رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، روز شنبه گفت به وزارت خارجه دستور داده است تا سفیران ۱۰ کشور غربی را به دلیل درخواست آزادی یک شهروند ترکیه به نام عثمان کاوالا «عنصر نامطلوب» اعلام کند.
آقای اردوغان که به اسکیشهیر در شمال غرب ترکیه سفر کرده است، در سخنرانی خود در جمع مردم این شهر افزود: «آنها ترکیه را میشناسند و درک میکنند. روزی که خلاف این اتفاق بیفتد، ترکیه را ترک خواهند کرد.»
اصطلاح «عنصر نامطلوب» در حقوق بینالملل معمولا به شهروندان دیگر کشورها و بهویژه دیپلماتهایی اطلاق میشود که مصونیت دیپلماتیک دارند. دولت پذیرنده میتواند بدون محاکمه و تعقیب قضایی، فردی را که به عنوان «عنصر نامطلوب» تشخیص داده، از خاک خود اخراج کند.
عثمان کاوالا، فعال مدنی و تاجر نیکوکار، بدون آن که در دادگاه محکوم شده باشد و بهرغم حکم دادگاه حقوق بشر اروپایی برای آزادی او، از چهار سال پیش در زندان بهسرمیبرد.
او سال گذشته از اتهامات مربوط به اعتراضات سراسری در سال ۲۰۱۳ تبرئه شد، اما این حکم حکم امسال لغو شد و حکومت ترکیه این بار او را به نقش داشتن در کودتای سال ۲۰۱۶ متهم کرد. آقای کاوالا این اتهامات را رد کرده است.
شماری از سفارتخانهها در ترکیه روز ۲۶ مهر با انتشار بیانیهای خواستار حل و فصل عادلانه پرونده آقای کاوالا و «آزادی فوری» او شده بودند. این بیانیه میگوید که روند دادرسی در پرونده عثمان کاوالا ناقض دموکراسی در ترکیه است.
یک روز پس از انتشار این بیانیه، وزارت خارجه ترکیه سفیران ۱۰ کشور از جمله آمریکا، آلمان و فرانسه را به دلیل طرح این درخواست و صدور بیانیهای که آن را «غیرمسئولانه» خوانده، احضار کرد.
کانادا، دانمارک، هلند، نروژ، سوئد، فنلاند و نیوزیلند هم از دیگر صادرکنندگان این بیانیه جمعی هستند.
وزارت خارجه نروژ به خبرگزاری رویترز گفته است که سفارت این کشور در آنکارا هنوز اطلاعاتی مبنیبر اخراج سفیر خود از سوی مقامات ترکیهای دریافت نکرده است.
گروههای مدافع حقوق بشر جریان محاکمه عثمان کاوالا را نمونهای بارز از سرکوب مخالفان در ترکیه تحت رهبری رجب طیب اردوغان میدانند.