ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز سه‌شنبه، چهارم آبان، مخالفت و نگرانی شدید دولت جو بایدن با طرح دولت اسرائیل برای گسترش شهرک‌سازی‌ در کرانه باختری را اعلام کرد.

آقای پرایس در یک نشست خبری گفت که طرح اسرائیل که برای ساخت‌وساز «در عمق کرانه باختری» است، «با تلاش‌ها جهت کاهش تنش در خاورمیانه در تضاد است و به چشم‌انداز راهکار دو کشوری (استقلال کشوری برای فلسطینیان در کنار اسرائیل) آسیب می‌زند».

شورای عالی وزیران اسرائیلی که طرح‌های ساخت‌وساز در یهودی‌نشین‌های کرانه باختری را بررسی می‌کند، روز دوم آبان با موافقت با احداث ۱۳۵۵ خانه جدید در هفت شهرک، مناقصه ساختمان‌سازی مربوطه را منتشر کرد.

این نخستین طرح ساخت ‌و ساز از زمان آغاز به کار دولت نفتالی بنت و همچنین نخستین طرح توسعه شهرک‌ها در ده ماه کار دولت جو بایدن در آمریکا بوده است.

آقای بایدن در هشت سالی نیز که معاون باراک اوباما، رئیس جمهور اسبق آمریکا، بود قویا با ساخت‌وسازهای اسرائیلی در کرانه باختری مخالفت می‌کرد.

رسانه‌های اسرائیل اعلام مخالفت شدید دولت کنونی آمریکا با طرح ساخت ‌و ساز را «پایان ماه عسل» در روابط دستگاه دولتی جو بایدن با دولت نفتالی بنت نامیده‌اند.

وب‌سایت اکسیوس نیز نوشته بود که کاردار آمریکا در اورشلیم در این باره با مشاور نفتالی بنت گفت‌وگویی «صریح» داشته است.

یوسی داگان، رئیس شورای شهرک‌های یهودی‌نشین، گفته است که تصمیم ساخت ‌و سازها مربوط به اسرائیل و دولت آن است و «هیچ‌گاه در این موضوع توپ در زمین واشینگتن نبوده است».

پیش از واکنش دولت جو بایدن، اتحادیه اروپا روز سوم آبان در بیانیه‌ای تاکید کرده بود که شهرک‌های اسرائیلی‌نشین در کرانه باختری «غیر قانونی» و «مانعی عمده بر سر تحقق راهکار دو کشوری هستند».

اتحادیه اروپا خواهان آن شد که اسرائیل مناقصه‌های اعلام شده برای تحقق این طرح را لغو کند.

همچنین فرانسه در بیانیه جداگانه‌ای اعلام کرد که هر گونه اقدام یک‌جانبه را که مغایر با راهکار دو کشوری باشد، محکوم می‌کند.

اتحادیه عرب، ترکیه، اردن و شماری از کشورهای دیگر نیز این هفته طرح جدید اسرائیلی را قویا نکوهش کرده‌اند.

رسانه‌های اسرائیل گزارش داده بودند که ۱۳۵۵ خانه‌ای که مناقصه بر سر آنها اعلام شده، بخش اول از طرح بزرگ‌تر احداث بیش از ۳۱۰۰ خانه در یهودی‌نشین‌های کرانه باختری هستند.

روابط آمریکا و اسرائیل در روزهای گذشته غیر از پروژه‌های گسترش شهرک‌سازی‌ها، بر سر دو موضوع دیگر مرتبط با فلسطینیان نیز ناآرام بوده است.

تصمیم دولت جو بایدن مبنی بر گشایش دوباره کنسولگری آمریکا در اورشلیم (بیت‌المقدس) با ناخشنودی‌هایی در میان دولتمردان و سیاستمداران اسرائیل و نیز شهردار اورشلیم روبه‌رو شده است.

آمریکا در زمان دونالد ترامپ کنسولگری خود در شرق اورشلیم را پس از چند دهه فعالیت بست.

اسرائیل همچنین در روزهای اخیر به خاطر تصمیم در ارتباط با «تروریستی» نامیدن شش سازمان مدنی فلسطینی نیز از سوی آمریکا، اتحادیه اروپا و کشورهای دیگر، نکوهش شده است.

با وجود آن‌که اسرائیل گفته بود که «مستندات» تصمیم خود را پیشاپیش به آگاهی آمریکا رسانده، دولت واشینگتن برای دومین بار در روزهای اخیر اعلام کرد که از این تصمیم اسرائیلی‌ها مطلع نبوده است.

نماینده اتحادیه اروپا در اسرائیل نیز روز چهارم آبان در دیدار با نمایندگان شش نهاد فلسطینی، از تصمیم اسرائیل به‌شدت انتقاد کرد و آن را ضربه‌ای به فعالیت سازمان‌های مدنی و حقوق شهروندی فلسطینی نامید.

میشل باچله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، اسرائیل را متهم کرد که رویه «مستبدانه» در قبال نهادهای مدنی فلسطینی نشان داده است.

وزارت دفاع اسرائیل گفته است که شش نهاد فلسطینی با جبهه خلقی آزادی فلسطین که اسرائیل تروریستی می‌داند در ارتباط بوده و برای آن پول تهیه می‌کرده‌اند.