دو مقام عراقی روز دوشنبه پنجم مهر گفتند که دور جدید مذاکرات بین نمایندگان ایران و عربستان سعودی در بغداد برگزار شده است. این اولین مورد از مذاکرات تهران و ریاض پس از آغاز دوران ریاستجمهوری ابراهیم رئیسی است.
یک مقام عراقی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «در ملاقاتی که هفته گذشته برگزار شد مذاکرات در مورد طرحی که دو کشور قبلا در مورد آن توافق کرده بودند از جمله گشایش نمایندگیهای دیپلماتیک دو طرف ادامه یافت».
این مقام عراقی که حاضر نشد نامش در گزارش قید شود افزود که مذاکرات هفته گذشته در سطح وزیران نبود ولی آن را در مجموع مثبت ارزیابی کرد.
دولت عراق طی سال جاری در میانجیگری بین ایران و عربستان سعودی نقش فعالی ایفا کرده است. از اولین دور مذاکرات مستقیم بین تهران و ریاض که ماه آوریل امسال برگزار شد بغداد میزبان چندین دور گفتوگو بین مقامات تهران و ریاض بوده است.
کارشناسان معتقدند که همزمان با بنبست در جنگ یمن و روی کار آمدن جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، که طرفدار کاهش تنشهای منطقهای است حکومت عربستان در پی پایان دادن به این جنگ و حضور نظامی خود در یمن است.
ایران نیز ظاهرا به این نتیجه رسیده است که کاهش تنش با ریاض، یکی از مهمترین متحدان آمریکا در منطقه، میتواند به مذاکرات مربوط به احیای برجام با واشینگتن و سایر قدرتهای جهانی کمک کند.
در یک کنفرانس منطقهای که ماه گذشته به دعوت دولت عراق در بغداد برگزار شد علاوه بر تعدادی از رهبران و مقامات ارشد کشورهای عربی، وزیران خارجه ایران و عربستان نیز شرکت کردند. هدف این کنفرانس کاهش درگیری و تنشهای منطقهای بود و نقش دولت عراق به عنوان یک میانجی فعال را تثبیت کرد.
هنوز مشخص نیست که مذاکرات هفته گذشته بین مقامات ایرانی و سعودی چه دستاوردی داشته است.
مناسبات رسمی تهران و ریاض در سال ۲۰۱۶ در پی حمله به سفارت عربستان سعودی در تهران که در واکنش به اعدام شیخ نمر باقر النمر، روحانی شیعه توسط حکومت عربستان سعودی روی داد، قطع شد.
دو کشور علاوه بر حمایت از گروههای رقیب در جنگ یمن در عرصههای دیگری نظیر سیاست داخلی لبنان و جنگ داخلی سوریه نیز در برابر یکدیگر قرار دارند.