رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفته است، با توجه به عدم همکاری تهران، این نهاد دیگر نظارت کاملی بر برنامه اتمی ایران ندارد.

او همچنین با اشاره به تجربه قطع همکاری آژانس و کره شمالی هشدار داده است، شکست دیپلماسی، می‌تواند پیامدهای سیاسی عظیمی برای منطقه خاورمیانه و جهان در پی‌داشته باشد.

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مصاحبه با شبکه ان‌بی‌سی نیوز در رابطه با نظارت این نهاد بر برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی گفت، پس از آنکه تهران درخواست تعمیر دوربین‌ها در تاسیسات کلیدی را رد کرد ، دیگر نظارت آژانس بر برنامه هسته‌ای ایران کامل و بی‌کم و کاست نیست و احتمال دارد که جهان هرگز نتواند «تصویر کامل» آنچه ایرانی‌ها انجام داده‌اند را به دست بیاورد.

اشاره رافائل گروسی به دوربین‌های آژانس در تاسیسات هسته‌ای کرج است. تأسیسات شرکت تکنولوژی سانتریفوژ ایران موسوم به مجتمع تسای کرج که کارگاه ساخت قطعات سانتریفیوژ است اوایل تیرماه امسال هدف حمله خرابکارانه «پهپادی» قرار گرفت که طی آن یکی از چهار دوربین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آنجا از بین رفت و یک دوربین دیگر به شدت آسیب دید. ایران سپس این دوربین‌ها را از این محل برچید.

ایران روز ۲۲ شهریور اجازه تعویض کارت حافظه دوربین‌های آژانس در بسیاری از تاسیسات هسته‌ای خود را داد، اما به گفته آژانس مانع تعویض کارت حافظه دوربین‌های مجتمع تسا در کرج شده است.

امکان ارتباط با دولت ابراهیم رئیسی

مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در بخش دیگری از این مصاحبه گفته است، هنوز نتوانسته رابطه مستقیمی که با دولت حسن روحانی داشت، با دولت «تندرو» ابراهیم رئیسی که در انتخابات خرداد ماه به پیروزی رسید، برقرار کند.

رافائل گروسی با اشاره به این که هرگز با حسین امیرعبداللهیان، وزیر جدید امور خارجه ایران صحبت نکرده، گفته است، میدوارم بتوانم به زودی فرصتی برای ملاقات با او داشته باشم زیرا این امر بسیار مهم است. بنابراین وقتی مشکلی پیش می‌آید، وقتی سوء تفاهم ایجاد می‌شود ، وقتی اختلاف نظر وجود دارد ، می‌توانیم در مورد آن صحبت کنیم.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید کرده است، من قبلاً این (امکان) را داشتم و تصورم این است که این یک امر عادی است.

رافائل گروسی در ادامه گفت، هرچند هیچ نشانه‌ای در دست نیست که ایران در حال مسابقه به سوی بمب اتم باشد، اما نگاهی به وضعیت کره شمالی می‌تواند کمک کند تا فهمید چه چیز در خطر است. ناظران آژانس در سال ۲۰۰۹ از کره شمالی اخراج شدند و الان این باور وجود دارد که این کشور ده‌ها موشک اتمی دارد.

مدیرکل آژانس اضافه کرد، تجربه کره شمالی می‌بایست برای ما یادآوری کند که اگر تلاش‌های دیپلماتیک در مسیری اشتباهی پیش برود ، چه اتفاقی خواهد افتاد. این یک مثال واضح ، یک نشانه و یک چراغ راهنما است. اگر دیپلماسی شکست بخورد ، ممکن است با موقعیتی روبرو شوید که پیامدهای عظیمی برای خاورمیانه و فراتر از آن داشته باشد.

ایران بر اساس مصوبه آذرماه سال گذشته مجلس شورای اسلامی، دسترسی بازرسان آژانس به تاسیسات هسته‌ای خود را محدود و از اسفندماه ۹۹ اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد.

در چارچوب این اقدام، آژانس ماه‌هاست که اجازه دسترسی به اطلاعات دوربین‌های نظارتی در سایت‌های هسته‌ای ایران را ندارد.

رافائل گروسی دو روز پیش گفته بود، به دلیل این ایران کماکان از دسترسی بازرسان به مراکز اتمی خود جلوگیری می‌کند، قدرت‌های جهانی می‌بایست در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اقدامات ایران را محکوم کنند.

او همچنین تاکید کرده بود که در وضعیت کنونی هر روز درباره برنامه هسته‌ای ایران اهمیت دارد و راه‌حل گذر از «مقطع بسیار چالش‌برانگیز» کنونی را حل اختلافات ایران و آژانس دانست.