اخبار روز: امروز سوم آبان ماه گروهی از بازنشستگان صنعت فولاد کشور که از نقاط مختلف کشور خود را به پایتخت رسانده بودند، دست به تجمع اعتراضی مقابل ساختمان صندوق بازنشستگی در تهران زدند. همچنین طی هفته گذشته در اقصی نقاط کشور اعتصابات و اعتراضات کارگران در جریان بود. این اعتراضات و اعتصابات از جمله در حوزه های نفت و گاز و پتروشیمی, کارگران خطوط آهن, معادن و شهرداری ها و … با مطالباتی از جمله پرداخت حقوق معوقه, افزایش حقوق و همسان سازی, تبدیل قراردادها به دائمی, مشکلات ایمنی کار و … صورت گرفت.
از ساعت هشت صبح امروز سوم مهرماه بازنشستگان و مستمری بگیران صندوق بازنشستگی فولاد بنا به یک فراخوان از قبل اعلام شده مقابل دفتر مرکزی این صندوق در تهران تجمع کردند.
بازنشستگان صنعت فولاد کشور که از نقاط مختلف کشور خود را به پایتخت رسانده بودند، در ادامه پیگیرهای مطالبات بازنشستگی خود به صورت نمادین با پهن کردن سفره خالی مقابل ساختمان صندوق بازنشستگی کشور در تهران خواستار تحقق مطالبات خود شدند.
تجمعکنندگان، مهمترین خواستههای خود را برخورداری از مستمری بالاتر از خط فقر، درمان رایگان و اصلاح احکام همسانسازی حقوق و انتقال از ردیف ۹ بودجه به ردیف ۷ عنوان کردند و گفتند: دولت مکلف به اجرای تعهدات و پرداخت مطالبات قانونی بازنشستگان فولاد مطابق آییننامه معتبر فولاد است.
طبق اظهارات آنها؛ از سال ۹۱ به بعد که صندوق فولاد به وزارت کار واگذار شد صندوق بطور غیر قانونی دست در جیب بازنشستههای خود کرده و علی رغم اعتراض بازنشستگان باز هم به تخلفات خود ادامه میدهد. کسر پول بیمهی عمر و حوادث از بازنشستگان ستادی و معدنی نمونه کوچکی از این تخلفات است که ما در نظر داریم این تخلف را به مقامات بالا دستی انتقال دهیم.
بازنشستگان همچنین خواستار پرداخت به موقع هزینههای درمانی بازنشسته فولاد از بودجههای سنواتی، قرارداد درمان برابر آئیننامه استخدامی و دستورالعملهای فولاد، بیمه عمر و حوادث برابر دیگر واحدهای فولادی و بکارگیری فرزند بازنشستگان در ذوب آهن و شرکتهای زیرمجموعه صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد هستند.
بازنشستگان بخش بسیار معترض جامعه هستند که به دلیل فشارهای اقتصادی و تبعیضات مختلف مدام در حال اعتراضند. همسان سازی و افزایش سطح حقوق ها به بالای ۱۲ میلیون، درمان رایگان، و پایان دادن به اختلاس ها از جمله خواستهایی است که در تجمعات سراسری بخش های مختلف بازنشستگان اعلام شده است. بازنشستگان فولاد اعلام کرده اند که تا وقتی مطالبات فوری آنها پاسخ نگیرد به اعتراضاتشان ادامه میدهند. بازنشستگان فولاد در اصفهان و اهواز برای پیگیری خواست هایشان هر یکشنبه تجمع میکنند.
تجمعکنندگان که از مناطقی همچون کرمان، اصفهان، مشهد، مبارکه، زیرآب، طبس، سمنان، شاهرود، سنگرود گردهم آمدهاند، میگویند اگر به مطالباتمان پاسخ داده نشود به اعتراضات صنفی خود ادامه میدهیم.
در ادامه خبرهای اعتراضات کارگری, کارگران نگهداری خطوط ریلی راه آهن, با انتشار بیانیه ای خواستند یکبار برای همیشه به قراردادهای موقت و تبعیض علیه کارگران پایان داده شود.
تشکلهای صنفی کارگران راه آهن آذربایجان، تهران، زاگرس و لرستان و جمعی از کارگران سایر نواحی، با صدور بیانیهای خواستار پایان دادن به عدم امنیت شغلی، تبعیض میان کارگران رسمی و قراردادی، افزایش حقوق و اجرای طبقهبندی مشاغل، و بهبود ایمنی و بهداشت محیط کار شدند.
هزاران کارگر تعمیرات و ابنیه فنی راه آهن که از طریق پیمانکاران با قراردادهای موقت یک تا سه ماهه کار میکنند. مالکیت تراورس بزرگترین شرکت پیمانکاری راه آهن حدود یک سال پیش (نهم آذرماه سال ۹۹) شرکت پیمانکاری خدمات مهندسی خط و ابنیه فنی راهآهن (تراورس) به دولت بازگردانده شد اما در شرایط کار کارگران تغییری ایجاد نشده است.
کارگران تعمیرات راه آهن در بیانیه خود از وزیر راه و مدیر عامل جدید راه آهن خواستار رسیدگی به مشکلاتشان شدهاند.
تعویق در پرداخت مزد به کارگران پیمانی راه آهن به یک رویه معمول پیمانکاران تبدیل شده است. و تنها با اعتراض و اعتصاب کارگران در نهایت بخشی از حقوق عقب مانده آنها پرداخت میشود.
کارگران راه آهن شمال، ورامین، زاگرس، لرستان، رباط کریم، تهران، شمالغرب، آذربایجان و خراسان با تعویق حقوق و حق بیمه، نداشتن لباس کار و شرایط ناامن کار مواجهاند. هفته گذشته کارگران ابنیه فنی آذربایجان پس از چند روز اعتصاب، موفق شدند یک ماه از حقوق عقب افتاده خود را دریافت کنند.
بیانیه درباره معوقات مزدی نوشته است: «میزان حقوق دریافتی کارگران که در طول یکسال علاوه بر آنکه حداقل ۴۰ درصد کمتر از سایر کارگران واحدهای راه آهن است، دو ماه عقب ماندگی حقوق داریم یعنی آخرین دریافتی حقوق در پایان هر سال مربوط به کارکرد دی ماه همان سال میباشد.» کمی دستمزد و عدم امنیت شغلی از دیگر موارد اعتراض کارگران است.
در حوزه های نفت, گاز و پتروشیمی نیز اعتراضات و اعتصابات ادامه دارد. امروز دوشنبه ۳ آبانماه ۱۴۰۰، شماری از رانندگان اتوبوس و مینیبوسِ عسلویه و کنگان در پارس جنوبی، بیرون از محوطه این پالایشگاه دست به تجمع زدند. تجمع این رانندگان در اعتراض به شرایط نامناسب شغلی و پایین بودن دستمزد آنها صورت گرفته است.
همچنین کارگران شرکت نفت و گاز گچساران در جلوی درب ساختمان مرکزی پس از انتظار ۴۸ ساعت وعده داده شده توسط کارفرمایان دست به تجمع اعتراضی زدند.
روز سهشنبه ۲۷ مهر نیز جمع بزرگی از کارگران پروژهای در شرکتهای مختلفی چون سازهپاد، پارسقدرت، کیاننصب مستقر در سایت ١ پتروشیمی بوشهر بنا بر فراخوانی از قبل اعلام شده دوباره دست به اعتصاب زدند.
افزایش دستمزد مطابق ارقام مورد درخواست کارگران، بیست روز کار و ١٠ روز مرخصی، بهبود قابل قبول وضعیت خوابگاه و غذا از جمله خواستهای فوری این کارگران است.
کارگران بدنبال درخواست مدیریت و وعدههای داده شده مبنی بر اجرایی کردن مطالباتشان سر کار بازگشته بودند و اکنون با خلف وعده، مجددا دست به اعتصاب زدهاند. در این تجمع مسئولین حراست تلاش میکنند که فضا را آرام کنند، اما کارگران به تجمع خود ادامه داده و پیگیر مطالباتشان هستند. در پتروشیمی کنگان نیز کارگران در تدارک اعتراض هستند.
در آذربایجان روز یکشنبه ۲ آبان ۱۴۰۰، کارگران پروژهی هیپ لیچینگ معدن سونگون ورزقان در اعتراض به عدم پرداخت مزایا دست به اعتصاب و تجمع زدند.
بر اساس گزارش ها، کارگران پروژههای این مجتمع نسبت به عدم تخصیص پاداش معترض هستند و نیروهای شرکت آهن آجین شاغل در پروژهی لیچینگ در اعتراض به همین موضوع دست به تجمع زدند. مجتمع مس سونگون ورزقان به کارگران پروژههای در دست احداث که خارج از محدودهی نگهبانی اصلی مجتمع هستند پاداش پرداخت نمیکند که این موضوع باعث اعتراض و تجمع کارگران شده است.
در کردستان روز شنبه ۱ آبانماه ۱۴۰۰، گروهی از رانندگان و کارگران اداره راهداری و حمل و نقل جادهای شهرستان مریوان، در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالباتشان، دست به اعتصاب زده و از ادامه فعالیتشان خودداری کردند.
معترضان پایین بودن سطح دریافتی ها و مشکلات بیمهای شان را از دلایل این اقدام عنوان میکنند. آنها با تنظیم و امضای طوماری خطاب به مدیریت اداره، خواستار رسیدگی به مطالباتشان شدند.
در ادامه اعتراضات کارگری, جمعی از کارگران شرکتی سازمان منطقه آزاد ارس، در اعتراض به کاهش دستمزد، سطح نازل دستمزد ها و هم چنین عدم امنیت شغلی به علت قرارداد های موقت صبح روز دوم آبان در مقابل منطقه آزاد ارس تجمع کردند.
اعتراض به کاهش حقوق ماهیانه و همچنین عدم ساماندهی قراردادها دلیل اصلی این تجمع می باشد.
همچنین امروز دوشنبه ۳ آبان کارگران شاغل در بازارچه مرز شیخصله برای سومین روز متوالی دست به تجمع زدند.
کارگران مرزی و بازارچه شیخصله نسبت به واگذاری امورات مرز شیخصله به شرکت غیر بومی اعتراض دارند.
در استان اردبیل, روز پنجشنبه ۲۹ مهرماه جمعی از کارگران کارخانه سبلان در اعتراض به عدم پرداخت حقوق و حق بیمه ۳ ماهه خود، در مقابل ساختمان استانداری اردبیل دست به تجمع زدند.
این کارگران میگویند در محوطه کارخانه با صرف مبالغی آلاچیقهای جذب گردشگری رستوران و… احداث و به تعدادی سیاسیون سابق بیمورد تحت عناوین مشاورین و هیأت مدیره و… پرداختهائی صورت میگیرد اما از پرداخت حقوق کارگران خودداری میشود.
براساس خبرهای منتشر شده در شبکههای مجازی مدیر سبلان پارچه خواهان ۴۰۰ میلیارد تومان تسهیلات است.
در خوزستان کارگران پیمانکاری آبفای اهواز در پی بیتوجهی به مشکلات شغلی و معیشتی شان دست به تجمع اعتراضی زدند.
کارگران شرکتی آب و فاضلاب اهواز از گسترش تبعیض و عدم دریافت چندین ماهه حقوق و اجرا نشدن صحیح طرح طبقهبندی مشاغل انتقاد دارند.
کارگران شرکتی آب و فاضلاب اهواز در تماس با خبرنگار رسانه ای از ادامه مشکلات خود خبر دادند. عدم پرداخت چندین ماه دستمزد و عدم اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در شرکتهای پیمانکاری وابسته به آب و فاضلاب اهواز مشکلات خانوادگی و معیشتی زیادی برای کارگران به وجود آورده است.
به گفته یکی از کارگران آبفای اهواز، مطالبات حدود ۳۸۰ نفر از کارگران اپراتور شبکه آب و فاضلاب اهواز (روستایی و شهری) سه تا چهار ماه به تاخیر افتاده و به دلیل عدم اجرای صحیح طرح طبقهبندی مشاغل میزان دریافتی ما کفاف مخارج زندگی مارا نمیدهد.
او گفت: بعد از ادغام آب و فاضلاب روستایی با شهری هنوز هیچکدام وضعیت مشخصی نداریم؛ بعضی از همکاران ما که سابقه زیادی در این آبفا دارند زیر نظر پیمانکار کار میکنند.
در اهواز همچنین نیروهای شرکتی شهرداری اهواز، در مقابل ساختمان استانداری خوزستان، دست به تجمع زدند. بر اساس گزارش ها، تجمع نیروهای شرکتی شهرداری اهواز، در پی عدم رسیدگی به مطالباتشان صورت گرفته است.
از دیگر اخبار کارگری, روز سهشنبه ۲۷ مهرماه کارگران شرکت حدید مبتکران در اعتراض به پرداخت نشدن دو ماه حقوق خود مقابل این شرکت تجمع کردند. گروه صنعتی حدید از بزرگترین تولیدکنندگان صندلی برای خودروسازان داخلی از جمله ایرانخودرو است. همچنین روز سهشنبه ۲۷ مهرماه کارگران سد شفارود رضوانشهر در اعتراض به ۳ ماه حقوق معوقه خود، در محوطه این کارگاه تجمع کردند.
در استان گیلان کارگران پیمانکاری پروژه تونل آزادراه منجیل به رشت برای دریافت مطالبات معوقه خود همچنان با مشکل مواجه هستند.
یکی از کارگران پیمانکاری پروژه تونل آزادراه منجیل به رشت اظهار داشت: با وجود رسانهای شدن مشکلات معوقات مزدی کارگران پیمانکاری پروژه تونل آزادراه منجیل به رشت در استان گیلان، هنوز هیچ نهادی به مشکلات ما رسیدگی نکرده است.
این کارگر در تشریح مشکلات حقوقی خود و برخی همکارانش گفت: کارفرمای شرکت پیمانکاری که مسئولیت حدود ۲۰۰ کارگر در پروژه تونل آزادراه منجیل به رشت در شهرستان رودبار استان گیلان را برعهده دارد، مرتبا وعده پرداخت حقوق میدهد.
به گفته وی، در مراجعه به دفتر کارفرما و طرح درخواست حقوق، او عملی شدن این امر را منوط به پرداخت مطالبات معوقه کارفرمای اصلی کردند اما ظاهرا کارفرمای اصلی هنوز صورت وضعیتهای مالی پیمانکار پروژه را نپرداخته است.
در ادامه اعتراضات فرهنگیان روز شنبه ۱ آبان ۱۴۰۰، شماری از معلمان خرید خدمات در نواحی مختلف آموزش و پرورش استان چهارمحال و بختیاری در مقابل ساختمان استانداری در شهرکرد دست به تجمع زدند.
یکی از معلمان اظهار کرد: ۱۲۶ نفر از معلمان خرید خدمات در نواحی مختلف آموزش و پرورش استان چهارمحال و بختیاری از سیستم آموزشی سال تحصیلی ۱۴۰۰ حذف شده اند.
وی افزود: این اتفاق در صورتی رخ داد که در هیچ کجای کشور چنین مسئله ای نبود و همه معلمان با شرایط ما در حال حاضر سر کار خودشان هستند.
این معلم ادامه داد: دو استان لرستان و کرمان نیز مشکل مارا داشتند که بلافاصله مورد حمایت نماینده شهرستان و استان های خودشون در مجلس قرار گرفتند و بکار بازگشتند ولی در استان ما با اینکه خبر تعدیلی ما را از تابستان به همه ما اعلام ، هرچقدر پیگیری انجام دادیم نتیجه ای حاصل نشد.
معلم خرید خدمات آموزش و پرورش شهرکرد که اخراج شده گفت: همه ما معلمان خرید خدمات استان چهارمحال و بختیاری به اداره کار، نواحی شهرستانی منطقه خودمان، اداره کل آموزش و پرورش، فرمانداری، استانداری و در نهایت وزارت خانه و مجلس مراجعه کردیم ولی تا کنون جواب مشخصی به ما داده نشده است.
وی اضافه کرد: در استان به ما می گویند نامه نگاری های لازم برای جذب همه معلمان خرید خدمات استان انجام شده اما در وزارت خانه کشوری به ما می گویند استان نامه تعدیل برایتان زده است.
این معلم خرید خدمت همچنین گفت: من با ۴ سال سابقه در پایه اول و با حقوق ۵۰۰ هزار تومان و ۱۰ روز بیمه کار کردم و به عنوان معلم نمونه در کلاس های آنلاین نیز انتخاب شدم ، همچنین برخی همکارانمان نیز سابقه تا ۷ الی ۱۰ سال نیز دارند.
محمدی یکی دیگر از معلمان خرید خدمات استان اظهار کرد: من ۶ سال است که سر کار هستم و از تابستان امسال به ما اعلام کردند که طرحتان حذف شده و دیگر به شما نیاز نداریم.
وی افزود: هر ساله مراحل گزینشی برای ما انجام می گرفت ولی امسال بدلیل حذف طرح دیگر اسممان ارسال نشد و هرچقدر پیگیری کردیم گفتن صبر کنید و در آخر هم تعدیل شدیم.