کاظم غریب‌آبادی، نماینده دائم جمهوری اسلامی نزد سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین، سه‌شنبه‌ شب، ششم مهرماه، برای تداوم نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر تاسیسات هسته‌ای ایران شرط گذاشت.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، آقای غریب‌آبادی در مصاحبه‌ای خواستار محکومیت «حملات تروریستی» اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران توسط آژانس شده است.

نماینده دائم ایران همچنین گفت: «آمریکا و متحدان غربی‌اش هم اگر خواهان تداوم نظارت‌های آژانس هستند، باید از اقدامات تروریستی ممانعت کنند.»

کاظم غریب‌آبادی گفته است: «وقتی یک رژیم جعلی که عضو هیچ‌ یک از معاهدات هسته‌ای نیست، اقدام به خرابکاری تروریستی می‌کند، چرا ما باید هزینه مجدد آن را بپردازیم؟»

به نظر می‌رسد نماینده ایران در وین تلاش دارد موضوع عدم دسترسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به دوربین‌ها در مجتمع تسای کرج را به فعالیت‌هایی پیوند بزند که به اسرائیل نسبت می‌دهد.

بر اساس گزارش روز یک‌شنبه، چهارم مهر، آژانس، ایران روز ۲۲ شهریور اجازه تعویض کارت حافظه دوربین‌های آژانس در بسیاری از تاسیسات هسته‌ای خود را داده، اما مانع تعویض کارت حافظه دوربین‌های تاسیسات شرکت تکنولوژی سانتریفوژ ایران، تسا، در کرج شده است.

تاسیسات شرکت تکنولوژی سانتریفیوژ ایران، تسا، اوایل تیرماه امسال هدف حمله خرابکارانه قرار گرفت.

در همین زمینه روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز روز دوم تیرماه به نقل از منابع مطلع ایرانی نوشت که ساختمان سازمان انرژی اتمی ایران در نزدیکی کرج با پهپاد کوچکی هدف قرار گرفته است.

روزنامه وال‌استریت جورنال روز یک‌شنبه هفته جاری از قول چند منبع آگاه گزارش داده بود که ایران در نظر دارد طی نامه‌ای به آژانس توضیح دهد که علت منع دسترسی بازرسان آژانس به سایت کرج برای تعویض کارت حافظه دوربین‌ها به خاطر «مسائل امنیتی» و ادامه کارهای مربوط به «جمع‌آوری شواهد جنایی» است.

به نظر می‌رسد اظهار نظر کاظم غریب‌آبادی در روز سه‌شنبه تلاشی در همین زمینه باشد.

میزان همکاری ایران با آژانس بارها مسئله‌ساز شده و روی روند مذاکرات احیای برجام تاثیر گذاشته است.

ایران اسفند پارسال بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی، دسترسی بازرسان آژانس به تاسیسات هسته‌ای خود را محدود و اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد.

پس از آن تهران و آژانس به توافقی دست یافتند که بر مبنای آن دوربین‌های نظارتی آژانس در تاسیسات هسته‌ای به مدت سه ماه فعالیت کند، ولی دسترسی به اطلاعات ذخیره شده تنها در صورتی ممکن شود که تحریم‌های آمریکا علیه ایران لغو شده باشد.

این توافق سه ماهه با نظر شورای عالی امنیت ملی ایران، به مدت یک ماه دیگر تمدید شد، ولی این مهلت روز سوم تیر به پایان رسید و ایران از تمدید دوباره آن خودداری کرد.

در همین حال مذاکرات احیای برجام که با حضور ایران و کشورهای حاضر در این توافق و مشارکت غیر مستقیم آمریکا تا ۳۰ خرداد در وین جریان داشت، به دنبال روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی به درخواست تهران متوقف شده و ایران تاکنون به طور مشخص نگفته است که چه زمانی به این مذاکرات بازخواهد گشت.

آمریکا و کشورهای غربی از ایران خواسته‌اند هرچه زودتر به این مذاکرات بازگردد. این کشورها با اشاره به عدول ایران از تعهداتش در چارچوب برجام، از تداوم پیشرفت و توسعه برنامه هسته‌ای این کشور ابراز نگرانی کرده‌اند.