سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران، گمانهزنیها درباره درخواست ایران از ایالات متحده برای گرفتن امتیازات بیشتر در مذاکرات برجام را بهطور تلویحی رد کرد و گفت، باید به توافقی که قبلا امضا شده احترام گذاشت.
او همچنین تاکید کرد که جمهوری اسلامی قطعا به مذاکرات احیای برجام ازمیگردد و به زودی نیز با بررسی سوابق این مذاکرات، تاریخ آن را مشخص خواهد کرد.
خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، روز دوشنبه در گزارشی از گفتوگوی آقای خطیبزاده با شبکه تلویزیونی فرانس۲۴ به نقل از او نوشت که دولت جدید ایران در دو مرحله بررسی سوابق مذاکرات برجام را در دستور کار خود قرار داده بود که مرحله نخست به پایان رسیده است.
به گفته او، اکنون در مرحله دوم «سئوالاتی مطرح و دولت جدید به دنبال بررسی کاستی ها است که به زودی این مرحله هم به پایان میرسد» و جمهوری اسلامی قادر خواهد بود که «تاریخی را برای دور جدید مذاکرات مشخص کند»
ایالات متحده، سه قدرت اروپایی و روسیه بر ضرورت ازسرگیری سریع مذاکرات با ایران تاکید کردهاند، مذاکراتی که در زمان دولت حسن روحانی با هدف بازگشت تهران و واشینگتن به توافق هستهای آغاز شد، اما به دنبال انتخابات ریاست جمهوری در ایران از آخر خرداد ماه تاکنون متوقف مانده است.
با این حال سخنگوی وزارت خارجه ایران میگوید زمان باقیمانده تا پایان بررسی سوابق مذاکرات «کمتر از مدت زمانی است که طول کشید دولت بایدن و تیمش در وین حاضر شوند».
آقای خطیبزاده افزود: «دولت جدید به دنبال این است که چرا مذاکرات پیشین به نتیجه رضایتبخش و سندی که همه طرفها با آن موافق باشند نرسید. همچنین دولت به دنبال مسائلی است که باید در نشست پیش رو پاسخ داده شود. تمام این موارد نوشته شده است.»
برخی گمانهزنیها حاکی از آن است که ایران در دور جدید مذاکرات خواستههای بیشتری را مطرح کند از جمله افزایش سطح غنیسازی اورانیوم.
اما سعید خطیبزاده در پاسخ به این سئوال که آیا ایران به دنبال گرفتن امتیازهای بیشتر از ایالات متحده است، گفت: «باید به توافقی که قبلا مذاکره و امضا کردیم احترام بگذاریم و اطمینان حاصل کنیم که نسبت به اجرای کامل آن از سوی تمام طرفها ضمانت کافی وجود دارد.»
به گفته او، «موضع ایران از ابتدا رفع تمام تحریمها بوده و جمهوری اسلامی به دنبال راهی هست که اطمینان حاصل کند تحریمها به طور موثر رفع میشوند».
واشینگتن میگوید که به دنبال بازگشت کامل و دو جانبه به توافق هستهای است و تاکید داشته که «در صورت درخواست بیشتر یا ارائهٔ چیز کمتری از سوی ایران، این مذاکرات با موفقیت همراه نخواهد بود».