جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در أمور ایران در گزارش سالیانه خود ضمن از افزایش آمار «اعدام» در جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی کرده است. در این گزارش آمده است: ایران در سال ٢٠٢٠ بیش از ٢٠۵ نفر از جمله ۴ کودک را اعدام کرده است. بر أساس این گزارش در سال جاری که هنوزتا پایان آن بیش از دو ماه باقی مانده است، تاکنون ٢۳٠ نفر، از جمله ۹ زن و یک کودک به طور مخفیانه اعدام شدند.
این چهارمین گزارش سالیانهی جاوید رحمان از ژوئیه ٢٠۱۸ است که به مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه شده است.
در گزارش جاوید رحمان که به کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه شد، علاوه بر موارد فقدان شفافیت درباره تعداد مجازات اعدام در ایران به مواردی همچون فرار مقامات جمهوری اسلامی ایران از پاسخگویی، برگزاری روال قضایی بر پایه «اعترافات اجباری و شکنجه»،عدم اجازه مقامات جمهوری اسلامی ایران برای سفر او به این کشور، بازداشت فعالان حقوق بشر و وکلای دادگستری، وضعیت اقلیتهای مذهبی و قومی، و تاثیر تحریمها بر وضعیت بهداشت و سلامت در ایران همراه با سوء عملکرد مسئولان برای فراهم کردن واکسن کووید و محروم نمودن مردم ایران از دسترسی به واکسنهای معتبر جهانی، سرکوب معترضان بیآبی در خوزستان که به کشته شدن دستکم نه شهروند انجامید، اشاره شده است.
در این گزارش، همچنین به مصونیت دنبالهدار مسئولان اعدامهای شبانه و شتابزده در جریان کشتار ۶۷ و تیراندازی مرگبار به معترضان در جریان اعتراضات آبان ۹۸، استفاده گسترده از خشونت در زندان های ایران، مرگ مشکوک در بازداشتگاههای ایران از جمله مرگ امیرحسین حاتمی و شاهین ناصری اشاره شده است.
دکتر عبدالکریم لاهیجی، رئیس افتخاری جوامع حقوق بشری در پاریس و وکیل مدافع، در گفتگو با بخش فارسی رادیو بینالمللی فرانسه، گزارشهای حقوق بشری گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد و تصویب قطعنامههای حقوق بشری علیه ایران را تنها از جنبههای اخلاقی و سیاسی قابل تاثیر و اجرا میداند، بعبارتی کشوری که چندین بار در سال و در چندین دهه درمجمع عمومی سازمان ملل متحد و شورای حقوق بشری این نهاد به دلیل نقض قوانین حقوق بشری محکوم میشود، آن دولت و آن نظام از منزلت و اعتبار بینالمللی محروم میشود که نتیجه آن همین انزوای بینالمللی جمهوری اسلامی ایران طی بیش از چهار دهه و نظام «یاغی» نامیده شدن این حکومت در سطح جهانی است.
توضیحات دکتر عبدالکریم لاهیجی، رئیس افتخاری جوامع حقوق بشری در پاریس و وکیل مدافع، از طریق پادکست و فایل صوتی، در بالای صفحه در دسترس قرار دارد.