گیلعاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد، روز دوشنبه ۵ مهر گفت که ایالات متحده و دیگر قدرتهای جهانی «بهطور فزایندهای» در حال بررسی «یک طرح جایگزین» برای توقف برنامه هستهای ایران، در صورت شکست مذاکرات، هستند.
آقای اردان ساعاتی پیش از سخنرانی نخستوزیر کشورش در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در گفتوگو با رادیوی ارتش در تلآویو گفت: «بخت احیای برجام از ۸۰ درصد به ۳۰ درصد کاهش یافته و از این روی، آمریکا و قدرتهای جهانی بهطرزی فزاینده در حال بررسی ‘طرح ب’ برای متوقف کردن برنامه هستهای ایران، در صورت شکست مذاکرات وین هستند».
وی گفت، تا چندی پیش ارزیابیها بر این بود که «تا ۸۰ درصد بخت بازگشت ایران به برجام وجود دارد اما امروز این احتمال به حدود ۳۰ درصد کاهش یافته است».
آقای اردان در حالی که از «گفتوگوهای بیشتر جاری» میان آمریکا و جامعه بینالملل با اسرائیل درباره «طرح جایگزین» خبر داد، به هیچ جزئیاتی در این باره اشاره نکرد.
به گفته وی، عدم بازگشت ایران به برجام، مسئله را از نگاه جهانی «به کلی تغییر خواهد داد».
اسرائیل از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷ ابراز خرسندی عمیق کرده و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر وقت، ادعا میکرد که او مشوق این تصمیم دونالد ترامپ بود.
نفتالی بنت، نخستوزیر کنونی اسرائیل نیز که روز پنجم شهریور با جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، در کاخ سفید دیدار کرد، گفته است که «برجام دیگر موضوعیت ندارد».
وبسایت اکسیوس خبر داد که ایال خولاطا، مشاور امنیت ملی اسرائیل در روزهای گذشته در رشتهمذاکرات با جیک سالیوان، همتای آمریکایی خود، درباره «طرح ب» گفتوگو کرده است.
بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، ماه گذشته گفت که «طرح ب» تشدید فشار آمریکا بر ایران و برقراری تحریمهای اقتصادی بسیار سختتر از گذشته است اما اسرائیل خود نیز مستقلاً طرح «ج» را دارد.
بنی گانتز و آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، صریحاً اشاره کردهاند که «طرح ج» حمله نظامی اسرائیل به ایران، به عنوان آخرین راهکار، است.
مقامات اسرائیل بر اساس آخرین گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی مدعی هستند که فاصله ایران تا داشتن مواد کافی برای تولید اولین سلاح اتمی، به یک ماه، کوتاه شده است.
رسانههای اسرائیل خبر دادهاند که اولین سخنرانی نفتالی بنت به عنوان نخستوزیر در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در شامگاه روز دوشنبه، ۵ مهر، عمدتاً در مورد «خطرات برنامه اتمی» و نیز «مخاطرات افزایش توان پهپادی» جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران در سخنرانی مجازی برای هفتاد و ششمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد تأکید کرده بود که ایران در سودای دستیابی به بمب هستهای نیست؛ سلاح کشتار همگانی را «حرام» میداند و تحریمهای آمریکا علیه ایران، «یک جنایت» است که باید خاتمه یابد.