی معلمان همچنین نوشت که این معلم جوان، پیش از خودکشی، در پیامی با درخواست یک‌ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به‌عنوان قرض، به یکی از دوستانش نوشته بود که زجر فراوانی کشیده اما نمی‌خواهد آرامش خانواده‌اش را بر هم بزند.