در پی تایید حکم یکسال زندان نازنین زاغری، شهروند ایرانی-بریتانیایی زندانی در ایران، همسرش ریچارد رتکلیف دوباره دست به اعتصاب غذا زد.
همسر نازنین زاغری از امروز یکشنبه، دوم آبان، اعتصاب غذای خود را در محوطه بیرونی وزارت خارجه بریتانیا در مرکز لندن آغاز کرده است.
بنابر اعلام عفو بینالملل، او قصد دارد با خوابیدن در چادری در محوطه بیرونی ورودی اصلی ساختمان، بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، را تحت فشار بگذارد تا ترتیب آزادی همسرش و دیگر شهروندان دوتابعیتی بریتانیایی-ایرانی زندانی در ایران را فراهم کند.
نازنین زاغری، زندانی دوتابعیتی، فروردین ۹۵ در پایان سفر به ایران که برای دیدار با خانوادهاش رفته بود، در فرودگاه تهران به اتهام «جاسوسی» بازداشت و به پنج سال زندان محکوم شد.
از چند ماه پیش، با وجود پایان یافتن دوران محکومیت خانم زاغری، حکومت ایران پرونده تازهای علیه او گشود و وی را به اتهام «تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی» بار دیگر به یک سال زندان و یک سال منع خروج از کشور محکوم کرد.
آقای رتکلیف پیشتر هم از وزارت خارجه بریتانیا درخواست کرده بود علیه ۱۰ ایرانی که مستقیما در گروگانگیریهای حکومتی جمهوری اسلامی و بهویژه در پرونده خانم زاغری دست داشتهاند، تحریمهایی وضع کند.
این نخستین بار نیست که ریچارد رتکلیف اعتصاب غذا میکند. او دو سال پیش نیز در خارج از سفارت ایران دست به اعتصاب غذای ۱۵ روزه زد؛ اقدامی که باعث شد گابریلا، دختر هفت ساله آنها، پس از ۱۳۰۰ روز جدایی از تهران به نزد پدرش در لندن باز گردد.
گابریلا در زمان بازداشت مادرش در فروردین ۱۳۹۵، تنها دو سال داشت و نازنین زاغری را در سفرش به ایران همراهی میکرد.
آقای رتکلیف همواره تاکید داشته که جمهوری اسلامی میکوشد از همسرش به عنوان گروگان برای دریافت ۴۰۰ میلیون پوند طلب خود از بریتانیا استفاده کند.
دولت بریتانیا به دلیل تحویل ندادن تانکهای مدل چیفتن که قرارداد آن بیش از چهار دهه پیش میان حکومت پهلوی و دولت وقت بریتانیا امضا شده بود، حدود چهارصد میلیون پوند به ایران بدهکار است.
ریچارد رتکلیف یک ماه پیش در مصاحبه با رادیو فردا گفت: «مقامهای ایران به صراحت گفتهاند که تا وقتی مسئله بدهی حل و فصل نشود، نازنین آزاد نخواهد شد. من به وزیر خارجه جدید بریتانیا گفتم تا این مسئله حل نشود، او را همچنان (در ایران) نگه خواهند داشت. این موضوعی است که من به وزرای قبلی خارجه بریتانیا هم گفتم».
حکومت ایران در سالهای اخیر تعداد زیادی از اتباع خارجی و ایرانیهای دو تابعیتی را به اتهامهای گوناگون از جمله جاسوسی، همکاری با نهادهای امنیتی خارجی و یا اقدام علیه نظام بازداشت کرده و برخی از این افراد با زندانیان ایرانی در کشورهای دیگر مبادله شدهاند.