علیرضا رشیدیان رئیس سازمان حج و زیارت روز دوشنبه گفت بر اساس برآوردها بیش از ۸۰ هزار زائر ایرانی برای شرکت در مراسم «اربعین» وارد خاک عراق شده‌اند. این در حالی است که پیشتر وزارت کشور ایران اعلام کرده بود که عراق با اعزام ۶۰ هزار زائر ایرانی به عراق موافقت کرده است.

علیرضا رشیدیان در دیدار با سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در کربلا افزود: تا روز سه شنبه اوج ورود زائران به کشور عراق است و پس از آن شاهد روند بازگشت این زوار خواهیم بود.

او با انتقاد از دولت عراق در این زمینه گفت: امسال دولت عراق موضوع تعداد پذیرش زوار را بسیار دیراعلام کرد و حتی بعد از اعلام سهمیه نیز روند صدور ویزا با تاخیر آغاز شد و به دلیل همین محدودیت زمانی، اقدامات اعم از پیگیری ها، هماهنگی ها و برنامه ریزی های مربوط به ثبت نام و اعزام زوار اربعین با فشردگی بسیار انجام شد.

رئیس سازمان حج و زیارت همچنین به تاخیر در هماهنگی ها و اعزام کامیون ها نیز اشاره کرد و گفت: این شرایط موجب شد تا روند امور و اجرای برنامه های سنگین اجرایی در یک بازه زمانی اندک انجام گیرد و در این میان برخی مشکلات ایجاد شده درمسیر اعزام‌ها نیز ناشی از این تاخیرها بود.

رشیدیان با بیان که هم اکنون حجم ورود زائران به داخل خاک عراق داریم و طی روزهای آتی با حجم سنگین زوار بازگشتی مواجه خواهیم بود، ابراز امیدواری کرد شرایط بازگشت زائرانی که قصد بازگشت زمینی از مرز مهران به کشور را دارند، فراهم شود.

به گفته او، تاکنون نزدیک به ۴۸ هزار بلیت برگشت از عراق به ایران فروخته شده است.

ورود این تعداد از زائران ایرانی در حالی است که پیشتر حسین ذوالفقاری معاون امنیتی انتظامی وزیر کشور گفته بود سهمیه زائرین ایران در نهایت ۶۰هزار نفر تعیین شد.

همچنین نقض توافق تهران و بغداد در این زمینه در حالی است که در روزهای اخیر گزارش‌هایی از هرج و مرج و زخمی شدن برخی افراد در مرز دو کشور منتشر شده است.

مقام‌های مختلف نیز نسبت به شیوع دوباره کرونا در ایران پس از بازگشت زائران از عراق هشدار داده‌اند.

غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور روز دوشبه با اشاره به ضرورت تقویت «مرزبانی زیستی» در مقابل شیوع ویروس کرونا، گفت: حتی در شرایط واکسیناسیون با گستره بالا نیز نباید رویکرد بهداشت‌محور و انضباط اجتماعی در برابر شیوع ویروس کرونا تضعیف شود.

رییس سازمان پدافند غیرعامل با تاکید بر اینکه هنوز سطح واکسیناسیون در کشور ما به حالت مطلوب نرسیده است، گفت: تجربه کشورهای موفق نیز نشان می دهد ردیابی ویروس و کنترل هوشمند بیماری در کنار موضوع واکسیناسیون باید مورد توجه باشد.

وی با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین الزامات در موضوع مدیریت و مقابله با شیوع ویروس کرونا، مرزبانی زیستی و نظارت دقیق بر نحوه تردد مسافران خصوصاً از کشورهای دیگر است، گفت: بنابراین در بحث پیاده روی اربعین نیز ضرورت دارد تا به دقت موضوع بازگشت زائرین و وضعیت سلامت آنها مورد پایش قرار گیرد.

 جلالی با تاکید بر اینکه زائرین اربعین برای بازگشت به کشور چه از مرز هوایی و چه مرز زمینی باید تحت بررسی و آزمایش پی سی آر قرار گرفته و افراد با تست مثبت باید تحت قرنطینه هوشمند باشند، اظهار کرد: در غیر این صورت امکان بروز موج جدید پاندمی در کشور وجود دارد.

همزمان با برگزاری مراسم «اربعین» در عراق، در ایران نیز در برخی شهرها از جمله تهران، مراسم «پیاده‌روی جاماندگان اربعین» برگزار شد.