ایالات متحد آمریکا روز دوشنبه در اجلاس شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی نسبت به رفتار ایران در جلوگیری از دسترسی بازرسان این آژانس به مجتمع «تسا» در کرج به جمهوری اسلامی ایران هشدار داد و خواستار احترام به توافق امضاء شده در ۱۲ سپتامبر گذشته شد. اتحادیۀ اروپا نیز با ابراز «نگرانی عمیق خود در این زمینه» از ایران خواست درب مرکز کرج را بروی بازرسان آژانس بگشاید. ایران دسترسی به این اطلاعات را «فراتر از توافق صورت گرفته» میداند.
ایالات متحد آمریکا در نشست روز دوشنبۀ شورای حکام در وین از ایران خواست «بدون تاخیر بیشتر به آژانس بینالمللی انرژی اتمی دسترسی لازم» به تاسیسات مورد نظر را بدهد. تاسیسات مورد نظر در این بیانیه، مجتمع «تسا» در کرج است که محل ساخت اجزاء سانتریفیوژهائی است که در مراکز غنی سازی اورانیوم در ایران نصب میشود.
اظهارات لوئیس بونو، کاردار آمریکا، در واکنش به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی ابراز شد که در آن نسبت به عدم همکاری کامل ایران در اجرای توافق بدست آمده با آژانس در ۱۲ سپتامبر گذشته تاکید شده است. مدیر کل آژانس، رافائل گروسی، تاکید کرد که «تصمیم ایران در جلوگیری از دسترسی آژانس به کارگاه تولید قطعات سانتریفیوژ تسا در کرج با متن بیانیۀ مشترک انتشار یافته در ۱۲ سپتامبر مغایرت دارد».
نمایندۀ ایران در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، کاظم غریب آبادی، روز دوشنبه در چند توئیت پیاپی گزارش روز گذشتۀ مدیر کل آژانس را «دقیق« ندانست و آنرا «فراتر از تفاهمات حاصله برابر بیانیه مشترک» توصیف کرد. بنوشتۀ او «در طول گفت وگوها در تهران و اخیرا در وین نیز به طور واضح خاطرنشان گردید از آنجا که تحقیقات امنیتی و قضایی در مورد مجتمع تسای کرج همچنان ادامه دارد، تجهیزات نظارتی این مجتمع در زمره تجهیزات تحت سرویس فنی قرار نمیگیرند». اشارۀ کاظم غریب آبادی به تحقیقاتی است که در پی حادثۀ انفجار و تخریب این مرکز در تیرماه گذشته صورت میگیرد.
نمایندۀ ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یکی از توئیتهای خود همچنین نوشت که «هر تصمیم ایران در مورد تجهیزات نظارتی آژانس صرفا بر مبنای ملاحظات سیاسی بوده و نه حقوقی؛ از اینرو، آژانس نمیتواند و نمیبایست حقی برای خودش در این زمینه قائل شود»!
در همین حال، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، بهروز کمالوندی تاکید کرد که «تفاهم صورت گرفته در قالب بیانیه مشترک، مشمول دوربینهای مجتمع کرج به این دلیل که در نتیجه خرابکاری تیرماه این مجتمع همچنان تحت تحقیقات امنیتی قرار دارد، نمیگردید».
وی گفت «درخواست تعمیم تعویض کارتهای حافظه به دوربینهای این مجتمع در سفر مدیرکل به تهران و نیز در دیدار حاشیه کنفرانس عمومی وین […] پاسخ منفی و مخالفت ایران را به دنبال داشت».
ایالات متحد آمریکا در بیانیۀ شفاهی روز دوشنبۀ خود هشدار داد که اگر ایران به خواست آژانس برای دسترسی به اطلاعات مرکز «تسا» پاسخ مثبت ندهد، واشینگتن «برای تدارک پاسخ متناسبی در این زمینه در روزهای آینده با دیگر اعضای شورای حکام مشورت خواهد کرد».
اتحادیۀ اروپا نیز در همین زمینه به شورای حکام اعلام کرد که ممانعت ایران از دسترسیِ آژانس به مرکز تسا «یک روند نگران کننده» است و از این کشور خواست بدون تامل این دسترسی را ممکن سازد.
ایران در تیرماه گذشته در پی حادثۀ رخ داده در این مرکز، دوربینهای نظارتی آن را جمع آوری کرد و از آن هنگام تا کنون با اتکا به جاری بودن تحقیقات امنیتی و قضائی در این زمینه، چنانکه مقامات تهران میگویند، با دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به آنها مخالفت کردهاند.