حسن کرمی در گفتوگو با تسنیم عملکرد یگان ویژه نیروهای انتظامی را در اعتراضات سالهای اخیر تشریح کرد. به گفته او در اعتراضات آبان ۹۸ در بیش از ۱۵۰ نقطه درگیری روی داده بود.
حسن کرمی فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم به تشریح وظایف یگان ویژه نیروی انتظامی پرداخت. به گفته او “چند ماموریت سنگین” این یگان در سالهای ۹۶ و ۹۸ بوده است.
کرمی تصریح کرد: «ناآرامیهای سال ۹۶ موضوع جدیدی بود که با آن مواجه میشدیم که خوشبختانه در دو هفته جمع شد، ناآرامیهای سال ۹۸ نیز با وجود گستره زیادتر از ناآرامیهای سال ۹۶، دو روز طول کشید، شاید در برخی شهرها مانند تهران، شیراز و اصفهان در سال ۹۸، در بیش از ۱۵۰ نقطه درگیری وجود داشت.»
در دی ماه سال ۱۳۹۶ مردم معترض به گرانی سرسامآور ابتدا در مشهد و سپس در بسیاری از نقاط ایران به خیابانها آمدند. گفته شد که جرقه اول این ناآرامیها به تحریک علمالهدی، امام جمعه مشهد و با هدف تضعیف دولت روحانی زده شد، اما در فاصله چند روز سراسر ایران را فرا گرفت.
به گفته رحمانی فضلی وزیر کشور وقت، در جریان این اعتراضات بیش از پنج هزار نفر دستگیر شدند.
در آبان ماه ۹۸ نیز پس از اعلام یکباره افزایش قیمت بنزین مردم در شهرهای مختلف به خیابانها رفتند و شعارهای تندی علیه شخص خامنهای سر دادند. به گفته سازمان عفو بینالملل در جریان این اعتراضات تنها در عرض یک هفته بیش از ۳۰۰ نفر کشته شدند.
خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی در داخل دولت ایران تعداد کشته شدگان را ۱۵۰۰ نفر اعلام کرد.
فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی سرکوب اعتراضات پس از شلیک دو موشک به هواپیمای مسافربری اوکراین و اعتراضات به بیآبی در خوزستان را نیز جزو “ماموریتهای یگان ویژه در سال ۹۷” عنوان کرد و گفت: «دشمن واقعاً در این ناآرامیها فعالیت داشتند، دشمن افرادی را در کشور دارد که روی آنها سرمایهگذاری کرده است، در صورت بروز یک اتفاق و تجمع، صحنه را به هم میریزند و حرف حق مردم نیز فدای این افراد میشود که نمیخواهند صدای مردم شنیده شود.»
یگان ویژه نیروی انتظامی
استفاده از “صور” برای حرف زدن با مردم
حسن کرمی درباره ابزار مورد استفاده یگان ویژه به خبرگزاری تسنیم گفت: «اکنون تمام یگانهای ما از سیستمهای صوتی بسیار قوی استفاده میکنند که “صور” نام دارند و اسم آنها از اسم “صور اسرافیل” اقتباس شده است. این سیستم صوتی صدای ما را میتواند با برد یک کیلومتر و شعاع ۵۰۰ متر به جمعیت برساند.»
فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی تاکید کرد که این نیروها هنگام حضور در اعتراضات ابتدا با مردم “گفتوگو” میکنند. او افزود، برخی به این یگان خرده میگیرند که چرا به جای برخورد، با مردم حرف میزنند و در پاسخ این گروه گفت: «چرا ما با مردم حرف نزنیم؟ آنها هموطنان ما هستند و ضد انقلاب نیستند، به موضوعی معترض هستند که به نظر آنها حق است. لذا باید آنها را کنترل کنیم و نمیتوانیم سرکوب کنیم. آنقدر به نیروها میگوییم شما باید تذکر و اخطار دهید که جمعیت معترض خسته شود.»
این در حالی است که سرکوب اعتراضات در ایران یکی از خشنترین انواع سرکوبهاست. شلیک تیر مستقیم به سر و سینه معترضان در تمامی این اعتراضات از سوی نیروهای انتظامی امری عادی است.
وزیر کشور وقت در پاسخ به این پرسش که چرا به سر شلیک کردید، گفته بود، “به پا هم شلیک کردیم”. و این تاییدی بود بر شلیک مستقیم نیروهای انتظامی به سر معترضان.
یگان ویژه نیروی انتظامی، یکی از رستههای پلیس است که در سال ۱۳۷۰ به منظور کنترل اجتماعات شکل گرفت. واحدهای مختلفی مثل نوپو (نیروهای ویژه پاسدار ولایت)، “اسواران” (اسبسواران یگان ویژه) و اخیراً یگان زنان، در یگان ویژه نیروی انتظامی هستند.