شماری از رهبران دولت اشرف غنی، رئیس جمهوری که یک و نیم ماه پیش از کابل فرار کرد، در اعلامیهای مشترک با “رهبران و شخصیتهای سیاسی جمهوری اسلامی افغانستان” از ادامه کار این دولت در خارج از افغانستان خبر دادهاند.
در این اعلامیه گفته شده است که “دولت جمهوری اسلامی افغانستان، یگانه مرجع مشروع نظام سیاسی افغانستان است که مبتنی بر انتخابات تشکیل میشود. هیچ نظام و حاکمیت دیگری نمیتواند برخلاف مادههای قانون اساسی جایگزین آن شود.”
در اعلامیه آمده است که “مکان و محل فعالیت حکومت و شورای ملی به زودی” اعلام خواهد شد.
این اعلامیه که دارای ۱۸ بند است، از سوی منابع نزدیک به این رهبران و همچنین نمایندگی افغانستان در دفتر سازمان ملل در ژنو منتشر شده است.
طالبان در پانزدهم اوت/آگست، وارد کابل پایتخت افغانستان شد و در حال حاضر اکثریت مناطق افغانستان در کنترل دولت طالبان است.
اما تا کنون هیچ کشوری یا نهادی دولت طالبان را که بیست روز پیش به عنوان “امارت اسلامی افغانستان به رهبری ملا هبتالله آخوند و نخست وزیری محمد حسن آخوند” اعلام شد، به رسمیت نشناخته است.
دیروز نماینده دولت اشرف غنی در سازمان ملل از سخنرانی در جلسه مجمع عمومی سالانه این سازمان انصراف داد و بعدا اعلام کرد که این تصمیم “برای منافع ملی افغانستان” گرفته شده است.
در اعلامیه منتشر شده از سوی رهبران سیاسی افغانستان آمده است که “با بیرون شدن رئیس جمهور از کشور و دوری گزیدن از سیاست و اداره کشور، بر مبنای قانون اساسی تا برگزاری انتخابات، معاون اول رئیس جمهوری به عنوان سرپرست دولت ایفای وظیفه میکند.”
امرالله صالح، معاون اول دولت اشرف غنی قبلا خود را سرپرست دولت افغانستان خوانده و در کنار احمد مسعود، نقش عمده را در راهاندازی “جبهه مقاومت ملی” علیه طالبان ایفا کرده است.
گفته میشود احمد مسعود، امرالله صالح، بسمالله محمد، وزیر دفاع، محمد علم ایزیدیار، معاون مجلس سنا و شمار دیگر از چهرههای برجسته سیاسی افغانستان در دوشنبه تاجیکستان گردهم آمدهاند.
پیش از این امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان خواهان “جایگاه ویژه” برای تاجیکان در دولت آینده افغانستان شد و برگزاری انتخابات در این کشور شد.
در پی آن معاون نخست وزیر طالبان تاجیکستان را به “دخالت در امور افغانستان” متهم کرد و گفت “برای هر اقدامی عکسالعمل وجود دارد.”
شورای عالی دولت
در اعلامیه رهبران سیاسی افغانستان آمده که “ارکان ثلاثه دولت دوباره انسجام یافته، جلسات منظم برگزار میکند و برای برگشت به افغانستان آمادگی میگیرد.”
در این اعلامیه آمده که “شورای عالی دولت به زودترین فرصت با اشتراک بزرگان و سیاستمداران تشکیل میشود تا امور مملکت را در هماهنگی با اعضای حکومت و پارلمان پیش ببرد.”
پس از ورود طالبان به کابل، پارلمان افغانستان غیرفعال بوده و ۳۵۲ عضو مجلس سنا و مجلس نمایندگان در بیسرنوشتی بسر میبرند و بیشترشان افغانستان را ترک کردهاند.
در بیانیه از سازمان ملل و کشورهای منطقه و جهان خواسته شده تا “بر حامیان گروه طالبان برای پایان اشغال غیرقانونی افغانستان فشار وارد کنند و زمینه صلح و ثبات دایمی در افغانستان فراهم شود.”
همچنین این بیانیه تصریح کرده که “از تمام کشورها تقاضا داریم تا از جبهه مقاومت علیه طالبان حمایت کند.