فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی که برای سفری رسمی در واشنگتن به سر می‌برد روز جمعه گفت که ایران به فعالیت هسته‌ای خود سرعت بخشیده و در حال رساندن منطقه به “نقطه‌ای بسیار خطرناک” است.

وزیر خارجه عربستان این سخنان را در یک کنفرانس خبری در واشنگتن بیان کرد که در آن مسایل گوناگونی در ارتباط با تحولات منطقه و جهان مطرح شد.

فیصل بن فرحان در حالی این سخنان را به زبان آورد که کشورهای ایران و عربستان در ۹ ماه گذشته مذاکراتی را آغاز کرده‌اند و هر دو کشور به نتیجه‌بخش بودن این مذاکرات ابراز امیدواری کرده‌اند.

وزیر خارجه عربستان نیز در همین کنفرانس خبری، مذاکرات با تهران را “صمیمانه” توصیف کرد، اما افزود که در این مذاکرات هیچ “پیشرفت معناداری ” به دست نیامده است.

او گفت باید فورا آن بخش از برنامه‌های هسته‌ای ایران که نقض برجام محسوب می‌شود، متوقف شوند.

بن فرحان
توضیح تصویر،فیصل بن فرحان در واشنگتن با آنتونی بلینکن دیدار کرد

از زمان خروج آمریکا از برجام، ایران در چندین مرحله از اجرای تعهدات برجامی خود کاست و کار به جایی رسید که ایران اعلام کرد دیگر هیچ یک از محدودیت‌های این توافق را اجرا نمی‌کند.

از آن زمان فعالیت‌های هسته‌ای ایران افزایش یافت و علاوه بر راه‌افتادن سانتریفیوژهای پیشرفته، سطح غنی‌سازی در ایران نیز تا ۶۰٪ افزایش یافت.

آقای بن فرحان روز پنج‌شنبه با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا دیدار کرد. ایران یکی از موضوعات مورد گفت‌وگوی وزرای خارجه دو کشور بود.

آقای بلینکن بعد از این دیدار، عربستان را “همراه” واشنگتن خواند و گفت که رابطه دو کشور برای آمریکا بسیار اهمیت دارد.

عربستان در سال ۲۰۱۹ ایران را متهم کرد که در حمله به تاسیسات نفتی این کشور دست داشته است
توضیح تصویر،عربستان در سال ۲۰۱۹ ایران را متهم کرد که در حمله به تاسیسات نفتی این کشور دست داشته است

عربستان در سال ۲۰۱۵ و در زمان ریاست‌جمهوری باراک اوباما از حامیان توافق برجام بود و وقتی این توافق به دست آمد از آن استقبال کرد.

اما این سیاست در دوران به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در آمریکا تغییر کرد و عربستان نیز مانند دیگر رقبای منطقه‌ای ایران به ویژه اسرائیل به جمع منتقدان برجام پیوست.

از زمانی که کاخ سفید بار دیگر به دست حزب دموکرات افتاد، سیاست‌های ریاض در مقابل ایران مجددا تعدیل شد و از اواخر سال ۲۰۲۰، مذاکراتی میان دو کشور آغاز شد.

بعد از حمله به کنسولگری عربستان در مشهد و سفارت این کشور در تهران در سال ۲۰۱۵، روابط تهران و ریاض قطع شده است و هر دو کشور در شرایطی پر تنش در جنگ‌های مختلف خاورمیانه روبه‌روی هم بوده‌اند.

در این مدت عربستان با حملاتی نیز رو‌به‌رو بوده که ایران را مسئول آنها معرفی کرده است. اما ایران همواره این اتهامات را رد کرده است.