در نشست وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان در تهرانسرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفت که “ما از کشورهای همسایه افغانستان می‌خواهیم که برای آمریکا و ناتو پس از افغانستان پایگاه نظامی ندهند.”

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد که از طریق ویدئوی ضبط شده از نیویورک در سخنانی در ابتدای این نشست صحبت می‏کرد، گفت که افغانستان با یک “بحران فزاینده انسانی” مواجه است که نیاز به اقدام فوری دارد.

دبیرکل سازمان ملل گفت که از موارد “نقض حقوق بشر و حملات” در این کشور از زمان تسلط طالبان به شدت نگران است و خواستار تلاش برای “مبارزه با تروریسم” و قاچاق مواد مخدر شد.

آقای گوترش از تعامل سازمان ملل با طالبان برای رساندن کمک‌های بشردوستانه به مردم افغانستان یادآوری کرد.

دبیرکل سازمان ملل گفت که از موارد “نقض حقوق بشر و حملات” در این کشور از زمان تسلط طالبان به شدت نگران است و خواستار تلاش برای «مبارزه با تروریسم» و قاچاق مواد مخدر شد.

در نشست تهران وزیران خارجه ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و پاکستان به صورت حضوری و وزیران خارجه چین و روسیه به صورت آنلاین شرکت کرده‌اند.

.

لاوروف: همسایگان افغانستان پایگاه به آمریکا و ناتو ندهند

به گزارش رویترز، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه سخنرانی ویدئویی برای شرکت کنندگان در نشست وزیران کشورهای همسایه افغانستان تهران گفت که “ما از کشورهای همسایه افغانستان می‌خواهیم که اجازه حضور نظامی نیروهای آمریکا و ناتو را که قصد دارند پس از خروج از افغانستان به آنجا بروند، را ندهند.”

خبرگزاری تاس روسیه این بخش از سخنان آقای لاوروف را گزارش کرد، که گفت: “روسیه تمایلی به تحمیل توصیه‌ها یا سفارش‌های خود به کسی ندارد. علاوه بر این، تاریخ خود راه‌های مؤثری برای حل مشکلات ارائه می‌دهد.”

او تاکید کرد که “مهم است که منافع نیروهای قومی و سیاسی اصلی کشور را تا حد امکان در نظر گرفته شود. به همین دلیل است که ما قاطعانه و پیوسته از ایجاد یک دولت واقعاً فراگیر افغانستان حمایت کرده‌ایم.”

قرار بود ابراهیم رئیسی این اجلاس را افتتاح کند اما حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران گفت:”به دلیل اولویتی که برای رئیس جمهور پیش آمد، علیرغم علاقه‌مندی وی برای حضور در این مهم، این موضوع به معاون اول رئیس جمهور واگذار شد”.

نشست تهران یک هفته پس از نشستی در مسکو با عنوان “فرمت مشورتی مسکو درباره افغانستان” برگزار می‌شود که در آن نمایندگان طالبان و ده کشور از جمله چین، ایران، هند و پاکستان حضور داشتند.

طالبان پیشتر در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی فارسی تایید کردند که به نشست وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان در تهران دعوت نشده‌اند اما این گروه ابراز امیدواری کرده که این نشست برای افغانستان موثرخواهد بود.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان به بی‌بی‌سی تایید کرد که طالبان به نشست تهران دعوت نشده و حتی مطلع نیز نکرده است. او گفت: در مورد نشست تهران همین قدر آگاهی یافتیم که شامل همسایه‌های افغانستان است و در جلسات قبلی نیز حضور نداشتیم و “این بار نیز دعوتی به ما نرسیده است.”

حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران ابراز امیدواری کرده که این نشست زمینه‌ای برای ایجاد دولتی فراگیر در افغانستان باشد.

او پیشتر نیز گفته بود تلاش می‌شود در این نشست “بیانیه‌ای به اجماع کشورهای همسایه برسد”.

عمران خان، نخست وزیر پاکستان کشورهای همسایه افغانستان را تشویق می‌کند که به صورت جمعی طالبان را به رسمیت بشناسند.

علیرغم اعلام رسمی وزارت خارجه ایران ابراهیم رئیسی نتوانست در افتتاحیه نشست امروز شرکت کند
توضیح تصویر،علیرغم اعلام رسمی وزارت خارجه ایران ابراهیم رئیسی نتوانست در افتتاحیه نشست امروز شرکت کند

وزیر خارجه چین: طالبان مشتاق گفتگو با جهان است

وانگ یی، وزیر امور خارجه چین در کنفرانسی که در ایران برگزار شد، گفت: طالبان افغانستان مشتاق گفتگو با جامعه جهانی است.

نماینده چین در این نشست اعلام کرد سومین نشست همسایگان افغانستان در این کشور برگزار خواهد شد.

وانگ در پیامی از پیش ضبط شده که به طور زنده از تلویزیون دولتی ایران پخش شد، گفت: “چین در زمان مناسب میزبان سومین نشست همسایگان افغانستان خواهد بود.”

وزیر خارجه چین همچنین از جامعه جهانی خواست تا به توسعه افغانستان کمک کنند.