نماینده معرفی‌شده توسط طالبان به سازمان ملل بار دیگر خواستار اشغال کرسی افغانستان در این نهاد شد.

سهیل شاهین در پیامی به بی‌بی‌سی گفته است که “من از جامعه بین المللی به ویژه سازمان ملل متحد می‌خواهم که کرسی افغانستان را به امارت اسلامی (دولت طالبان) واگذار کند.”

حدود یک ماه است که طالبان کابینه موقت خود را به رهبری محمد حسن آخوند به عنوان نخست‌وزیر اعلام کردند، تاکنون هیچ کشوری دولت طالبان را به رسمیت نشناخته است.

اخیرا امیرخان متقی، وزیر امور خارجه طالبان در نامه‌ای خواستار سخنرانی در اجلاس سازمان ملل متحد شد که از سوی این سازمان پذیرفته نشد.

گروه طالبان سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی در دوحه را به عنوان سفیر افغانستان در سازمان ملل معرفی کرده است که این پیشنهاد هم تاکنون پذیرفته نشده است.

آقای شاهین می‌گوید: “افغانستان در مرحله حساسی قرار دارد. اکنون که هر وجب افغانستان تحت کنترل ما است، رژیم سابق کاملاً سقوط کرده است.”

او تاکید دارد که “با کسب کرسی در سازمان ملل متحد، ما می‌توانیم با جامعه بین المللی برای ارائه کمک‌های بشردوستانه به مردم افغانستان هماهنگ شویم.”

در پیام نماینده طالبان در سازمان ملل آمده که “زمستان فرا رسیده است. به همین دلیل وظیفه همه است که به رساندن کمک‌های بشردوستانه به هر افغان کمک کنند. آغوش ما برای همکاری باز است و ما آماده همکاری با هر سازمان بین المللی بشردوستانه هستیم.”

او گفته که “این حق ماست که طبق قوانین بین المللی نمایندگی در سازمان ملل متحد داشته باشیم. من از سازمان ملل می‌خواهم که ۴۰ میلیون افغان را از نمایندگی خود در سازمان ملل محروم نکنند.”

line

جمال‌الدین موسوی – بی‌بی‌سی

در چند روز اخیر جبهه مخالف طالبان در خارج از افغانستان، سه خطای سیاسی عمده کردند. احتمالا طالبان با داشتن چنین مخالفانی، یکی از خوش شانس ترین گروه‌های روی زمین هستند. اول اینکه مخالفان طالبان نتوانستند بر سر متن بیانیه غلام محمد اسحاق‌زی نماینده افغانستان در مجمع عمومی سازمان ملل توافق کنند. در نتیجه جبهه مخالف طالبان مهمترین تریبون بین‌المللی و امتیازی بزرگ را از دست دادند. دلیل اصلی آن اختلاف داخلی بین خود آنها بوده است. دوم، حلقه نزدیکان امرالله صالح سعی کردند بقایای حکومت قبلی را به نفع خود مسنجم کنند. آنها بیانیه‌ای را به عنوان دولت مشروع افغانستان منتشر کردند، که برعکس باعث شکاف بیشتر شد. اکثر متحدان بالقوه امرالله صالح، از این حرکت، به شدت انتقاد کردند. بعضی علنا و بعضی هم در خفا.

یکی از سخنگویان جبهه مقاومت ملی با محوریت احمد مسعود هم گفت که از چنین بیانیه ای حمایت نمی‌کنند.سوم هک شدن حساب فیسبوک اشرف غنی که از نظر زمانی، قبل از دو مورد ذکر شده رخ داد و گفته می شود خطایی فنی بود، با پیامدهای سیاسی. پیامی که در صفحه فیسبوک آقای غنی منتشر شد، موجی از سردرگمی، التهاب، اختلاف و بعد استهزا به راه انداخت.

.
توضیح تصویر،غلام محمد اسحاق‌زی، نماینده پیشین افغانستان در سازمان ملل

روز دوشنبه غلام محمد اسحاق‌زی، نماینده دولت پیشین افغانستان در فهرست سخنرانان در مجمع عمومی سازمان ملل بود اما او از سخنرانی انصراف داد.

مونیکا گریلی، سخنگوی رئیس مجمع عمومی سازمان ملل به خبرگزاری فرانسه گفته است افغانستان اشتراک و سهم‌گیری خود در مجمع عمومی را لغو کرده است. او گفته است که دفتر نمایندگی سازمان ملل دلیل این لغو را توضیح نداده است. اما آقای اسحاق‌زی بعدا گفت که “به خاطر مصالح ملی” از این سخنرانی انصراف داده است.

آقای اسحاق‌زی در نشست‌های قبلی سازمان ملل از جمله نشست فوری شورای امنیت این سازمان به نمایندگی از افغانستان صحبت کرده بود و به شدت از گروه طالبان انتقاد کرده بود. او حدود ده روز قبل از تصرف کابل از سوی طالبان در این نشست اضطراری گفته بود که جنگ طالبان نشان می‌دهد که ‌آن‌ها برای قدرت می‌جنگند تا پناهگاهی برای تروریستان مهیا کنند.

با وجود پیشنهاد و تاکید برای شرکت، نماینده طالبان امکان سخنرانی در مجمع عمومی سازمان را نیافت به دلیل اینکه اعتبار نامه او تا هنوز در سازمان ملل تایید نشده است.

بررسی اعتبارنامه نمایندگان در سازمان ملل متحد توسط یک کمیته نه نفری که اعضای آن شامل آمریکا، چین و روسیه است مورد بررسی قرار می‌گیرد. جلسات این کمیته معمولا در ماه اکتبر یا نوامبر تشکیل می‌شود، و تا زمانی که کمیته اعتبارنامه‌ها در مورد نماینده افغانستان تصمیمی نگیرد، آقای اسحاق‌زی می‌تواند همچنان از افغانستان در سازمان ملل متحد نمایندگی کند.