وزیر خارجه عربستان روز یکشنبه ۱۱ مهر ضمن تأیید انجام گفت‌وگو بین مقام‌های کشورش با طرف ایرانی گفت که چهارمین دور از این مذاکرات در ۲۱ سپتامبر انجام شد.

شاهزاده فیصل بن فرحان آل سعود که در ریاض در یک نشست رسانه‌ای مشترک با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، سخن می‌گفت، اضافه کرد که «این مذاکرات هنوز در مرحله اکتشافی است و امیدواریم که زمینه را برای حل مسائل بین دو طرف ایجاد کند.»

فیصل بن فرحان آل سعود مکان جلسه و سطح نمایندگی طرفین در مذاکرات را فاش نکرد اما گفت که «به دنبال دستیابی به حل و فصل مسائل بین دو طرف هستیم.»

بنابر گزارش‌ها، جوزپ بورل نیز در این نشست خبری گفت که دو کشور که از سال ۲۰۱۶ روابط دیپلماتیک رسمی با یکدیگر نداشتند، چهارمین نشست خود را در ۲۱ سپتامبر برگزار کردند و از انجام مذاکرات بین عربستان سعودی و ایران استقبال کرد.

دولت عراق طی سال جاری در میانجی‌گری بین ایران و عربستان سعودی نقش فعالی ایفا کرده است. از اولین دور مذاکرات مستقیم بین تهران و ریاض که ماه آوریل امسال برگزار شد بغداد میزبان چندین دور گفت‌وگو بین مقامات تهران و ریاض بوده است.

کارشناسان معتقدند که همزمان با بن‌بست در جنگ یمن و روی کار آمدن جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، که طرفدار کاهش تنش‌های منطقه‌ای است حکومت عربستان در پی پایان دادن به این جنگ و حضور نظامی خود در یمن است.

ایران نیز ظاهرا به این نتیجه رسیده است که کاهش تنش با ریاض، یکی از مهم‌ترین متحدان آمریکا در منطقه، می‌تواند به مذاکرات مربوط به احیای برجام با واشینگتن و سایر قدرت‌های جهانی کمک کند.

دو مقام عراقی روز دوشنبه پنجم مهر گفتند که دور جدید مذاکرات بین نمایندگان ایران و عربستان سعودی در بغداد برگزار شده است. این اولین مورد از مذاکرات تهران و ریاض پس از آغاز دوران ریاست‌جمهوری ابراهیم رئیسی است.

ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور دولت جدید ایران، گفته است که می‌خواهد دو کشور سفارتخانه‌های خود را دوباره باز کنند.

مناسبات رسمی تهران و ریاض در سال ۲۰۱۶ در پی حمله به سفارت عربستان سعودی در تهران که در واکنش به اعدام شیخ نمر باقر النمر، روحانی شیعه توسط حکومت عربستان سعودی روی داد، قطع شد.

دو کشور علاوه بر حمایت از گروه‌های رقیب در جنگ یمن در عرصه‌های دیگری نظیر سیاست داخلی لبنان و جنگ داخلی سوریه نیز در برابر یکدیگر قرار دارند.