استاندار ایلام روز چهارشنبه پیش‌بینی کرد که روزانه ۲۰ هزار زائر از مرز مهران به کشور بازگردند. او همچنین از آماده‌باش دستگاه‌های نظامی، امنیتی و خدماتی خبر داد.

محمد نوذری در نشست قرارگاه ویژه اربعین گفت که پیش بینی می شود بیش از ۷۰ درصد زائران بازگشتی از مرز مهران وارد کشور شوند.

همزمان مرتضی خاتمی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با بیان این که «چیزی به عنوان معاینه چشمی کرونا وجود ندارد» تاکید کرد که باید از تمام زائران اربعین تست پی‌سی‌آر گرفته شود.

مقام‌های دولت ابراهیم رئیسی تاکنون اظهارات ضدونقیضی درباره نحوه آزمایش کرونا از زائران ایرانی بازگشتی از عراق بیان کرده و باعث ایجاد سردرگمی شده‌اند.

در حالی که رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی ایران، هفته گذشته گفته بود از زائران اربعین فقط «تست چشمی» گرفته می‌شود، احمد وحیدی، وزیر کشور، چهارم مهرماه اعلام کرد زائرانی که از مرز هوایی یا زمینی وارد کشور می‌شوند باید «تست پی‌سی‌آر» داشته باشند.

آقای وحیدی در یک برنامه تلویزیونی گفت: «در صورت نیاز، هنگام بازگشت زائران به ایران در برخی از محورهای مورد نیاز محدودیت‌هایی اعمال خواهد شد.»

در همین زمینه شکرالله سلمان‌زاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی آبادان، به خبرگزاری تسنیم گفت که یکصد جایگاه برای انجام آزمایش سریع کرونا (رپید تست) با فاصله اندکی از گیت ورودی شلمچه از سمت مرز عراق مستقر شدند.

به گفته او، در صورتی که جواب تست زائری مثبت شود از ورود او به داخل کشور جلوگیری شده و «با تمهیدات به عمل آمده به طور سریع به محل قرنطینه پیش‌بینی شده در مرکز پشتیبان بهداشت و درمان سردار سلیمانی که به این منظور احداث و راه‌اندازی شده است، هدایت و فرآیند درمان وی آغاز خواهد شد».

وضعیت کرونا در ایران همچنان بحرانی است و برخی از مقامات وزارت بهداشت درباره احتمال شیوع گونه‌های جدید ویروس و شکل‌گیری پیک ششم در پاییز امسال هشدار داده‌اند. همزمان نگرانی‌هایی از آلوده بودن و ناقل بودن مسافران بازگشتی از عراق وجود دارد.

شهروندان ایرانی در سال‌های گذشته برای حضور در مراسم اربعین با پای پیاده از مرزهای کشور راهی شهرهای مذهبی عراق از جمله کربلا می‌شدند، اما دولت عراق به دلیل شیوع کرونا، از سال گذشته محدودیت‌هایی برای ورود شهروندان سایر کشورها از جمله ایران وضع کرده است.

به گفته وزیر کشور ایران، در سال‌های قبل حتی سه میلیون و ۷۰۰ هزار زائر ایرانی در کربلا حضور می‌یافتند اما دولت عراق پس از شیوع بیماری کرونا اعلام کرد که زائر نمی‌پذیرد و امسال نیز صرفا با سفر هوایی ۶۰ هزار زائر ایرانی موافقت کرد.

بر اساس اعلام مقامات عراقی امسال ۶۰ هزار شهروند ایرانی تنها از «راه هوایی» و با «ویزای رایگان» می‌توانستند به این کشور سفر کنند، اما بازگشت آن‌ها از مرز زمینی امکان‌پذیر است.

شیوع کرونا در ایران و سوءمدیریت مقام‌های جمهوری اسلامی در کنترل این بیماری ظرف دو سال گذشته، باعث مرگ دست‌کم ۲۴۰ هزار نفر بر اساس آمارهای رسمی شده است. این در حالی که برآورد آمارهای غیررسمی سه تا چهار برابر این رقم است.